Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Serie blogs Moodle Workplace In een serie blogs wil ik het nieuwe product ‘Moodle Workplace‘ verder gaan bekijken. Zoals ik in het voorjaar schreef, is dit een versie van Moodle die speciaal is ontwikkeld voor het online leren in organisaties. Zeker voor organisaties met meerdere locaties, bedrijfseenheden en managementlagen is […]
Het bericht Moodle Workplace (1): alleen beschikbaar via Moodle Premium Partners is eerst gepubliceerd op Avetica.
Avetica is dé Moodle Partner van Nederland en België. Avetica biedt Moodle hosting, training, support en consultancy aan.
E-Learning for Kids is a global, non-profit foundation dedicated to fun and free learning on the Internet...
Het bericht e-Learning for Kids verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ik merk regelmatig dat er docenten zijn die het lastig vinden zich een concrete voorstelling te maken van blended learning. Ik ben daarom op zoek naar vrij toegankelijke voorbeelden van blended learning (online beschikbaar). Deze voorbeelden kun je via dit formulier achterlaten.
Door: Guido Helmershorst, VR-maker | WARP Studio VR is in opmars! Steeds meer bedrijven zetten VR in...
Het bericht Zelf VR maken met 360-video | Na deze sessie kun je het zelfstandig! verscheen eerst op nextlearning.nl.
Vandaag zijn de tweemaandelijkse updates van Moodle uitgekomen. De nieuwe minor releases zijn Moodle 3.7.3, 3.6.7 en 3.5.9 en ze bevatten zoals gewoonlijk kleine verbeteringen en beveiligingsupdates. Per minor releases staan hieronder de release notes. Moodle 3.7.3 release notes Moodle 3.6.7 release notes Moodle 3.5.9 release notes Moodle hanteert het volgende […]
Het bericht Updates van Moodle 3.7.3, 3.6.7 en 3.5.9 is eerst gepubliceerd op Avetica.
Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken? En moet je kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat je met blockchain kunt doen,
Het bericht Afscheid van moodle.net, welkom MoodleNet! is eerst gepubliceerd op Avetica.
Door Tjip de Jong. Aan innovatieve ideeën om de positie van HR of L&D te verbeteren in...
Het bericht Hoog tijd voor een nieuwe kijk op leren, maar…hoe dan? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Organisaties die aan de slag gaan met technology enhanced learning, zijn bezig met verbeteringen en innovaties. De strategie die men daarbij kiest is er vaak één van experimenten en professionalisering. Als je ‘performance’ op de werkplek echter wilt verbeteren, dan heeft het weinig zin om je alleen te richten op het vergroten van de deskundigheid van medewerkers.
Dit was de titel van een drukbezochte kennissessie die ik vandaag heb verzorgd tijdens de conferentie “Toekomst van Onderwijs” van NRC Live. Tijdens deze sessie ben ik onder meer ingegaan op ontwerp-principes voor e-learning die een bijdrage kunnen leveren aan het hanteerbaar maken van uitdagingen van e-learning.
Op 23 september 2019 heb ik een eerste bloemlezing geschreven over artificiële -kunstmatige- intelligentie (AI). Het aantal relevante artikelen dat over dit onderwerp verschijnt is zo groot, dat ik aan dit onderwerp alleen een weblog kan wijden. Onderstaande bijdrage is een tweede bloemlezing waarin ik weer vier bijdragen over AI kort samenvat.
De afgelopen tijd heb ik bij verschillende instellingen gesprekken gevoerd met docenten die vanwege een aantal redenen aarzelen om hoorcolleges te vervangen door blended learning waarbij video een belangrijke rol speelt. Deze docenten wijzen bijvoorbeeld op het zeer arbeidsintensieve karakter van het ontwikkelen van kennisclips en screencasts.
Gamification blijkt in vergelijking met andere vormen van online leren verschillende onderwijskundige voordelen te hebben. Dat blijkt uit een niet heel erg grootschalig onderzoek, door middel van learning analytics.
