Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Saillante uitkomsten uit het HR Benchmarkt-onderzoek 2019 door VISMA RAET uitgevoerd door Motivaction onder leidinggevenden, flexwerkers, hr...
Het bericht Hoe gaat HR(D) met Data om (of eigenlijk: wat ze nog niet doen en wel moeten!)? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat je ermee kunt doen,...
Het bericht Blockchain Cursus, gratis voor iedereen verscheen eerst op nextlearning.nl.
AI is de meest belangrijke technologische ontwikkeling van dit moment die leren, opleiden en onderwijs zal gaan...
Het bericht AI gaat e-learning enorm beïnvloeden! Is dat zo??? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het befaamde TPACK-model is onder meer bedoeld om docenten kritisch na te laten denken “over hun eigen kennis en de kennis die zij nodig (zouden moeten) hebben om ict zinvol in te kunnen zetten binnen bepaalde vakken met behulp van een bepaalde didactiek”.
Certificaat plugin In Moodle Workplace zit standaard de functionaliteit om certificaten te maken. Een deelnemer die een cursus heeft voltooid of een bepaalde opdracht voldoende gescoord krijgt zijn certificaat. Nu is dit op zich niet erg bijzonder, want in Moodle LMS kan je dit ook al doen met de community […]
Het bericht Moodle Workplace (3): Maak je eigen certificaten is eerst gepubliceerd op Avetica.
Avetica is dé Moodle Partner van Nederland en België. Avetica biedt Moodle hosting, training, support en consultancy aan.
In Implementing Active Learning and Student-Centered Pedagogy in Large Classes beschrijft Nisha Malhotra hoe zij, op basis van inzichten rond het belang van actief leren, haar redelijk traditioneel vormgegeven economieonderwijs -via hoorcolleges- heeft aangepast. Wat valt hierbij op?
Een boek dat grote invloed heeft gehad op hoe er in het hoger onderwijs naar leren wordt gekeken is Teaching for Quality Learning van John Biggs & Catherine Tang (1999). In dit boek wordt de theorie van constructive alignment uitgelegd. Die draait om het uitgangspunt dat de leeractiviteiten moeten bijdragen aan de leerdoelen, en dat de leerdoelen daadwerkelijk getoetst moeten worden in de toets. Een open deur van jewelste, lijkt het, maar in de praktijk wordt er niet altijd goed bij stilgestaan of alle elementen wel op de juiste manier bijdragen. In deze blog zet ik op een rij hoe je dat aanpakt.
“Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek” van Tim Surma cs is een groot succes. En terecht, wat mij betreft. Mijn belangrijkste kritiekpunt: leertechnologie kan deze bouwstenen helpen faciliteren. En die relatie kan sterker worden gelegd.
Door: Evert Hoogendoorn, programmaleider Ludodidactiek, gamedesigner en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Iedere leerprofessional kent...
Het bericht Engagen van de lerende via MDA Model – game principes verscheen eerst op nextlearning.nl.
Door: Paula Kaag, Organisatieontwikkeling – Coaching – Training – Advies. Coaches worden vaak ingeschakeld als er een...
Het bericht HR(D) en de coach – strategische partners in leerrendement! verscheen eerst op nextlearning.nl.
Door: Petra Peeters & Marlo Kengen, adviseurs L&D Hogeschool Arnhem-Nijmegen | Ger Driesen, Learning Innovation Leader. Personalisatie...
Het bericht Personalisatie effectief ingezet – hoe past het in jouw leertraject(en)? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Door: Bob Mosher, CEO Apply Synergies. In deze sessie krijg je inzicht in de “5 Moments of...
Het bericht De 5 Moments of Need: van leren naar presteren verscheen eerst op nextlearning.nl.
Door: Caroline Luijbregts, Opleidingsadviseur Alrijne Zorggroep | Implementatie 5MoN bij Alrijne & Janine van Zoest | Xprtise....
Het bericht Het implementeren van werkplekleren waardoor professionals beter presteren verscheen eerst op nextlearning.nl.
Meerdere sites binnen één site Denk eens na over de onderstaande klantwensen: Een uitgever van online modules wil voor elke klant een eigen LMS neerzetten maar toch haar eigen content centraal en efficiënt beheren. Een holding heeft meerdere BV’s onder zich die allemaal dezelfde integriteitsprogramma’s moeten doorlopen maar elke BV […]
Het bericht Moodle Workplace (2): eindelijk multi-tenancy is eerst gepubliceerd op Avetica.
In mijn zoektocht naar voorbeelden van blended learning ben ik ook gestuit op enkele vermeldenswaardige artikelen over blended learning. In deze artikelen staat de adoptie van blended learning in de praktijk centraal.
De bijdrage 5 must-do steps for building a winning blended learning strategy (tip van Mike van Anraat van de Hogeschool van Amsterdam) bevat vijf noodzakelijke stappen om blended learning met succes te implementeren.
