Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.36 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Vanochtend heb ik voor de Christelijke Onderwijsgroep (COG) een webinar verzorgd over hoe je principes van effectieve didactiek kunt versterken met leertechnologie.
Ik heb deelnemers eerst via Mentimeter gevraagd wat volgens hen effectieve online leeractiviteiten zijn.
Afgelopen donderdag en vrijdag heb ik bij de Open Universiteit een online evenement over onderwijsinnovatie verzorgd. In deze bijdrage blik ik terug op het concept en het verloop.
Ik ben bij de Open Universiteit betrokken bij een gecertificeerd professioneel programma over onderwijsinnovatie (post-initieel onderwijs).
‘Nudging’ is een motivatietechniek waarbij mensen op een subtiele manier worden gestimuleerd om bepaald gedrag te vertonen (bron). Het is een duwtje in de rug waardoor je in beweging komt. Op het gebied van leren, opleiden en onderwijs kan ‘nudging’
John van Dongen heeft op mijn verjaardag, twee dagen geleden, een artikel op LinkedIn gepubliceerd waarin hij pleit voor “totaalonderwijs“. Hij heeft mij gevraagd te reageren op dit concept. Dat doe ik in deze bijdrage.
John stelt dat onderwijsinstellingen veel hebben geleerd ten aanzien van online leren op afstand.
Gistermiddag heb ik een webinar verzorgd voor ongeveer zestig medewerkers van SintLucas. In ben ingegaan op asynchrone en synchrone vormen van online leren. Welke verschillende vormen zijn er te onderscheiden? Wat zijn -met name vanuit het perspectief van didactiek- de sterke en minder sterke kanten van deze vormen?
Gisteren verscheen in het SURF Magazine het artikel Het post-coronatijdperk vraagt om een langetermijnvisie op publieke waarden. Daarin buigen Karen Maex (UvA), José van Dijck (UU) en Christien Bok (SURF) zich over mogelijke oplossingen voor het dilemma: hoe borgen onderwijsinstellingen publieke waarden bij de massale inzet van commerciële platforms voor online onderwijs?
Vandaag heb ik een virtuele klas-sessie verzorgd over ontwerpcriteria en scenario’s (modellen) voor blended learning voor een netwerk van onderwijskundig adviseurs van ROC van Amsterdam.
Na het ‘voorstelrondje’, de introductie van een probleem (het herontwerpen van een opleiding vanaf september) en een toelichting op het begrip ‘blended learning’,
Er is terecht veel aandacht voor de gevolgen van artificiële intelligentie (AI). AI is spannend, boeiend en soms ook eng. Tal van sectoren en processen hebben ermee te maken. De impact op (hoger) onderwijs is vooralsnog beperkt, al zijn er op het gebied van het tegengaan van voortijdige uitval hoopvolle resultaten te melden.
Eind 2019/begin 2020 heb ik twaalf blogposts gewijd aan het versterken van “Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek” met behulp van leertechnologie. Er zijn echter meer effectieve ‘instructieprincipes’. In een tweede reeks blogposts illustreer ik daarom hoe je David Merrill’s First Principles of Instruction kunt versterken met leertechnologie.
Gisterenmiddag organiseerde de Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt van het CAOP, waar de hoogleraren Frank Cörvers en Marc van der Meer aan verbonden zijn, de online expertsessie: ‘Digitalisering in het (beroeps)onderwijs. Hoe wetenschappelijk onderzoek en het onderwijs elkaar kunnen vinden op het gebied van ICT’.
Gisteren publiceerde het Dagblad van het Noorden een opiniebijdrage van de CvB-voorzitter van Hanzehogeschool Groningen, Henk Pijlman. Pijlman waarschuwt daarin om onderwijs zo veel mogelijk digitaal aan te bieden. Volgens hem verdunnen relaties door louter digitale contacten en moeten we elkaar fysiek zien om socialisatie en persoonsvorming te bevorderen.
Bij online leren ervaren we letterlijk en figuurlijk een grotere afstand (ook psychologische en communicatief). Dit maakt het vergroten van de betrokkenheid, het engagement, van lerenden tot een extra complexe aangelegenheid. Steve Wheeler beschrijft in een blogpost-reeks hoe je de betrokkenheid van lerenden bij online leren kunt vergroten.
Onderwijsinstellingen zijn op dit moment bezig het onderwijs van het komende studie/schooljaar voor te bereiden. Daarbij hebben zij te maken met gemaakte afspraken met het Openbaar Vervoer en met richtlijnen van het RIVM (o.a. anderhalve meter afstand). Eén van de gevolgen is dat zij over veel minder fysieke ruimte beschikken om onderwijs te verzorgen.
Ben je nieuwsgierig naar trends op het gebied van ‘corporate learning & development in Nederland en België? Doe dan mee met het Belgisch / Nederlands onderzoek van Develhub Netwerk voor HRD en LenD professionals en Bedrijfsopleidingen.be bvba –
Op 25 en 26 juni organiseren we vanuit de Open Universiteit een online evenement voor stafmedewerkers, adviseurs, middenmanagement en docenten die zich met innovaties in het onderwijs bezighouden.
In onderstaande video vertel ik meer over de opzet en inhoud van dit online evenement.
Dinsdagavond 9 juni 2020 heb ik In het kader van de post-bachelor-opleiding over e-learning van Avans Plus weer een virtuele klas-sessie verzorgd over activerende didactiek en leertechnologie.
Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van Zoom,
Wanneer kun je het beste kiezen voor (tijd- en plaatsonafhankelijk) asynchroon online leren, en wanneer voor synchroon, live, online leren? Wat zijn de voordelen en beperkingen? Op die vragen geven artikelen van Patti Shank antwoord. Shank heeft zich daarvoor ook verdiept in relevant onderzoek.
Vaak hebben organisaties een visie op permanent leren, omdat dit goed is voor de medewerker en voor het bedrijf. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dan is het jammer als het wel vrijblijvend wordt opgevat. Bij mensen die niet meedoen of het programma niet afmaken zal het vaak ontbreken aan voldoende intrinsieke motivatie. Om die op peil te houden moet aan drie belangrijke voorwaarden worden voldaan volgens de volgens de self-determination theory van Deci en Ryan (2000): autonomie, competentie en verbondenheid. Kort gezegd: het is heel waardevol om ervoor te zorgen dat werknemers op autonome wijze hun sterke kanten kunnen inzetten in een omgeving waar ze zich verbonden mee voelen. Laten we wat dieper op deze drie voorwaarden ingaan.
Eind 2019/begin 2020 heb ik twaalf blogposts gewijd aan het versterken van “Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek” met behulp van leertechnologie. Er zijn echter meer effectieve ‘instructieprincipes’. David Merrill’s heeft bijvoorbeeld in 2002 First Principles of Instruction geschreven.
Gisteren schreef Jan Fasen, als bestuurder verantwoordelijk voor het Agora-onderwijsconcept, over de uitslagen van de eindexamens van de Agora-leerlingen. Deze resultaten zijn zeer positief. In 2019 lichtte Jan de resultaten uitgebreid toe. Dat is nu niet gebeurd.
Ik heb al eerder aangegeven: er verschijnen meer interessante bijdragen over online leren tijdens de coronacrisis dan ik uitgebreid kan bespreken. Deze blogpost is daarom weer een samenvatting van een aantal blogposts en artikelen die ik recent ben tegengekomen.
What an Ed-Tech Skeptic Learned About Her Own Teaching in the Covid-19 Crisis
Manya Whitaker is docent,
‘Digitale didactiek’ betreft de kennis en kunde met betrekking tot het gebruik van ICT bij het faciliteren van het leren (de definitie is van Robert-Jan Simons). Digitale didactiek richt zich vooral op de kwalificerende functie van het onderwijs. Onderwijs heeft echter meer functies.
Sinds ongeveer drie jaar lees je regelmatig over learning experience platforms (LXP). Wat zijn op dit moment ontwikkelingen rond deze leertechnologie?
In vergelijking met het leermanagementsysteem van weleer stelt een LXP de lerende meer centraal bij het ontdekken van relevante leermaterialen (een cursus of andere content),
Op 20 mei j.l. heb ik de blogpost ‘Hoe lang mag een online les duren?‘ geschreven. Dit weekend kwam ik een artikel tegen dat ingaat op de lengte en opzet van een online ‘lecture’.
Afgelopen zaterdag viel bij abonnees het meest recente nummer van De Nieuwe Meso in de bus. Het focusgedeelte gaat over onderwijs en ICT. Op verzoek van de redactie heb ik voor deze editie een artikel geschreven met als titel ‘Naar een effectief,
In de aanloop van Online Educa -dit jaar van 2-4 december 2020- laat de organisatie in OEB Insights sprekers aan het woord. In de meest recente uitgave onder andere David White van de University of the Arts London.
