Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 01-04-2019 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: interactieve video

Dit keer niet een maar maar liefst vijf tools van de maand. Samen met Isabelle Langeveld organiseerde ik een losmakers meetup over interactieve video. Ik had al wel eens vragen aan video’s toegevoegd, met behulp van Zaption (wat niet meer bestaat) en Edpuzzle. Ook heb ik wel eens met Vialogues experimenteerd, daarmee kun je een gesprek rondom een video faciliteren. Er is echter een hele nieuwe wereld van interactieve video voor mij open gegaan. Het is wel veel meer dan even stoppen en een vraag toevoegen. In deze blog deel ik ook de 5 tools die op de meetup centraal stonden.

Interactieve video wat is het?

Interactieve video is een video waarbij de kijker verschillende acties kan ondernemen. Hij of zij kan klikken voor meer informatie, een vraag beantwoorden of een keuze maken. Met zijn actie bepaalt hij het verloop van de film: een andere volgorde, of er verschijnt een vraag om te beantwoorden. Wat ik tijdens de meetup oa geleerd heb is dat het nuttig is onderscheid te maken tussen navigatie, vragen en hotspots. Bij navigatie kiest een kijker zelf het pad, bij hotspots kun je informatie toevoegen en vragen spreken voor zich.

Tooling: een overzicht van 5 tools

We hebben 5 tools bekeken. Van simpel naar gecompliceerder zijn dat:

Behalve H5P zijn het allemaal tools van Nederlandse grond!

H5P

H5P is een open source programma wat je gratis kunt gebruiken. Je kunt een eigen video opladen en interactief maken. Maak een account, kies voor ‘interactive video’ en upload een eigen video (max 16 MB). Je kunt vragen en polls toevoegen, en extra informatie via hotspots. Je kunt H5P ook direct vanuit Moodle en WordPress gebruiken als je de plug-in hebt geïnstalleerd. Hier zie je een voorbeeld video, gemaakt door Göran Kattenberg van Kattenberg Learning Innovation Consulting en The Blended Group.

H5P is eigenlijk een ‘suite’ van tools waarmee je multimedia met en zonder interacties kunt maken die je in een leeromgeving embed. De nieuwste is ‘branching scenario’. Daarmee lijm je video’s aan elkaar met interactieve vertakkingen.

Er is ook een “gehoste” versie van H5P is zonder dat je WordPress of Drupal nodig hebt, voor grotere organisaties zoals universiteiten en hogescholen, met LTI integratie en ingebouwde xAPI tracking.

  • Kosten: Gratis
  • Moeilijkheidsgraad: *
  • Basislaag: kan video zijn van YouTube of eigen upload
  • Hosting: Je video staat op H5P (of op Moodle/Wordpress als je de plug-in gebruikt) maar kun je wel embedden op andere sites
  • Interessant omdat: het gratis is en dus een mooie manier om te starten met interactieve video

Hihaho

Hihaho is een heel eenvoudig programma waar je zo mee aan de slag kunt, je hebt er geen speciale video editing of andere ervaring voor nodig. Je kunt een gratis account aanmaken en dan klik je op + nieuwe Hihaho en dan kun je een video van bv. Youtube of Vimeo importeren. Via ‘Verrijk’ voeg je dan je interacties toe, bijvoorbeeld een sprong, een vraag of een pauze.

Als voorbeeld een instructievideo, die opgenomen is met een smartphone. Er zitten een aantal vragen in. In het menu en aan het eind van de video kan je ook je score bekijken en kan je ook terugkijken wat je precies fout hebt gedaan.

  • Kosten: 10 videos en 100 kijkers gratis. Daarna vanaf 19 euro/ maand
  • Moeilijkheidsgraad: *
  • Basislaag: van YouTube, Vimeo, JWPlayer of Kaltura maar ook Mediasite, Blue Billywig en eigen upload
  • Hosting: Je video blijft gehost op de locatie van de basislaag. HiHaHo legt hier als het ware een interactieve laag overheen. Beide lagen worden samengevoegd in een link, embedcode, Scormpakket of xAPI. HiHaHo video’s worden veel in leeromgevingen gebruikt. Door gebruik te maken van SCORM of xAPI worden resultaten in de video ook zichtbaar in het LMS.
  • Interessant omdat: het een heel makkelijk programma is. Er is bijna geen leercurve, je kunt meteen aan de slag.

