Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Als ik koppen van artikelen lees waarin disruptie van hoger onderwijs wordt voorspeld, dan word ik in eerste instantie vooral sceptisch. Toch beschrijft Brandon Busteed een interessante ontwikkeling die het hoger onderwijs verder kan flexibiliseren en veranderen. Het hele hoger onderwijs?
Vanaf 26 april 2019 hebben we een week vakantie gevierd op Ibiza. In deze blogpost vind je een impressie en foto’s.
We verbleven in Hotel Garbi op ongeveer 3,5 km van Ibiza-stad (Platja d’n Bossa,
Zowel op het gebied van Leren en Ontwikkelen (L&D) als binnen het onderwijs is al een hele tijd sprake van een toenemende belangstelling voor gepersonaliseerd leren. In onderstaande column in de nieuwsbrief van e-learning.nl (15 april 2019) stel ik dat ik die belangstelling en de verwachtingen begrijp.
Hoe krijg je mensen zo ver dat ze meedoen aan je training, de training afmaken en hoe check je of ze er ook nog iets van opgestoken hebben? Een bekend probleem bij met name e-learning is de gebrekkige participatie. Deelnemers beginnen gewoon niet, of klikken even wat rond maar maken de training nooit af. Aan welke knoppen kun je draaien om de participatie in je training omhoog te krijgen?
Onlangs heb een sessie verzorgd over innovaties op het gebied van technology enhanced learning tijdens het Inspiration Event van Elevate (voor partners en relaties). Ik heb ten behoeve van een verslag van die middag een blogpost geschreven over de toegevoegde waarde van chatbots voor leren,
Jane Hart publiceert elk jaar de Top 200 Tools for Learning. Eind dit jaar verschijnt editie 13. Tot vrijdag 13 september 2019 kun je jouw top 10 inzenden. Deze blogpost bevat mijn top 10. Leertechnologieën zijn technologieën die speciaal voor leren,
Ik heb regelmatig geschreven over chatbots en de potentie voor leren. Deze week werd ik geattendeerd op een chatbot die in het kader van Koningsdag is gemaakt.
De chatbot heet ‘
Klanten die tegen je schreeuwen of je intimideren: veel beroepsgroepen maken zoiets weleens mee. Hoe handel je in zo’n situatie? Het AD ondervroeg Wim Schellekens van Faculty of Skills over verschillende vormen van agressie en hoe daar mee om te gaan.
Het is de bedoeling dat de introductie van nieuwe technologieën bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten, meer efficiency, het bevorderen van samenwerken en wellicht ook het verlagen van werkdruk. In de praktijk hebben deze technologieën vaak een negatief neveneffect: digitale afleiding. Dit is een groot probleem,
Ik ken eigenlijk geen onderwijsonderzoeker die pleit voor ‘evidence-based’ onderzoek. Pleidooien hiervoor zijn veelal afkomstig uit de koker van journalisten en van niet goed geïnformeerde bestuurders. Zij maken daarbij de vergelijking met medisch onderzoek. Vandaag las ik een artikel waarin de auteurs beargumenteren waarom deze vergelijking mank gaat.
Het bericht Open Education Consortium – Nederlands en Moodle tintje verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Vanavond heb ik in het kader van de Avans Plus Postbachelor opleiding e-Learning weer een gastcollege verzorgd over de implementatie van technology enhanced learning. Aan de hand van een implementatiemodel hebben we naar een casus en andere ervaringen gekeken.
Technologie maakt virtuele karakters geloofwaardig Door: Ton Verheijen, Onafhankelijk journalist, oprichter Tekst & Verhaal Dat je met...
Het bericht AI-trainingen voor sociale vaardigheden in opkomst verscheen eerst op nextlearning.nl.
Door Wilfred Rubens Op 2 april 2019 vond in Den Bosch de Next Learning 2019 plaats. Ik heb hier via...
Het bericht Impressie Next Learning 2019 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.24 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Summit Learning is een programma voor gepersonaliseerd leren dat is gefinancierd door Facebook. Het programma kan gratis worden gebruikt door scholen, en is daarom met name aantrekkelijk voor armere, publiek gefinancierde, scholen in de VS. In Kansas heeft het programma tot een heuse revolutie geleid.
Adaptief leren wordt meestal ingezet met als doel om leerstof aan te laten sluiten aan niveau en voorkennis van lerenden. Bij de Universiteit van Memphis lijkt dit een middel te zijn, en zetten ze adaptief leren om andere redenen in.
Op het gebied van Leren en Ontwikkelen (L&D) wordt veel aandacht besteed aan het 70-20-10 model. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar dit model. Een recent onderzoeksartikel wijst vooral op een aantal tekortkomingen in het gebruik van dit model.
Toegegeven. De situatie in de Verenigde Staten op het gebied van online hoger onderwijs is moeilijk te vergelijken met die in Nederland en Vlaanderen. In Nederland wordt het hoger onderwijs beschermd door wet- en regelgeving waardoor het een stuk lastiger wordt voor nieuwe marktpartijen om erkend hoger onderwijs te verzorgen.
Vanmiddag heb ik een sessie verzorgd over innovaties op het gebied van technology enhanced learning tijdens het Inspiration Event van Elevate (voor partners en relaties) . Daarbij ben ik op verzoek vooral ingegaan op het gebruik van chatbots voor leren,
Verleden week heeft de Onderwijsinspectie De Staat van het Onderwijs gepubliceerd, het jaarlijkse overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het Nederlandse onderwijsstelsel. Vervolgens ging de discussie m.i. met name over de kwaliteit van innovatieve scholen. Ik mis daarbij nuchterheid en nuance.
Het bericht Gefeliciteerd OpenEdu als nieuwe Moodle Partner verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Vanavond heb ik tijdens een sessie van de KNVI regio Limburg (de vereniging van informatieprofessionals) een presentatie verzorgd over ontwikkelingen op het gebied van technology enhanced learning. Ik heb de Open Universiteit daarbij als casus gebruikt.
De OU heeft zich ontwikkeld van een traditionele (‘paper-based’) universiteit voor afstandsleren in de jaren tachtig,
Het gros van de gesprekken die we voeren in het dagelijks verkeer is net zo voorspelbaar als de voorstellingen van Jan Klaassen en Katrijn. Het zijn die korte zinnetjes aan de kassa, in het openbaar vervoer en aan de balie. Iedereen kent ze, accepteert ze en werkt eraan mee. De winkelmedewerker kent zijn rol en spreekt zijn tekst uit. De klant weet welke reactie verwacht wordt en voert het antwoord op. In een paar zinnen is de scène klaar en kan iedereen weer verder. Deze kleine gesprekken lijken te standaard om belangrijk te zijn, maar mits goed ingezet kunnen ze enorm bijdragen aan de extreme klantfocus en daarmee aan de hele organisatie.
Vandaag heb ik bij SVO een workshop verzorgd in het kader van mijn opdracht om te komen tot een visiedocument rond onderwijsinnovatie en ICT. We hebben deze ochtend gekeken naar welke modellen voor blended learning het meest relevant zijn voor SVO.
Het Britse Bolton College is onlangs bekroond met een belangrijke prijs in het kader van de Beacon Awards, voor het toepassen van een chatbot. Deze chatbot, genaamd Ada, beantwoordt dagelijks meer dan 1000 vragen van studenten en medewerkers.
Gepersonaliseerd leren heeft de ambitie om onderwijs op maat te verzorgen waarbij rekening wordt gehouden met behoeften, bekwaamheden en interesses van individuele lerenden. Zij kunnen in eigen tempo leren en ook verschillende inhouden bestuderen. Leertechnologie wordt gebruikt om deze manier van leren mogelijk te maken.
Het onthouden en op kunnen halen van informatie is van groot belang voor leren en ontwikkelen. Op basis cognitief psychologisch onderzoek weten we gespreid oefenen (‘spaced repetition‘) daarvoor een beproefde leerstrategie is. Met behulp van leertechnologie,
Als tot dusver geschreven en gesproken wordt over blockchain-technologie en onderwijs, dan ligt de focus meestal op het hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Volgens Sara Friedman heeft deze technologie ook de potentie om de wijze waarop het voortgezet onderwijs data van lerenden beheert -ja,
Vanochtend ontving ik het trieste bericht dat Ruud Habets vandaag aan een hartstilstand is overleden. Ik heb de afgelopen 2,5 jaar bij Zuyd Hogeschool intensief en met veel plezier met Ruud samengewerkt.
Ruim 2,5 jaar geleden heeft Zuyd mij aangetrokken om het aanbestedingstraject van het nieuwe kern-leermanagementsysteem te begeleiden.
Door: Wilfred Rubens “ICT is slechts een middel”. Deze uitspraak hoor je vaak, als het gaat om...
Het bericht Raamwerk voor bepalen potentie leertechnologie voor docenten en opleiders verscheen eerst op nextlearning.nl.
Steve Bambury heeft de tien, in zijn ogen belangrijkste, voordelen van virtual reality (VR) voor onderwijs en opleiden op een rij gezet. In deze bijdrage bespreek ik ze, mede op basis van mijn eigen ervaringen.
1.
Richt je op het positieve. Ga uit van het goede. Praat niet slecht over jezelf en de ander, maar geef erkenning voor wat allemaal wél goed gaat. Het lijkt recht uit een zelfhulpboek te komen. Iets te zoetsappig? Misschien, maar als je wil dat je feedback impact heeft is dit wel de juiste insteek. Appreciative inquiry, of in het Nederlands waarderend onderzoeken, zet de medewerker op een voetstuk om van daaruit nog verder te kunnen springen.
Het bericht Podcast: Build to test verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Podcast: 3 x innovatieve leerstrategie bij Antoni van Leeuwenhoek Academie verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Podcast: Een digitale leeroplossing waarmee kwaliteitsaudits moeiteloos worden doorstaan verscheen eerst op nextlearning.nl.
“Nou, nou”, mompelen mensen terwijl ze voorzichtig een plekje zoeken in Dexter 21. “Da’s ook wat”, hoor...
Het bericht Zo ziet succes eruit! verscheen eerst op nextlearning.nl.
Als het gaat om het breed toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) binnen tal van bedrijfstakken, dan hebben we best nog wel een flinke weg te gaan. Om langere termijn is de impact van AI op onze samenleving waarschijnlijk echter groot.
Het bericht Podcast: De Data-Analist L&D verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Podcast: 5 Moments of Need™ (5MoN), how to make it work!? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Als je je, zoals ik, bezighoudt met zaken als leerstrategieën, leertechnologie en didactiek, dan ontkom je niet aan pleidooien voor andere manieren van leren. Leren van fouten in de praktijk zou bijvoorbeeld veel belangrijker zijn dan het lezen van boeken.
Het gebruik van smartphones leidt niet alleen binnen het onderwijs tot kansen en risico’s, ook op werkplekken hebben deze apparaten zegeningen en nadelen. Kunnen arbeidsorganisaties hierbij leren van het onderwijs?
Steve Wheeler schrijft in Avoiding Distractions in the Workplace dat mensen zo opgaan in hun smartphone dat zij zich lijken af te sluiten voor de wereld om hen heen.
Toen ik nog in dienst was bij de Open Universiteit, ben ik tijdens de initiatiefase betrokken geweest bij een massive open online course over vervuiling van oceanen (‘Marine Litter’). Deze MOOC is vervolgens in opdracht van UN Environment in het Engels en Spaans ontwikkeld.
Kennisnet heeft verleden week een publicatie uitgegeven waarin men beschrijft welke onderwijskundige keuzes scholen maken als het gaat om het vernieuwen van het onderwijs met technologie. “Food for Thought” voor Nederlandse onderwijsinstellingen.
Auteurs Frans Schouwenburg en Jannie Kappert hebben hiervoor literatuuronderzoek uitgevoerd en gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen en met een aantal vooraanstaande onderwijsexperts zoals John Hattie,
Het bericht Podcast – Ethisch dilemma: wie heeft eigenlijk de regie over het leren? verscheen eerst op nextlearning.nl.