Bij de release van Moodle 3.8 op 18 november waren de video’s nog niet klaar. Ondertussen staan er 5 korte video’s online waar in vogelvlucht de nieuwe functionaliteit per onderdeel getoond wordt. Hieronder heb ik de Engelse video’s neergezet.
Het bericht 5 video’s over nieuwe functies Moodle 3.8 is eerst gepubliceerd op Avetica.
Het waren weer twee intensieve, leuke en interessante dagen. Ik heb het uiteraard over de OEB19: het meest omvangrijke internationale congres met beurs op het gebied van technology enhanced learning dat deze week in Berlijn plaatsvond. De afgelopen dagen heb ik veel aantekeningen en indrukken gedeeld.
Ik heb sinds mijn aankomst in Berlijn een aantal keren de beurs van de OEB bezocht. Wat is me daarbij opgevallen?
Je kunt dagen besteden aan het bezoeken van de beurs. De tijd vliegt.
In deze sessie stonden vragen op het gebied van VR/AR en leren centraal. Wat heb ik meegenomen uit deze sessie die door Tom Wambeke werd voorgezeten?
Door: Edwin Levels, CCO iamprogrez Digital Dexterity = Digitale behendigheid, het vermogen en de wens om bestaande...
Het bericht In welke mate bezit jij de meeste gewilde kwaliteit van de toekomst: Digital Dexterity!? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Inge De Waard, Jan Renz en Ed Zabat gingen onder leiding van Ilona Buchem in op deze technologische ontwikkeling, waar we de komende jaren nog meer van gaan horen.
De panelleden begonnen met kenmerken van blockchain en toepassingen:
Dag 2 van de OEB wordt altijd geopend met twee plenaire sessies. Eén is gericht op technology enhanced learning binnen arbeidsorganisaties. De tweede sessie richt zich op het onderwijs. Na lang aarzelen ben ik vanochtend naar de sessie over toepassingen en innovaties binnen het onderwijs gegaan.
Het gebeurt vaker dat een Moodle plugin of een thema niet meer verder ontwikkeld wordt. Zo ook met het thema Essential. En omdat dit thema toch redelijk populair is maken we hier melding van. Gelukkig heeft de ontwikkelaar Gareth Barnard dit tijdig kenbaar gemaakt op het forum en ook waarom […]
Het bericht Einde van thema Essential is eerst gepubliceerd op Avetica.
Dag 1 van de OEB editie 2019 werd traditiegetrouw afgesloten met het debat onder leiding van Harold Elletson. Vanavond was de stelling: ‘This House Believes That an Obsession with Economics Is Harming Education and Undermining the Skills We Need for the Future’.
Fiona Leteney van de Fosway Group schetste tijdens de 25ste editie van de OEB ontwikkelingen op het gebied van systemen die voor leren, opleiden en onderwijs kunnen worden gebruikt. Wat is mij daarbij opgevallen?
Onder leiding van Mirjam Neelen hebben Eran Gal, Ugo Caruso en Sandra Bras gesproken over zelfgestuurd leren op de werkvloer.
De belangrijkste wetenswaardigheden uit deze sessie zijn:
Vandaag mocht ik tijdens de OEB een drukbezochte panelsessie voorzitten waar vier organisaties hun ervaringen deelden met de toepassing van blended learning.
We hebben daarbij de volgende definitie gebruikt:
Blended learning: a mix of face-to-face and online teaching/training and learning activities,
Dit jaar vindt de OEB van 27 t/m 29 november in Berlijn plaats. Gisteren waren de pre-conference workshops en de sprekersreceptie. De OEB begon vandaag traditiegetrouw met een drukbezochte plenaire opening. Drie sprekers mochten hun licht laten schijnen op de toekomst van leren.
Huh, nu al versie 3.8 van Moodle Workplace terwijl het nieuwe product pas in januari 2020 beschikbaar komt? Dit komt omdat Moodle HQ de keuze heeft gemaakt om de naamgeving van de versies en het releasebeleid van Workplace gelijk te laten verlopen aan de releases van Moodle LMS. Beter gezegd, […]
Het bericht Nu al release van Moodle Workplace versie 3.8? is eerst gepubliceerd op Avetica.
Ik ben nu met de ICE vanuit Düsseldorf onderweg naar Berlijn, naar editie 2019 van de OEB. Een mooi moment om eens stil te staan bij mijn verwachtingen?
Het was te verwachten, maar ondertussen is duidelijk dat Moodle 3.9 die pas in mei 2020 uitkomt, een Long Term Support (LTS) versie wordt. Een LTS-versie krijgt drie jaar lang support met onder andere beveiligingsupdates. Een normale versie zoals 3.6 of 3.7 krijgt 1,5 jaar support. Versie 2.7, 3.1 en […]
Het bericht Moodle 3.9 krijgt Long Term Support (LTS) is eerst gepubliceerd op Avetica.
