Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 02-04-2019 | Article Rating | (0) reacties

Liveblog van #nle2019: Homo 4.0 het leven en werken van Gen Z

Lecyca Curiel is een Strategic Foresight Expert en “spreker over het leven en werken van Gen Z”. Wat kunnen we leren over het leren en werken van morgen door te kijken naar Gen Z? Lecyca moet iets bekennen: ze had nog nooit gehoord van Mentimeter, noch van een 360 graden podium. Ze gaat praten over Generatie Z, dit is de generatie geboren na 1995. Dit is een compleet nieuwe generatie die de millennials opvolgt. Generatie Z is wel degelijk een nieuwe generatie. 3 karakteristieken:

  1. Ze zijn tech savy-er

    De millennials moesten nog dealen met oude apparatuur zoals desktop computers en niet smartphone Nokias. Gen Z is opgegroeid met technologie als ipads, VR en AR. Ze groeien op in een compleet nieuw digitaal tijdperk. Dit heeft ook nadelige gevolgen. Ze zijn zich wel bewust van de digital vulnerability, en bewust van hun online persona. Communiceren graag in 4D, denk aan Snapchat. Ze zijn op grote schaal bereid om de oudere generaties te helpen. Gospooky heeft besloten om niemand aan te nemen die boven de 25 is. Bij McDonald kun je solliciteren via Snapchat. Ze houden van visueel communiceren, ook op de werkvloer. Dit betekent misschien het einde van email. Ze zijn enorm verbonden via internet. Voorbeeld: een stagiaire moest een persbericht vertalen naar het Spaans. De leidinggevende zag dat ze met iets anders bezig was. Er bleek dat een vriend die vloeiend is in Spaans voor haar bezig was. Is dit eigenlijk een probleem? Moedig ze juist aan om hun netwerk te gebruiken.

  2. Entrepreneurial

    Terrorisme en Donald Trump bepalen hun wereldbeeld. Het is waarschijnlijk dat ze minder gaan verdienen. “Poorer than their parents”. Zoeken naar stabiliteit en maken bewuste carriere keuzes. Ze willen de wereld verbeteren, en beginnen daar al op een jonge leeftijd mee. Flynn McGarry is de Justin Bieber van food, heeft online leren koken. Alles is online te leren. De Sky is the limit. Maar ook stress, burnout en suicidecijfers stijgen. Siri, Alexa of Google zijn hier niet de oplossing voor. Voorbeeld van een oplossing is een bedrijf wat om 5 uur verandert in een yoga studio. Een ander bedrijf heeft een Boeddha booth, om tot rust te komen. Tips: zorg dat er ruimte is voor hun entrepreneurship, maar pas op voor burnouts.

  3. Raw

    Instagram is het meest schadelijk voor de gezondheid omdat het een perfect plaatje schetst. Nu is er ook Fake instagram waar je je menselijke kant kunt tonen. Ze omarmen hun eigen imperfectie. JPMorganChase heeft een no filter vacature uitgestuurd: je bent ambivalent over het werken bij een bank. We zijn niet zo levendig of flexibel als bij een start-up. De echte revolutie is de gender revolutie. Ze kijken op een andere manier naar gender, de HEMA en NS zijn nu mee in deze manier van denken. Er is meer ruimte om te zijn wie je bent.We eindigen met een speech van een 15-jarige over het klimaat.

Conclusie: de generatie Z is weer een andere generatie dan de millennials, de millennials zijn eigenlijk een tussengeneratie. Wat ik interessante vragen vind is: (1) wat ervaren zij als ze organisaties binnen komen aan cultuurshock (want die zal er best zijn)? Hoe kun je als organisatie slim gebruik maken van deze generatie om de organisatie cultuur te veranderen? Verder zou ik wel wat meer cijfers willen zien over de diversiteit binnen generatie Z.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: