Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Wij zijn de partner die de verbinding maakt tussen didactiek, leertechnologie en bedrijfsprocessen. Wij bieden bewezen en...
Het bericht The Courseware Company verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Het programma van het 2e Avetica Live Event op 19 maart in Dordrecht is bekend verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Het bericht Je denkt: een blended leertraject maak ik wel even verscheen eerst op Ennuonline.
Door: Danny van Heesch, Performance consultant SkillsTown Het klinkt zo eenvoudig: de 21st century skills geven aan wat je...
Het bericht How to: 21st century skills | Bereid je voor op de toekomst verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Van app tot chatbot: leren in het werk versterken met online tools verscheen eerst op Ennuonline.
Een aantal dagen geleden heb ik aandacht besteed aan de SURF-notitie over de continue doorontwikkeling van de digitale leeromgeving. In deze notitie wordt terecht aandacht besteed aan het belang van professionalisering en ondersteuning. Beiden worden in één adem genoemd.
Op 15 maart aanstaande vindt in ons land een grote onderwijsstaking plaats (voor meer geld, voor bestrijding van de werkdruk, tegen het lerarentekort en voor meer salaris). Twee dingen verbazen me in de aanloop daarvan.
Op de eerste plaats lees ik dat directies docenten,
De afgelopen week vond in London de Learning Technologies conferentie plaats over “organisational learning and the technology that supports learning at work”. Eén van de bijdragen ging over veranderingen van arbeid, als gevolg van technologische ontwikkelingen.
In gesprekken en tijdens workshops geef ik regelmatig aan dat het m.i. aannemelijk is dat het risico op afleiding bij live online sessies, groter is dan bij fysieke bijeenkomsten. Deze opvatting lijkt nu door onderzoek bevestigd te worden. Sterker: het geldt voor online leren in het algemeen.
Dinsdag 12 november 2019 heeft SURF de thema-uitgave Continue doorontwikkeling van de digitale leeromgeving uitgegeven. Deze uitgave bevat inzichten van onderwijsinstellingen die de afgelopen jaren bijvoorbeeld de overstap hebben gemaakt naar een nieuwe digitale leeromgeving.
In de inleiding geven de samenstellers aan dat de digitale leeromgeving eeuwig blijft voortbewegen als deze eenmaal in beweging is gezet.
Gevestigde instellingen voor hoger onderwijs komen betrekkelijk traag in beweging, als het gaat om de invoering van online leren. In de Verenigde Staten voeren externe ontwikkelingen de druk op richting hoger onderwijs om meer online leren toe te passen. Gaan we deze ontwikkelingen ook in Nederland en Vlaanderen terug zien?
Het bericht Moodle Workplace – het nieuwe platform voor leren in organisaties verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
In een lezenswaardige bijdrage stelt Patti Shank dat veel beweringen over de positieve gevolgen van video voor leren en engagement gebaseerd zijn op aannames, bijvoorbeeld op basis van opvattingen van betrokkenen. Je moet volgens haar sceptisch kijken naar claims,
Tim Surma heeft onlangs via Twitter 25 principes gedeeld die leren bevorderen. In twee bijdragen verken ik hoe je ICT kunt gebruiken om deze principes toe te passen. Gisteren heb ik deel 1 gepubliceerd. Deze blogpost gaat in op de laatste twaalf principes.
Tim Surma heeft via Twitter 25 principes gedeeld die leren bevorderen? In twee bijdragen verken ik hoe je ICT kunt gebruiken om deze principes toe te passen. Deze bijdrage beschrijft de eerste dertien principes.
Contiguity effects Wat?
Op 17 april aanstaande organiseert de Universiteit Utrecht de slotconferentie van het Europese TeCoLa project. Dit project is gericht op samenwerking op afstand waarbij ‘gamification’ wordt gebruikt als middel om het ‘doeltaalgebruik’ en de ontwikkeling van interculturele communicatieve competenties op een motiverende en effectieve manier te promoten.
Donald Taylor heeft onlangs een enquête uitgezet over trends op het gebied van het gebruik van leertechnologie en Learning & Development. Wat valt op?
Ongeveer 2000 respondenten uit maar liefst 92 landen hebben gereageerd.
Door: Mireille Goos van Faculty of Skills en Koen Sterrenburg, Transavia Drie verschillende speeches, voor een vol...
