Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Reguliere onderwijsbudgetten staan onder druk, terwijl er wel financiële ruimte is voor innovaties. Is dat krom? En voor welke problemen zijn innovaties een oplossing?
Onderwijsinnovatie heeft betrekking op verandering van de inhoud van het onderwijs of de wijze waarop het onderwijs wordt verzorgd.
De afsluiting van de Next Learning 2019 werd verzorgd door Jitske Kramer die als Corporate Antropoloog werd aangekondigd. Zij activeert organisaties om woest aantrekkelijk te zijn voor alle medewerkers. Dat deed ze op een zeer bevlogen manier.
Hoe kun je woest aantrekkelijk samenwerken?
Elliot Masie mocht de tweede keynote van de Next Learning 2019 houden. Over veranderingen en de impact van veranderingen.
Elloit Masie was rond 2000 mijn grote voorbeeld. Volgens mij ben ik één van de eerste Nederlandse abonnees van zijn elektronische nieuwsbrief.
Marcel de Leeuwe ging in zijn sessie tijdens de Next Learning in op ontwikkelingen op het terrein van technology enhanced learning, op basis van ervaringen in de loop der jaren en binnen verschillende organisaties.
Marcel illustreerde via een video dat in 1967 al functionaliteiten van nu werden voorspeld (zoals online winkelen).
Ger Driesen (aNew Spring) verzorgde vandaag de learning track over gepersonaliseerd leren. De start bestond onder meer uit een verkenning en en uit praktijkcases. Dat deed Ger samen met een aantal marktpartijen.
Ger definieerde gepersonaliseerd leren als het gebruik maken van de karakteristieken van lerenden om hen specifieke,
Vandaag vindt in Den Bosch de Next Learning 2019 plaats. De eerste inhoudelijke bijdrage was van Lecyca Curiel. Zij ging in op Generatie Z.
Curiel werkt bij een heuse strategische “foresight think tank”.
Dankzij zoekmachines hoeven we geen feiten meer te onthouden. Dit is één van de beloftes die leertechnologie niet heeft waargemaakt.
Cognitief psycholoog Daniel Willingham beschrijft drie verwachtingen op het gebied van onderwijs van het gebruik van internet voor geheugen en cognitie.
Op 17 mei 2019 organiseert het Welten-instituut van de Open Universiteit een trendsconferentie over e-assessment in de brede zin.
E-assessments zijn online toetsen. Online toetsen hebben ten aanzien van verschillende aspecten de nodige ontwikkelingen doorgemaakt.
De Online Educa vindt dit jaar plaats van 27-29 november 2019. Afgelopen vrijdag zijn de eerste keynote-sprekers bevestigd. Naar één spreker kijk ik in het bijzonder uit.
Ik woon in Nijmegen. Daar is men ruim een week geleden begonnen met onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug. Dit heeft bij mij geleid tot ander mobiliteitsgedrag.
Ik reis veel voor mijn werk. Daarbij wissel ik de trein af met de auto.
Vandaag heb ik bij SVO een workshop verzorgd in het kader van een opdracht om te komen tot een visiedocument rond onderwijsinnovatie en ICT. In deze blogpost ga ik in op de aanpak van deze sessie.
Op 8 maart 2019 schreef ik dat ik was gestart met deze opdracht.
Kennisnet heeft onlangs een nieuwe Technologiekompas uitgegeven. De titel hiervan is Onderwijs in een kunstmatig intelligente wereld. Michael van Wetering heeft hierover een presentatie verzorgd tijdens sessieronde 7 van de CvI-conferentie.
Het Technologiekompas bevat een algemene trendanalyse,
Ashwin Brouwer (Friesland College) en Annet Smith van het Nova College werken al jaren met elkaar samen op dit terrein, onder meer door instructiematerialen met elkaar te delen. Tijdens sessieronde 6 van het CvI-congres gingen zij eerst in op de aanleiding,
Aantoonbaar gecertificeerd personeel Hoe zorg je ervoor dat medewerkers aantoonbaar gecertificeerd zijn binnen een productieproces waar hoge...