Tony Bates heeft een, naar zijn zeggen,
Een aantal jaren geleden kwam ik weleens voorbeelden tegen van het gebruik van hologram-technologie voor leren, opleiden en onderwijs. Deze technologie heeft tot dusver niet echt een voet aan de grond gekregen binnen L&D of onderwijs. Gaat dat spoedig veranderen?
Workshop met Laura van den Ouden van Expert Trainers en Gilles Leidelmeijer, Zeiler. Laura is NOBTA Trainer...
Het bericht Eigen regie bij medewerkers: 3 werkende principes verscheen eerst op nextlearning.nl.
Houd bij het ontwikkelen van microcredentials vooral de lerende voor ogen. Dat is de belangrijkste boodschap van Kathleen deLaski in As the Microcredential Market Booms, Don’t Forget the Learner. Zij ontwikkelt hier ook voorstellen voor.
Motor voor versnelling. Kan de invoering van ICT in het onderwijs sneller? Kan ICT onderwijsinnovaties helpen versnellen? Dat is het thema van de Onderwijsdagen van dit jaar. Deze blogpost bevat een samenvatting van de sessies die ik vandaag heb bijgewoond.
Er is een nieuw vraagtype voor de Moodle test / quiz module beschikbaar ‘Externe taak‘. In dit vraagtype kun je een opdracht formuleren die de cursist buiten Moodle moet uitvoeren. Bij de vraagtekst omschrijf je welke opdracht de cursist moet uitvoeren. In de algemene feedback kun je feedback over deze […]
Het bericht Nieuw Moodle vraagtype: Externe taak is eerst gepubliceerd op Avetica.
Verleden week schreef De Volkskrant een kritische reportage over de opmars van Google binnen het basisonderwijs. Sinds de intrede van de computer binnen het onderwijs maakt het onderwijs zich echter al afhankelijk van technologiebedrijven. In vergelijking met deze tijd is er echter één groot verschil.
Het hele jaar door kun je als professional op het gebied van leren, opleiden en onderwijs deelnemen aan internationale congressen. En vaak vliegen we daar naar toe. Het is -gezien de debatten over klimaatverandering- de vraag of we daar mee door kunnen gaan.
Van 27 tot en met 29 november aanstaande vindt in Berlijn weer de Online Educa plaats. Ik wil traditiegetrouw met een groepje afspreken om op donderdagavond na afloop van congresdag 1 wat te gaan eten. Belangstelling hiervoor? Lees dan verder.
Moodle 3.8 komt binnenkort uit en wel op 11 november 2019. Moodle 3.8 is een reguliere major release en wordt 18 maanden ondersteund tot en met mei 2021. Laten we gelijk kijken naar de nieuwe functionaliteit in Moodle 3.8. Een aantal zaken waaraan is gewerkt zijn een vervolg op verbeteringen […]
Het bericht Vooruitblik Moodle 3.8 is eerst gepubliceerd op Avetica.
Professionals op het gebied van leren pleiten terecht voor meer investeringen in een leven lang leren. Bij...
Het bericht 9 tips voor een leven lang leren verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ik kan niet ontkennen dat artificiële, kunstmatige, intelligentie op dit moment mijn speciale aandacht heeft. AI is m.i. de meest belangrijke technologische ontwikkeling van dit moment die leren, opleiden en onderwijs zal gaan beïnvloeden. Zowel ten goede, als ten kwade.
Samen op reis met Learning Experience Design Pionier Niels Floor. Ervaring speelt een belangrijke rol in het...
Het bericht Learning experience design: de kracht van ervaring verscheen eerst op nextlearning.nl.
De adoptie van blockchaintechnologie binnen opleiden en onderwijs gaat niet heel erg hard, maar staat ook niet stil. Dat is mijn conclusie na het lezen van een vraaggesprek over dit onderwerp.
WCET Frontiers heeft een interview gepubliceerd met drie “higher education experts” over de mogelijkheden van blockchaintechnologie binnen het hoger onderwijs.
