Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Het bericht Nieuwe versie van LTI test tool verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Antropoloog Lauren Herckis mocht dag één van editie 2018 van de SURF Onderwijsdagen afsluiten. Zij stond stil bij de bedreigingen en de kansen voor succesvolle implementatie van onderwijsmiddelen en -activiteiten op de campus.
De belangrijkste wetenswaardigheden uit deze keynote zijn wat mij betreft:
Deze workshop tijdens de SURF Onderwijsdagen werd aangekondigd als “7 dingen die echt werken: blended learning vormgeven met bewezen onderwijsprincipes”. Welk onderwijsprincipe blijkt toch niet te werken?
Het meeste van wat binnen lerarenopleidingen en pabo’s wordt geleerd,
De Onderwijsdagen van SURF bestaan 20 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op twintig jaar onderwijsinnovatie, met medewerking van betrokkenen van weleer.
Bas Cordewener en Tom Dousma (beiden voorheen van SURF) mochten deze sessie leiden.
Natuurlijk niet. Maar dit was wel de titel van de sessie waar ik in ronde 1 van de eerste Onderwijsdag naar toe ben geweest. Een leuke, informatieve, sessie.
Artificiële intelligentie werd tijdens deze sessie terecht veelbelovend genoemd (o.a.
Waartoe maken wij gebruik van ICT in het onderwijs? Omdat het mogelijkheden biedt die het klaslokaal niet biedt. Dat kan er zelfs toe leiden dat een leeromgeving een ‘kennis jacuzzi’ wordt.
Vandaag zijn voor de 20ste keer de SURF Onderwijsdagen van start gegaan.
Het bericht YouTube embed nog bruikbaar in Moodle? verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Als het ingewikkeld of niet mogelijk is om fysiek bijeen te komen, dan hebben we steeds meer mogelijkheden om elkaar op hetzelfde tijdstip (synchroon) online te ontmoeten. Dat geldt voor vergaderen, maar ook voor leren. Bart Nijhuis heeft voor FrankWatching een artikel geschreven over vergaderen op afstand,
Menigeen in Silicon Valley verdient een goed belegde boterham aan smartphones, tablets, laptops en sociale media. Als het gaat om hun eigen kinderen, neemt het aantal “screen abolitionists” echter drastisch toe. Dat geldt overigens niet voor iedereen.
Dat suggereerde de NRC in ieder geval de afgelopen week. Het dagblad baseerde zich daarbij op een recent gepubliceerd onderzoek. Via twitter kreeg ik zelfs de vraag of dit het einde van ‘blended learning’ inluidde. In deze blogpost ga ik in op dit onderzoek.
Het bericht Vooruitblik Moodle 3.6: Opdracht voorzien van feedback met audio en video verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Van 5 december tot en met 7 december aanstaande vindt in Berlijn weer de Online Educa plaats. Ik wil weer met een groepje afspreken om op donderdagavond na afloop van congresdag 1 wat te gaan eten. Belangstelling hiervoor?
Ik liep met Alette, Sjaak en zijn vrouw in Milaan. We hadden één dagje in Milaan voor de conferentie van Hofstede Insights waarin ik een aantal mythes over blended leren moest zien te ontkracht. Als je maar één dag in Milaan hebt wil je natuurlijk graag de dom zien. Ik was bang dat we de […]
Het bericht Mythes and misconcepties over blended leren in Milaan verscheen eerst op Ennuonline.
Een intensieve begeleiding van lerenden door een docent of tutor zorgt er voor dat lerenden succesvol leren (minder vaak uitvallen, goede leerresultaten behalen, enzovoorts). Intensieve face-to-face begeleiding is echter ook duur. Een aantal technologische ontwikkelingen kan begeleiding minder kostbaar maken.
Het bericht Workshop ‘Stel Moodle AVG-proof in’ op 22 november 2018 verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Heb je belangstelling voor verdiepend leren, design thinking in het onderwijs of het realiseren van onderwijsinnovaties? Dan is deze set aan online cursussen voor schoolleiders wellicht wat voor je. Betaald door Microsoft, maar niet verzorgd door Microsoft.
De doelgroep betreft voornamelijk schoolleiders uit het Amerikaanse K-12 onderwijs.
Het bericht Release Moodle 3.6 gepland op 26 november 2018 verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Digitalisering is van invloed op het gedrag van werknemers. Welke gevolgen moet dit hebben voor ‘Learning & Development”?
Vandaag stuitte ik op een Research Bulletin van Bersin by Deloitte uit 2014.