Het bericht Een digitale leeroplossing waarmee kwaliteitsaudits moeiteloos worden doorstaan verscheen eerst op nextlearning.nl.
De L&D afdeling van ROC Midden-Nederland wil een digitale leeromgeving inrichten waarmee docenten ook kunnen werken aan hun eigen ontwikkeling.
ROC Midden-Nederland heeft 2000 medewerkers, waarvan 1300 docenten. Deze werken op diverse locaties in Midden-Nederland.
Het bericht Smart Learning bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken verscheen eerst op nextlearning.nl.
ROC van Twente experimenteert met het maken van 360 video’s waarin lesstof wordt verwerkt. Zij deelden hun praktijkervaringen tijdens de eerste sessieronde van dag twee van de CvI-conferentie over “een zee aan mogelijkheden”.
Niek Vervoorn en Dimitri van Dillen wilden studenten die deelnemen aan niveau 1 opleidingen meer visueel ondersteunen.
Tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers is het belangrijk dat zij snel vaardigheden en kennis eigen maken...
Het bericht Onboarding 2.0 met Gamification verscheen eerst op nextlearning.nl.
Gepersonaliseerd leren met ICT. Dit moet bevorderd worden door een (ongestructureerde) community of practice die van onderop werkt aan innovatie.
De CoP bestaat uit combinaties van docenten en leidinggeven den die vanuit een praktijkvraag starten.
In ronde twee van het CvI-conferentie heb ik een keynote van Frans Nauta bijgewoond, die o.a. betrokken is geweest bij het innovatieplatform. Hij verzorgt onder meer innovatietrainingen voor Franklin Covey. Nauta ging onder meer op factoren die innovaties tot een succes kunnen maken.
Door: Erik Goldsteen, Group Integrity and Compliance Officer, RoyalHaskoningDHV Royal HaskoningDHV verbindt mensen al meer dan 135 jaar....
Het bericht ‘Enhancing Society Together’ kan alleen door kennis bijeen te brengen en waarden te delen. verscheen eerst op nextlearning.nl.
Tijdens de eerste workshopronde van het CvI-congres heb ik een sessie bijgewoond over een traject van Kennisnet en saMBO-ICT om professionalisering ten behoeve van digitalisering gedegen aan te pakken.
Martijn Bijleveld opende deze sessie die door Kennisnet en saMBO-ICT met een korte toelichting op de strategische agenda digitalisering mbo.
Deze week vindt in het voetbalstadion van ADO in Den Haag de CvI Conferentie 2019 plaats, met als titel “…een zee aan mogelijkheden”. De sprekers hadden eigenlijk allemaal een optimistische boodschap.
Pierre Heijnen (voorzitter CvB gastcollege ROC Mondriaan) benadrukte dat de zee altijd veel mogelijkheden heeft geboden aan ons land,
Het bericht H5P ondersteunt in Moodle Mobile app verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Tussen 2017 en 2019 is bij de Universiteit van Edinburgh het project Near Future Teaching uitgevoerd. Doel van dit project was het ontwikkelen van een op waarden gebaseerde visie voor de toekomst van digitaal onderwijs aan deze universiteit.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.23 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Deze week vindt in Den Haag de CvI Conferentie 2019 plaats, met als titel “…een zee aan mogelijkheden”. Aangezien een aantal sessies gerelateerd is aan de Strategische agenda digitalisering mbo 2018-2022 (pdf) heb ik dit document maar eens als voorbereiding doorgenomen.
‘Netflix van leren’. Daar wordt elke abonnementsdienst binnen leren tegenwoordig mee vergeleken. Maar wordt je daar nu...
Het bericht The moment you get hooked! Hoe krijg je mensen aan ‘binge-learning’, en wil je dat wel? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Begin 2016 heb ik een recensie geschreven van het boek ‘Kleppen dicht’ van Patricia van Slobbe en Michel van Ast. Onlangs is het boek ‘Kleppen open! Actief leren met ICT’ van deze auteurs verschenen.
In 2014 heb ik met veel plezier deelgenomen aan een massive open online course over Carpe Diem, een methodiek voor het ontwerpen van online en blended learning. Op 16 en 17 mei aanstaande organiseert Eduseries een tweedaagse met professor Gilly Salmon over deze aanpak.