De Expert: Max Mertens, Leer-Datascientist De vertaler: Marcel de Leeuwe (voor de ‘vertaling’ naar ons leervak!) Als...
Het bericht Data-kennis: Belangrijke nieuwe competentie voor L&D verscheen eerst op nextlearning.nl.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.28 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ik heb regelmatig aandacht besteed aan het monitoren van (leer)gedrag door scholen, en de grenzen die daarbij worden opgezocht en m.i. ook worden overschreden. The Guardian besteedde verleden week uitvoerig aandacht aan de praktijk van ‘digital surveillance’ binnen Amerikaanse scholen.
Onlangs heeft de befaamde Silicon Valley criticaster Evgeny Morozov The Syllabus gelanceerd. Deze nieuwssite wil de beste en meest relevante bronnen rond belangrijke thema’s ontsluiten. Een mooi initiatief. Maar toch knaagt iets bij mij.
Maurits Martijn heeft voor De Correspondent een zeer uitvoerige rapportage geschreven over de lancering van The Syllabus.
Op 12 november 2019 werk ik mee aan aan de onderwijsconferentie van NRC Live over de Toekomst van Onderwijs. Ter gelegenheid daarvan heb ik met Gerard Mertens (decaan en hoogleraar bij de Open Universiteit) een opiniestuk geschreven dat ik ook op mijn blog wil publiceren.
De afgelopen week zijn we een paar dagen weg geweest in eigen land. Afgelopen zaterdag zijn we naar Bloemendaal gegaan, woensdag 23 oktober waren we weer thuis.
We hadden in Bloemendaal een leuk hotel geboekt (Hotel Bleecker).
De vraag ‘waartoe is het onderwijs op aarde?’ is zo oud als het onderwijs zelf. Sla een boek over de geschiedenis van het onderwijs erop na, en je kunt niet anders dan concluderen dat er altijd vanuit verschillende invalshoeken claims op het onderwijs worden gelegd.
Een paar wetenswaardigheden wil ik graag delen.
Ik ben begonnen met bloggen omdat ik aan den lijve wilde ervaren, hoe dit destijds nieuwe medium werkte.
Mijn weblog is mijn belangrijkste leermiddel.
De r is in de maand! De winkelstraten laten zich versieren door duizenden lichtjes, sinterklaas heeft alvast een boot met pepernoten vooruit gestuurd en het in de knoop getrokken lichtsnoer van de kerstboom mag bijna van zolder. We bewegen ons voorzichtig richting de feestdagen en maken ons op voor de […]
Het bericht Schrijf u in voor de Moodle trainingen in november! is eerst gepubliceerd op Avetica.
Door Carolien van Blitterswijk, AWVN & Rino Schreuder, tijdschrift MD Eigen regie, zelfmanagement of eigenaarschap: allemaal ‘toverwoorden’...
Het bericht Nieuwe tool van werkgeversvereniging AWVN: faciliteert regie over de eigen ontwikkeling verscheen eerst op nextlearning.nl.
Met dank aan Tjip de Jong van Tjipcast. Tjipcast met Mariël Rondeel De meeste van ons kunnen...
Het bericht Tjipcast: Hoe ontwerp je een goed leertraject? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Deze video van Bright informeert je over de werking van een algoritme. Verder illustreert de video dat algoritmen allesbehalve perfect zijn. Maar ook dat algoritmen snel beter worden.
Het is weer eens hoog tijd voor een editie van Wilfred’s reflecties op technology enhanced learning. In deze podcasts mijmer ik hardop over ontwikkelingen die ik signaleer met betrekking tot het gebruik van ICT voor leren, opleiden en onderwijs. Dit keer becommentarieer ik #EduTok,
Zijn Massive Open Online Courses nu wel of geen succes? Dat is afhankelijk hoe je er naar kijkt.
Alex Usher is buitengewoon negatief over MOOCs, en verklaart ze “well and truly dead”.