Het bericht MoodleNet update: Hoe ziet het eruit op een desktop? verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Vanaf 19 november 2018 verzorgt de Open Universiteit een vrij toegankelijke online cursus over hoe probleem gestuurd leren ondersteund kan worden door learning analytics. Binnen het didactisch concept willen de samenstellers een online cursus ook combineren met een online community.
Op YouTube zijn al heel wat educatieve video’s te vinden. Het platform heeft onlangs aangekondigd hier meer in te willen investeren. Kijk daarbij echter ook naar de achterliggende visie.
Tina Nazerian besteedt in EdSurge aandacht aan deze investering.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.18 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Moodle platform wint United Nations Award verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
De ALO-OBL Academy is een online ‘competentiecentrum’ waarbinnen je veel hulpmiddelen vindt om online en blended learning op een effectieve manier te integreren binnen je organisatie en binnen je eigen onderwijs.
Katrien Bernaerts van Toll-net -een van de partners van dit competentiecentrum- wees me gisteren op dit initiatief,
Keynote: 14.15 – 15.15 uur What to follow and what to leave behind? Elliott Masie vooral bekend...
Het bericht Keynote – Elliott Masie – How to be future proof and relevant? verscheen eerst op nextlearning.nl.
De stad Lissabon stond al een aantal jaren op mijn lijst van te bezoeken plekken. De afgelopen dagen hebben we de Portugese hoofdstad bezocht. Wat een leuke stad!
Zondag jongstleden zijn we naar Lissabon vertrokken.
Door: Tibor Bosse, Radboud University Nijmegen Vaardigheid en gedrag trainen we traditioneel met rollenspellen, bv. door het...
Het bericht Sociale Vaardigheidstraining met Artificial Intelligence (AI) verscheen eerst op nextlearning.nl.
Volgens ‘LinkedIn’ was ik al een paar dagen geleden vijftien jaar ‘werkzaam’ bij www.wilfredrubens.com. Maar het is toch echt vandaag exact vijftien jaar geleden dat ik met bloggen begonnen ben.
Ik ben destijds gestart met bloggen omdat ik aan den lijve wilde ervaren wat dit destijds nieuwe medium zou kunnen betekenen.
Gisteren vond de begrafenisdienst plaats van de levenspartner van mijn moeder, die ik sinds 1981 heb gekend. Ik realiseerde me vanochtend hoe belangrijk internettechnologie is geweest bij de voorbereiding van de uitvaart.
Verleden week zaterdag en zondag zijn we fysiek bij elkaar gekomen om o.a.
Door Wilfred Rubens Ik geef toe dat ik een jaar of tien geleden ook dacht dat leermanagement...
Het bericht Het LMS is nog lang niet afgeschreven: 10 redenen verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ik was me in een ontwerptraject aan het ergeren. Ik vond dat er teveel energie ging zitten in de doelen en was bang dat het niet de goede kant op ging. Meestal lukt het me wel al nadenkend er de vinger er op te leggen, maar deze keer wist ik niet precies waar het fout […]
Het bericht Maak kennis met Beau de biechtbot verscheen eerst op Ennuonline.
Kennen jullie de Wet van Godwin? Analoog hieraan heb ik nu ook de Wet van Rubens geformuleerd.
Mike Godwin heeft zijn befaamde wet in 1990 geïntroduceerd. Deze luidt:
Naarmate een online discussie langer duurt,
Door Job Bilsen, business consultant One Shoe (digital & creative agency) & voorheen ontwikkelaar van leeroplossingen. Hoe...
Het bericht Expertsessie – Build to test verscheen eerst op nextlearning.nl.
De Online Educa Berlijn vindt dit jaar van 5-7 december plaats. Tijdens deze boeiende conferentie kun je ook de Learning Technology Duitsland bezoeken. Kosteloos.
Learning Technologies Germany @ OEB is een evenement dat speciaal wordt georganiseerd voor L&D-professionals in grote bedrijven,
Het bericht Moodle Privacy (15): Rekenmethode voor inschatting privacy risico’s verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Business Insider heeft een alleraardigst artikel geschreven waarin het hoger onderwijs van de studenten van nu, wordt vergeleken met het hoger onderwijs van hun ouders. De bijdrage heeft betrekking op het hoger onderwijs in de VS. Ik zie echter ook parallellen met het onderwijs bij ons.
Vandaag heb ik in Leiden een mini-symposium bezocht ter gelegenheid van de pensionering van Nico Juist. Nico heeft ‘best wel’ veel invloed gehad op het denken over digitale leer- en werkomgevingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs.
Nico houdt zich sinds 1990 bezig met ICT-innovatie in het hoger onderwijs.