SURF heeft weer een bruikbaar rapport over de digitale leeromgeving geschreven. In eerdere publicaties is men ingegaan op de verschillende componenten van een digitale leeromgeving, en op integratie van gegevens en interoperabiliteit. De nieuwe uitgave gaat over de visuele integratie.
De effectiviteit van blended learning is afhankelijk van een aantal factoren zoals het ontwerp en de didactiek die je bij blended learning inzet. Ik hanteer daarom een stappenplan bij de realisatie van blended learning. In een sessie tijdens de DAS Conferentie Applied Science (Domein Apllied Science) heb ik met de aanwezigen vandaag een aantal van deze stappen besproken.
In deze blogpost wil ik aandacht besteden aan twee video’s waarin een aantal deelnemers terugblikt op het evenement SXSW. Elk jaar wordt in Austin via een mega grote conferentie aandacht besteed aan nieuwe technologische ontwikkelingen.
In de eerste video spreken Roeland Stekelenburg en Erwin Blom van Fast Moving Targets met Jeroen van Erp van Fabrique en de TU Delft.
Het bericht The Day After het Avetica Live Event verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Door: Wilfred Rubens Op het gebied van leiderschapsontwikkeling -niet alleen relevant voor de top van de organisatie-...
Het bericht Naar een andere aanpak van leiderschapsontwikkeling: van business school naar Personal Learning Cloud verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het is zinvol om regelmatig te reflecteren op het gebruik van leertechnologie. Bereiken we ermee wat we willen bereiken? Als docent en onderwijsontwikkelaar kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken die kunnen helpen om kritisch te kijken naar de inzet van ICT voor leren,
Learning Experience Platforms (LXP) staan, als het gaat om leertechnologie voor Learning & Development, in het brandpunt van de belangstelling. Josh Bersin ziet zes richtingen waarin de LXP’s zich begeven.
Via LinkedIn wees John May mij een tijdje geleden op Bersin’s bijdrage.
Het bericht Next up.. Competenties in Moodle! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Reflecteren is een belangrijke activiteit in het kader van meer verdiepend leren. Een chatbot kan reflecteren bevorderen.
Dat laat Joitske Hulsebosch zien in de bijdrage Meet Beau, a reflection chatbot.
De afgelopen week stuitte ik op een al wat ouder maar nog steeds relevant artikel op de website van de Association for Talent Development waarin gezocht wordt naar het bewijs voor het 70:20:10 model. Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit deze bijdrage?
Het is bekend dat we ongelofelijk kritisch moeten zijn op nieuwsberichten die online verschijnen. Dankzij kunstmatige oftewel artificiële intelligentie (AI) kun je echter ook beeldmateriaal gemakkelijk manipuleren. Weet jij het verschil tussen een echt persoon en een nep-persoon?
James Vincent besteedt in The Verge aandacht aan WhichFaceIsReal.com.Dit is een initiatief van twee wetenschappers van de Universiteit van Washington.
Het bericht About Valamis Group verscheen eerst op nextlearning.nl.
Does the prospect of Artificial Intelligence (AI) being part of your learning and development (L&D) processes concern...
Het bericht Invite AI to Join Your Learning and Development Team verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ik kreeg vanavond de vraag of ik een alternatief kende voor een bepaalde enquêtetool. En toen stuitte ik op een handige site die mij heeft geholpen deze vraag te beantwoorden.
De site AlternativeTo geeft namelijk toegang tot een zeer groot aantal alternatieve applicaties,
Praktisch alle docenten maken gebruik van ICT in het onderwijs. Het vertrouwen in de bekwaamheden om ICT te gebruiken neemt ook toe. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
In de Verenigde Staten is in opdracht van een “Learning Company” onder bijna 1300 docenten onderzoek gedaan naar datgene waar docenten optimistisch over zijn,
Young Recruit Leanne Witjas Founder T-wise Aanbeveling: Leanne Witjas is vorig jaar samen met haar partner Noëlle Cobelens...
Het bericht Leanne Witjas verscheen eerst op nextlearning.nl.