Afgelopen donderdag ben ik door LimburgWerkt.nu geïnterviewd over online leren tijdens de coronacrisis. Je kunt het interview online terugkijken.
Rob Oostdam van LimburgWerkt.nu had me gevraagd om wat te vertellen over blended learning en e-learning.
Gisteravond heb ik voor de tweede keer in een half jaar een interactief gastcollege over e-learning trends mogen verzorgen, in het kader van de post-bacheloropleiding over e-learning van Avans +. Dit keer volledig online.
Als voorbereiding had ik deelnemers weer gevraagd een korte inleidende video over trends te bekijken,
In deze tijden is innovatie in het onderwijs nóg belangrijker dan ooit. Op 25 en 26 juni organiseren we vanuit de Open Universiteit daarom een online evenement voor stafmedewerkers, adviseurs, middelmanagement en docenten die zich met innovaties in het onderwijs bezighouden.
In dit artikel gaat het over trainingen van soft skills in het kader van organisatieontwikkeling, beroepsmatige groei en persoonlijke effectiviteit. Denk daarbij aan klantcontact, leidinggevende vaardigheden, commerciële gespreksvoering of specifieke skills als coachen, onderhandelen, adviseren, beïnvloeden. Bij de grote meerderheid van dit type trainingen geldt: deelnemers zijn werkende mensen en de baas betaalt.
Dankzij coronacrisis is binnen het onderwijs een nieuw model voor blended learning in opkomst: het ‘om-en-om’-model. De ene helft van de klas komt naar school, en de andere helft volgt tegelijkertijd (live) online les. In deze blogpost betoog ik waarom ik dit bepaald geen ideaal model vind,
Nadat ons kabinet had aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen vanwege de corona-crisis niet meer...
Het bericht Zorgt het coronavirus echt voor een brede adoptie e-learning? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Verschillende instellingen en organisaties onderzoeken hoe studenten uit het hoger onderwijs het studeren tijdens de coronacrisis ervaren. Wat zijn belangrijke conclusies uit de enquêtes? Waar lopen studenten tegenaan? Wat adviseren studenten hun docenten en onderwijsorganisaties om hen te ondersteunen? Kevin Kelly vat voor PhilonEdTech de belangrijkste uitkomsten samen.
Vanaf 28 mei 2020 is het mogelijk om handen en vingers te gebruiken bij virtual reality (handtracking). Als je tenminste beschikt over de VR-bril Oculus Quest. Heeft dit toegevoegde waarde voor leren en ontwikkelen? Volgens mij wel.
Tot nu toe kon je bij VR niet uitsluitend je handen gebruiken om tactiele handelingen uit te voeren.
Tijdens presentaties over het begeleiden van lerenden bij online leren, benadruk ik vaak het belang om lerenden voor te bereiden op de manier van leren. Hierover gaat ook het artikel Orienting Students to Online Learning: A Must for Student Success.
We zijn vaak geneigd om bij online leren vooral aandacht te besteden aan de cognitieve ontwikkeling van lerenden. Socialisatie en het bevorderen van binding bij online leren is echter ook van groot belang. Hoe kun je daar nu online aandacht aan besteden,
Tony Bates is auteur van het vrij toegankelijke online boek Teaching in a Digital Age. Op verzoek van en met ondersteuning van de Commonwealth of Learning heeft hij twaalf samenvattende video’s gemaakt van onderdelen uit dit boek.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.35 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Sinds half maart 2020 zijn veel scholen en docenten in sneltreinvaart overgestapt op ‘remote emergency teaching’. Het voortgezet onderwijs moet voorlopig blended learning gaan toepassen. Het ziet ernaar uit dat veel onderdelen van het hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs voorlopig online gegeven zullen worden.
Gisteravond kreeg ik via LinkedIn de volgende vraag: “heb je voor mij een bron, of meerdere, waarbij uit onderzoek is gebleken wat de maximale duur van een online les is en hoeveel procent de max is van de “zendtijd” van docenten?”
Het aantal bijdragen over online leren tijdens de coronacrisis is niet bij te houden, laat staan uitgebreid te bespreken. Daarom volgt hieronder weer een samenvatting van een aantal blogposts en artikelen.
Crashing into online learning: a report from five continents – and some conclusions
De eminent grise van online leren,