Het bericht Welkom aan boord! Speeches van Transavia cabinepersoneel, blended getraind verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het belang van doelgericht leren in een gebruikersgerichte leeromgeving Tijdens de partnersessie van Defacto zullen we geïnteresseerden...
Het bericht Curated Learning: Het belang van doelgericht leren in een gebruikersgerichte leeromgeving verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ga mee in de wereld van NS! Inzetten van nieuw materieel.., nóg vaker zichtbaar en hoorbaar zijn...
Het bericht Leren en presteren: vakmanschap en leren(d) samenwerken bij NS verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het vier componenten instructiemodel (4C/ID-model) is één van de modellen waar David Merrill hoog van op geeft in zijn ‘First Principles of Instruction (pdf)‘. Je kunt dit model onder meer gebruiken voor het ontwerpen van blended learning.
“ICT is slechts een middel”. Deze uitspraak hoor je vaak, als het gaat om ‘technology enhanced learning’. Sinds verschillende jaren betoog ik dat leertechnologie méér is dan een middel. Ik word in deze opvatting gesterkt door een ‘framework‘
Ik heb vanavond weer een interactief gastcollege over e-learning trends verzorgd, in het kader van de post-bacheloropleiding over e-learning van Avans +.
Ik had deelnemers gevraagd ter voorbereiding een korte inleidende video over trends te bekijken,
Het bericht Nieuw overzicht Moodle functionaliteit per versie 3.6 verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Welke lessen kunnen we leren van een neuropsycholoog, een AI deskundige en een E-learning deskundige! Artifical Intelligence:...
Het bericht Ethisch dilemma: wie heeft eigenlijk de regie over het leren? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Using human and artificial intelligence techniques to makes learning recommendations In this session, we’ll look at the...
Het bericht Curated Content for Personalized Learning verscheen eerst op nextlearning.nl.
tts is een full service provider voor talent management en corporate learning. We helpen onze klanten om...
Het bericht tts verscheen eerst op nextlearning.nl.
Obsessie voor verbetering Faculty of Skills biedt blended maatwerkprogramma’s met specifiek ontwikkelde content, metingen, persoonlijke coaching en...
Het bericht Faculty of Skills verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ben jij ook nog in Excel aan het bijhouden wat jouw medewerkers geleerd hebben? Liggen er bij...
Het bericht LearnLinq: slim systeem voor kennisborging verscheen eerst op nextlearning.nl.
Sinds een jaar of tien koestert het (hoger) onderwijs hoge verwachtingen als het gaat om learning analytics. Het verzamelen, analyseren en rapporteren van data van studenten en hun omgeving zou moeten leiden tot meer inzicht in het onderwijs, op basis waarvan je het onderwijs kunt verbeteren.
Volgens Chelsea Waite en Jenny White zijn er vijf mythes over blended learning in omloop, die bestreden moeten worden. Zij doen dat met behulp van zeven modellen voor blended learning die het Christensen Institute voor het K-12 onderwijs onderscheidt.
Het vakgebied ‘e-learning’ is in de 20 jaar dat de term werd gelanceerd, sterk verbreed. In den beginne doelden we met ‘e-learning’ vooral op online leerstof die via online platforms werd ontsloten. Inmiddels zijn er tal van toepassingen die we onder e-learning scharen.
Ik ben een groot voorstander van actief leren. Dat wil zeggen: lerenden gaan met behulp van verschillende activiteiten (zoals opdrachten, oefeningen en discussie) aan de slag met leerstof. Maar sluit deze aanpak luisteren naar een hoorcollege uit?
Over deze vraag heeft David Gooblar een interessante bijdrage geschreven.
Door: Wilfred Rubens Donald Clark schrijft dat artificiële intelligentie grote invloed zal hebben op leertechnologie. Hij beschrijft...
Het bericht 7 invloeden van artificiële intelligentie op leren en opleiden verscheen eerst op nextlearning.nl.
Slechte vergaderingen kosten de economie miljarden euro’s per jaar (Telegraaf, 14januari). Dat zal geen verrassing zijn voor iedereen die regelmatig aan devergadertafel zit. Ze duren vaak te lang, deelnemers luisteren te weinig naaranderen of zitten op hun telefoon te spelen. Vergaderingen zijn geen noodzakelijk kwaad. Het is niet voor niets dat we af en toe samen overleggen: dit gebeurt al eeuwen. Er zijn wel nieuwe manieren om vergaderen minder saai te maken (en effectiever).
Als het gaat om een overzicht van leertheorieën, is Learning Theories.com vermoedelijk het meest uitgebreid. Gisteravond stuitte ik op een artikel met een samenvattend overzicht.
Het artikel geeft de volgende definitie van een leertheorie (van Ertmer en Newby uit 1993,
Deze vraag staat centraal in een ruim 7 minuten durende animatie van het lectoraat Teaching, Learning & Technology van Hogeschool Inholland. Zeer de moeite van het bekijken waard.
Deze animatie is namelijk allesbehalve een juichend verhaal over samenwerkend leren met behulp van leertechnologie.
Een tijd geleden heeft Will Thalheimer een overzicht gemaakt van populaire blogposts op het gebied van leren en ontwikkelen. Dit was voor mij aanleiding om een Nederlandstalig overzicht te maken. Wat zijn populaire Nederlandstalige blogposts over leren, onderwijs en/of opleiden?
Verleden week ben ik in het kader van de micromodule “Wat is online onderwijs?”, die de Open Universiteit binnenkort lanceert, geïnterviewd. Ik kreeg onder meer de vraag wat de belangrijkste uitdagingen van online onderwijs zijn. Het antwoord dat ik gaf,
Tele’Train gelooft dat mensen het verschil maken in organisaties. En juist daarom dragen wij bij aan het...
Het bericht Tele’Train verscheen eerst op nextlearning.nl.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.21 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Online leren wordt nog steeds weleens geassocieerd met ‘eenzaam leren’. Terwijl je over steeds meer mogelijkheden beschikt voor online interactie.
Amber Dailey-Hebert heeft een uitgebreid artikel geschreven over interactie bij online leren.
Virtual reality en augmented reality hebben veel potentie voor leren, opleiden en onderwijs. Sinds een aantal jaren worden deze toepassingen hiervoor vaker ingezet. Tegelijkertijd zijn deze technologieën zelf ook in ontwikkeling.
Dat blijkt uit het artikel 5 Important Augmented And Virtual Reality Trends For 2019 Everyone Should Read.
Op 2 april aanstaande vindt in Den Bosch de Next Learning plaats. Ik lever er ook een bescheiden (kritische) bijdrage.
Met zo’n 900 deelnemers is de Next Learning het grootste Nederlandse congres voor professionals op het gebied van leren en ontwikkelen.
Vandaag ben ik in het kader van de micromodule “Wat is online onderwijs?”, die de Open Universiteit binnenkort lanceert, geïnterviewd. Eén van de vragen was of de didactiek voor online onderwijs anders is dan voor face-to-face onderwijs.
Hoe je geworstel met online platformen en online technologie kunt voorkomen leg ik uit in deze blogpost en met behulp van het Model van Waardevolle Eenvoud van Bart Schouten. Overigens heeft hij hier ook een boek over geschreven wat ik niet heb gelezen.
Het bericht Hoe zorg je dat technologie bij online leren geen gedoe of geworstel wordt? verscheen eerst op Ennuonline.
Dave Faulkner en Aaron Tait hebben onderzoek gedaan naar scholen die grote veranderingen hebben bewerkstelligd die de kwaliteit van het onderwijs ten goede zijn gekomen. Welke tien zaken hebben deze scholen gemeenschappelijk?
Ze zijn flexibel, creatief en idealistisch, vinden groei belangrijker dan geld. Het zijn job hoppers, maar ze voelen zich wel heel betrokken bij hun werk, en lopen zichzelf daarin ook voorbij. Natuurlijk, geen twee mensen zijn hetzelfde en dus kun je ook de veelbesproken millennials niet over een kam scheren. Toch delen veel leden van de generatie 1980-2000 deze eigenschappen met elkaar. Wat betekent dat op de werkvloer? Hoe ben je een goede werkgever voor de millennial?
Binnenkort mag ik weer een gastcollege verzorgen over trends op het gebied van technology enhanced learning. Dat is voor mij bepaalt niet de eerste keer. Ter voorbereiding heb ik eens teruggekeken naar mijn eerdere presentaties over dit onderwerp. Wat valt mij daarbij op?
Wij, van MOOCFactory, faciliteren 3 concepten, die we in onze netwerkcorner online laten zien aan de hand...
Het bericht MOOCFactory verscheen eerst op nextlearning.nl.