Explorit

Met Explorit kun je ook vragen toevoegen aan je video en hier ook weer feedback op geven. Je kunt importeren vanuit Youtube, Vimeo maar ook vanuit Bluebilly Wig. Je kunt de bewerkte video weer exporteren via een full export, maar kunt hem ook embedden op je eigen site of bv. in Moodle. Het is redelijk intuïtief om te leren. Klanten met een enterprise account krijgen 4 uur training en kunnen dan goed zelf aan de slag. Bekijk hieronder een voorbeeld over de provinciale en de waterschapsverkiezingen. Het Provinciale statenverkiezingendeel is vooral gebaseerd op interactieve video, het deel Waterschapsverkiezingen is gebaseerd op interactieve afbeeldingen.

  • Kosten: Basis account 25 euro/ maand, Professioneel account 125 euro/ maand
  • Moeilijkheidsgraad: **
  • Basis: niet alleen een video, maar ook een afbeelding is mogelijk als basislaag. Video moet op YouTube staan; binnenkort kan ook een video van Vimeo gekoppeld worden
  • Hosting: Je video of exporteren als html of direct vanaf de site gebruiken.
  • Interessant omdat: je ook feedback op vragen kunt toevoegen en je kunt ook interactieve plaatjes maken

Ivory Studio

Ivory studio omschrijft zichzelf als ‘de online editor voor interactieve video‘ en dat is eigenlijk een hele goede benaming. Het lijkt veel op video editing programma’s zoals Imovie of Windows Moviemaker. Het wordt veel gebruikt door filmmakers. Je kunt er ook meer mee dan met de hiervoor genoemde tools, denk aan het opladen van eigen media, verschillende videos toevoegen, keuze uit 5 verschillende interacties. Last but not least kun je personaliseren door het koppelen aan databases. Een voorbeeld: een bedrijf wat DNA analyses doet voor baby’s stuurt de ouders een gepersonaliseerde uitslag. Ouders van babies met blauwe ogen krijgen een andere video dan ouders van baby’s met bruine ogen. Bekijk het onderstaande voorbeeld om een idee te krijgen.

  • Kosten: 1 video gratis, daarna flexibele prijzen, bv 65 euro/maand voor 5 videos
  • Moeilijkheidsgraad: ****
  • Basislaag: eigen video
  • Hosting: Je video draait op de player van Ivory Studio
  • Interessant omdat: je veel mogelijkheden hebt en kunt personaliseren

Blue BillyWig

Blue Billywig is ook zowel een hosting platform als een editor voor interactieve videos waar je heel veel mee kunt. Het wordt voor marketing gebruikt maar ook voor e-learning modules. Je kunt veel ontwerpen met blue billywig: je kunt gebruik maken van 360 graden video’s, personaliseren, vragen stellen.

  • Kosten: op aanvraag
  • Moeilijkheidsgraad: ****
  • Basislaag: eigen video
  • Hosting: Blue Billywig is het hosting platform
  • Interessant omdat: je veel mogelijkheden hebt, kunt personaliseren en 360 graden videos kunt gebruiken

Conclusie

Je kunt ontzettend veel doen met interactieve video. De makkelijkere tools kun je zelf inzetten om de kijker gericht even na te laten denken. Bij Ivory Studio en Blue Billywig moet je wel echt in de tool duiken maar dan kun je ook heel veel. Deze tools lijken veel meer op een editing programma. Daarbij kan het een heel project zijn om een interactieve video te maken, met het uitdenken van het storyboard, het filmen van de verschillende scenario’s en het samenstellen. Maar dan heb je ook wat :). Ik ben wel benieuwd wie er al ervaring heeft en hoeveel tijd het kostte. Deel je ervaringen in de comments!


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: