Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Vandaag heb ik samen met Marcel de Leeuwe in het kader van een leertraject ‘Digitale Didactiek’ voor medewerkers van SUMMA College een virtual classroom sessie verzorgd over activerende werkvormen.
We zouden vandaag eigenlijk de hele dag een studiedag hebben met deze groep deelnemers.
Wat is synchroon, live, online leren en waarvoor kun je deze vorm van technology enhanced learning gebruiken? Daarover gaat onderstaande podcast.
Onderwijsinstellingen hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in maatregelen die ertoe moeten bijdragen dat minder lerenden voortijdig uitvallen. Toch zijn de ‘drop out’-cijfers nog steeds hoog. In de VS kijken onderwijsinstellingen nu ook naar het middel van chatbots om lerenden te behouden voor de opleiding en instelling.
Onderstaande column heb ik geschreven voor de Corona-special van de nieuwsbrief van e-learning.nl.
Nadat ons kabinet had aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen vanwege de Corona-crisis niet meer waren toegestaan,
Wie had dat gedacht? Van onderwijs in een klaslokaal, naar leren volledig digitaal. Het onderwijs zet op dit moment in rap tempo enorme schreden op het gebied van online leren. Volgens Alex Hicks is er ook geen weg meer terug.
Het is weer tijd voor een bloemlezing van bronnen over online leren, die de laatste dagen zijn verschenen. Deze bronnen verdienen eigenlijk elk een afzonderlijke blogpost. Dat gaat mij alleen niet lukken. Vandaar deze verzameling van zeven bronnen die volgens mij de moeite waard zijn.
In vergelijking met landen als de Verenigde Staten loopt ons land voorop als het gaat om de beschikbaarheid van internet en computers. Toch blijken heel wat jongeren niet de beschikking te hebben over voldoende faciliteiten voor online leren. Laten we eens wat uitgebreider naar de cijfers kijken.
We maken deze dagen intensief gebruik van virtual classes, webinars en videobellen. Daarbij is handig om een aantal omgangsregels te formuleren en met elkaar af te spreken. Deze blogpost bevat daarom een nettiquette voor synchroon, live, online sessies.
Ik kreeg onlangs de vraag of ik gedragsregels voor webinars of virtual classroom sessies gebruik.
Chris Blocher, principal learning content developer for Autodesk, chats with Bob Mosher on how he and his...
Het bericht Experience Matters | Turning The 5 Moments Inside Out with Autodesk verscheen eerst op nextlearning.nl.
De afgelopen week vroeg Jan Lepeltak van KomenskyPost.nl mij of ik een aantal vragen wilde beantwoorden over online leren op afstand. Het resultaat is de bijdrage “Afstandsleren: Je moet vooral dingen anders doen, of niet doen“.
Het bericht Hoe blijf jij werkfit in deze lastige tijd? verscheen eerst op nextlearning.nl.
De bijdrage The Difference Between Emergency Remote Teaching and Online Learning van Charles Hodges en collega’s maakt heel duidelijk wat het verschil is tussen online leren zoals dat eigenlijk hoort, en ‘emergency remote teaching’ zoals dat op dit moment in zeer korte tijd van de grond komt.
Harm Weistra attendeerde mij gisteravond op Video Length in Online Courses: What the Research Says. Deze een jaar oude bijdrage stelt dat opgenomen colleges of lessen handig zijn voor degenen die de sessie live hebben bijgewoond (‘replay’).
De Algemene Vereniging Schoolleiders heeft gepeild in welke mate schoolleiders tevreden zijn over de manier waarop onderwijs op afstand tijdens de coronacrisis wordt aangeboden. ‘Ouders en Onderwijs’ heeft een vergelijkbare peiling gehouden onder ouders. Beide peilingen laten een hoge mate van tevredenheid zien (88% schoolleiders,
Vanavond heb ik een online college verzorgd over de implementatie van e-learning. Normaliter verzorg ik dit college op een ‘blended’ manier. Nu volledig online. Welke keuzes heb ik daarbij gemaakt?
Net als andere jaren heb ik de deelnemers gevraagd een aantal activiteiten vooraf uit te voeren:
Enthousiaste reacties De afgelopen twee weken hebben wij drie keer een Moodle Spreekuur gehouden. Dit is ons zo goed bevallen dat we ook in april hiermee doorgaan. We krijgen veel enthousiaste reacties van klanten en niet-klanten op deze gratis sessies. Hoe moet ik dit aanpakken? Met het Moodle Spreekuur willen […]
Het bericht Moodle Spreekuur ook 4x gepland in april is eerst gepubliceerd op Avetica.
Avetica is de enige Premium Moodle Partner van Nederland en België. Avetica biedt hosting, training, support en consultancy aan voor Moodle LMS en Moodle Workplace.
Het bericht Bohn Stafleu van Loghum verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Hoe maak je een Faalkundige podcast? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Er verschijnen de laatste dagen veel interessante bronnen over online leren. Deze bronnen verdienen eigenlijk elk een afzonderlijke blogpost. Dat lukt mij niet. Bij dezen daarom een bloemlezing.
Van 1 dag in trainingslokaal naar 1 dag afstandsleren
Marcel de Leeuwe beschrijft hoe hij een trainingsdag heeft geconverteerd naar één dag online leren (combinatie van synchroon en asynchroon online leren).
De Open Universiteit heeft verleden week een website gelanceerd over digitale didactiek. Verder verzorgt de Open Universiteit online colleges over digitale didactiek. We merken dat er veel behoefte is aan uitwisseling van ideeën en tips. Daarom is er nu een speciale LinkedIn groep rond de ‘DD-Guide’.
Als je aan de slag gaat met online of blended onderwijs, dan start je natuurlijk vanuit leerdoelen, leerinhouden en een didactische aanpak. Maar op een gegeven moment zal je ook tools, leertechnologieën, op een verantwoorde manier moeten gaan selecteren. Je kijkt daarbij als het goed is met een didactische bril naar tools.
Switchen naar online les geven Scholen en opleidingsinstituten die nog vooral klassikaal les gaven zijn de afgelopen weken hard op zoek gegaan naar manieren om online les te geven. De ideale oplossing is om een goede digitale didactiek te implementeren, maar daar is de tijd nu niet voor. Zoiets kost […]
Het bericht 7 plugins voor virtual classrooms in Moodle is eerst gepubliceerd op Avetica.
Gisterochtend gaf een aantal gesprekspartners in een online overleg aan het meer vermoeiend te vinden om intensief live online te communiceren, in plaats van face-to-face. Via Twitter stelde ik de vraag of er onderzoek is gedaan naar de vraag: is live online communiceren meer vermoeiend/belastend is dan face-to-face communiceren?
Verleden week maandagavond kreeg ik van SURFnet de vraag of ik een bijdrage wilde leveren aan het ontwikkelen en actueel houden van een vraagbaak met tools. We willen docenten, onderwijsondersteuners en IT-afdelingen helpen om op een verantwoorde manier leertechnologieën/onderwijsapplicaties te selecteren.
Volgens Anya Kamenetz zijn onderwijsinstellingen momenteel bezig met ‘Panic-gogy‘ (paniek+didactiek). Dat klinkt negatiever dan wordt bedoeld. Ik spreek daarom liever van ‘ad hoc-didactiek’. Lees de toelichting hieronder.
Je leest online diverse pleidooien om je hoofd koel te houden als het gaat om het toepassen van online leren,
De impact van het coronavirus heeft ook tot gevolg dat MoodleCloud haar capaciteit moet uitbreiden. Organisaties en scholen moeten nu zorgen dat hun klassikale trainingen en lessen online komen te staan. En uiteraard wordt dan ook veel gekeken naar Moodle als krachtige en flexibele leeromgeving. Hosting op MoodleCloud MoodleCloud is […]
Het bericht MoodleCloud breidt capaciteit uit is eerst gepubliceerd op Avetica.
Met dank aan Tjip de Jong van Tjipcast. Tjipcast met Jitske Kramer. Inclusie gaat over meedoen. Over het aangaan van...
Het bericht Tjipcast: Inclusieve organisaties, klinkt mooi, maar hoe dan? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Pluvo verscheen eerst op nextlearning.nl.
De videoserie ICT van ‘onderwijsvernieuwers’ gaat in op hoe je als docent voordeel kunt hebben bij het gebruik van ICT in het onderwijs. Er zijn inmiddels meerdere video’s verschenen.
Deel 1 gaat over onderwijs op afstand,
Faalkundige kansen in de coronacrisis. Geschreven door Remko van der Drift, Faalkundige. Een lezer van Fouten maken...
Het bericht Train nu de faalspieren van je kinderen verscheen eerst op nextlearning.nl.
We merken zeker nu dat de vraag naar e-learning groot is en hebben nagedacht hoe we onze...
Het bericht Snel aan de slag met beschikbare materialen verscheen eerst op nextlearning.nl.
De laatste tijd zie ik verschillende berichten over online leren voorbij komen, waarbij ik me bijna niet kan bedwingen om erop te reageren. Tegelijkertijd vergt dat een meer uitgebreidere response dan 280 tekens. Daarom ga ik in deze blogpost in op vier onderwerpen.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.33 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Online communicatietraining met virtuele acteurs Ga één week gratis aan de slag! Werken en leren vinden door...
Het bericht DialogueTrainer verscheen eerst op nextlearning.nl.
Normaliter werk ik regelmatig thuis. Maar dan bijvoorbeeld een dag. Inmiddels werk ik sinds 10 maart 2020 thuis. Wat valt mij daarbij op? Wat zijn tips?
Eind week 11 werden een aantal bijeenkomsten (gekoppeld aan betaalde opdrachten) geannuleerd.
Onderwijsinstellingen gaan op dit moment in rap tempo over op online afstandsleren. Ze zitten echter nog vaak in hun maag met het afnemen van tentamens, examens en andere vormen van summatief toetsen. Je kunt daarvoor echter ook ICT in zetten,
U wilt een e-learning op maat of u wilt bestaand materiaal omzetten naar een e-learning, maar binnen...
Het bericht EFDS verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het coronavirus kan ervoor zorgen dat jullie bedrijfsvoering en processen anders lopen dan normaal. Misschien is het...
Het bericht Corona: Snel content ontwikkelen in Articulate 360 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Wat kan ik nu doen? Hoe kan ik snel en goed online leren faciliteren? Deze vraag stellen veel leerprofessionals zichzelf de laatste week. Je kan niet in één keer al je klassikale leermateriaal ‘achter glas’ zetten. Welke digitaal didactische mogelijkheden zijn er? Welke tools zijn er om interactief leermateriaal mee […]
Het bericht Avetica helpt met Moodle Spreekuur is eerst gepubliceerd op Avetica.
De in deze blogpost beschreven aanpak is niet geschikt als je op korte termijn van face-to-face naar online leren moet switchen. Als je meer tijd en zin hebt om je te verdiepen in didactiek van online leren, lees dan verder.
Studenten helpen scholieren #thuisleren is een non-profit initiatief van onder andere de mensen van Helpr.ai die chatbots voor het onderwijs ontwikkelen. Studenten helpen scholieren bij het thuis studeren. Vooral handig voor examenkandidaten, als je het mij vraagt.
Studenten kunnen zich via de site opgeven om begeleiding te geven,
Onderwijsinstellingen zijn in verband met de Corona-crisis druk bezig met online onderwijs. De Open Universiteit heeft daarom vandaag een website gelanceerd met richtlijnen en adviezen voor docenten over digitale didactiek. Verder bieden verschillende medewerkers van de Open Universiteit live virtuele colleges aan over digitale didactiek.
Kort gezegd gaan studenten/leerlingen korte videopresentaties geven. Docenten maken on onze auteursomgeving een presentatie-opdracht. Die opdracht is 1:1 gerelateerd aan de stof die behandeld wordt en zou net zo goed in de klas/werkgroep gegeven kunnen worden. Bijvoorbeeld over de bankencrisis: vertel in een video van maximaal 3 minuten hoe de bankencrisis is ontstaan (minimaal 3 oorzaken) en geef een onderbouwde mening over de kans op herhaling.
De Fernuniversität uit Hagen (zeg maar de Duitse Open Universiteit) heeft enkele jaren geleden een hulpmiddel gemaakt dat je helpt bij het maken van een afweging ten aanzien van verschillende toepassingen op het gebied van online leren (functionaliteiten en applicaties).