Als kind kun je alles worden. Sommigen bereiken het! Let’s take a Moonshot met Andre Kuipers! Er...
Het bericht Wat wil jij later worden? Astronaut! verscheen eerst op nextlearning.nl.
Zo zorg je voor een harmonieus, bruikbaar en toekomstbestendig geheel! …Meer waarde voor de lerende – zelf...
Het bericht Oerwoud van losse platforms en systemen? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Er wordt dikwijls aangenomen dat artificiële (kunstmatige) intelligentie vooral impact zal hebben op productiewerk dat handmatig en repetitief is. Een studie van de Stanford University wijst er echter op dat vooral ‘white-collar’ banen zoals chemisch ingenieurs of telemarketeers beïnvloed zullen worden door AI.
Technologie voor gezichtsherkenning – facial recognition technology– wordt in toenemende mate gebruikt. Je ziet deze technologie ook binnen het onderwijs gebruikt worden (met name in de VS en China). Mark Andrejevic en Neil Selwyn vragen zich af of we deze technologie wel binnen het onderwijs moeten toestaan.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.29 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Vandaag las ik een onderzoeksartikel waarin de auteurs concluderen dat het voor de leerresultaten niet veel uitmaakt of je gebruik maakt van tutoren of van volledige zelfstudie. Om een aantal redenen moet je m.i. echter terughoudend zijn van het trekken van verstrekkende conclusies.
Op het gebied van ‘technology enhanced learning’ hebben we zeer regelmatig te maken hypes en overspannen verwachtingen (“this will revolutionize…”). Het middel wordt daarbij vaak doel op zich. Sam Herring meent dat we de afgelopen jaren bijvoorbeeld te veel gefixeerd waren op microlearning.
Het bericht e-Learning for Kids books verscheen eerst op nextlearning.nl.
Woensdag was de 3e en laatste dag van de Global Moodlemoot. Het programma begon pas om 9.30 uur omdat we de avond ervoor een Moodle Party hadden gehad. Erg gezellig om met zo’n grote groep Moodlelaars een feestje te vieren. Moodle door de ogen van studenten We begonnen met een […]
Het bericht Global Moodlemoot dag 3 is eerst gepubliceerd op Avetica.
Synchroon online leren (op het zelfde tijdstip, maar plaatsonafhankelijk) heeft een aantal sterke punten. Zie bijvoorbeeld mijn bijdrage over de kracht van synchroon online leren uit 2017. De technologie hiervoor wordt ook steeds krachtiger en meer gebruikersvriendelijk. Daardoor wordt de toegankelijkheid ervan vergroot.
De volgende week vindt in Berlijn weer de OEB plaats. Als deelnemer aan dergelijke omvangrijke congressen, loop je het risico te verdrinken in de vele keuzemogelijkheden. Of kom je geïnspireerd thuis, maar vraag je je over drie weken af wat je nu echt geleerd hebt van de conferentie.
De eerste dag van de Global Moodlemoot is gericht op (technische) ontwikkelaars waar we mogelijk later nog verslag van doen. De tweede dag start met een opening door oprichter en CEO Martin Dougiamas. Martin neemt ons nog eens een keer mee langs de ‘key values’ van Moodle en en het […]
Het bericht Global Moodlemoot dag 2 is eerst gepubliceerd op Avetica.
Door: Thijs Launspach, psycholoog en auteur van het boek Werken met Millennials en Fokking druk. Werken met millennials (geboren...
Het bericht Werken met Millenials | Leidinggeven aan een nieuwe generatie verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het blijft belangrijk om de neuzen dezelfde kant op te zetten. Een live-bijeenkomst om mee te starten, geleid door een ervaren trainer is daar het ideale platform voor. Schets vanuit de organisatie de visie op leiderschap en de thema’s die behandeld gaan worden. Leg het ontwikkeltraject uit.
Volgens Allison Dulin Salisbury zijn vijf modellen voor het ontwikkelen van bekwaamheden van werknemers in opkomst. Deze modellen zijn allesbehalve nieuw. Er zijn echter redenen waarom deze modellen nu een nieuwe impuls krijgen. In deze blogpost vat ik deze vijf modellen samen,
Door Wim van der Mark, specialist in verleiding en dialoog | Cialdini-principes. Wat zorgt er nu eigenlijk...
Het bericht 4 Motivatoren en 6 Verleidingsprincipes om de online lerende te engagen! verscheen eerst op nextlearning.nl.
Op de Global Moodlemoot 2019 in Barcelona is voor het eerst een demonstratie gegeven van MoodleNet, het nieuwe open social media platform voor opleiders. Dit is een nieuwe dienst van Moodle HQ en een doorontwikkeling van moodle.net (welke ondertussen is gesloten). Doelen van MoodleNet MoodleNet wil een centrale plaats zijn […]
Het bericht MoodleNet is live is eerst gepubliceerd op Avetica.