Vier nieuwe notitie-apps
Dan nu de vraag, welke app kan je hiervoor gebruiken? Een bekende app voor het bijhouden van notities is Evernote. Die ken je vast en misschien gebruik je deze app? Je kunt er van alles in kwijt: aantekeningen, foto’s, bonnetjes, je to-do lijstje, noem maar op. Wil je meer doen met ‘je tweede brein’ en ben je een Evernote-fan, dan kun je er prima mee aan de slag.
Graag neem ik je mee in 4 notitie-apps die in de afgelopen tijd een flinke vlucht hebben genomen: Notion, Roam, Obsidian en Workflowy. En natuurlijk werken ze alle vier net een beetje anders.
App 1: Notion
In Notion kun je je hele leven organiseren. Ze noemen deze app ook wel de ‘all-in one workspace’. Je kunt notities maken, informatie organiseren, een boekenlijst bijhouden. Je kunt fris beginnen en je eigen structuur aanbrengen. Er zijn ook eindeloos veel templates in omloop, zowel gratis als betaald, die je als vertrekpunt kunt gebruiken. Er zijn zelfs templates die de vier stappen Capture, Organize, Distill en Express ondersteunen. Volgens Forte kan Notion voor je werken als je ervan houdt om processen te ontwerpen en creëren, zodat deze helemaal bij jou en je manier van werken passen. Een geheel gratis te gebruiken app.
App 2: Roam
Ben je meer iemand die gedachten en ideeën verbindt om zo verbanden te zien? Werk je graag organisch en koppel je notities aan elkaar? Dan is het de moeite waard om Roam te bekijken. Je beschrijft hierin namelijk je notities op een netwerkmanier. In plaats van een verzameling losse notities, verzamel je in Roam gedachten als een netwerk. Net als hoe je hersenen werken: ieder nieuw idee, herinnering of gedachte anker je aan een bestaand idee. Stel je er een soort Wikipedia bij voor, waarbij je zonder moeite verbanden tussen je aantekeningen legt. Deze app is niet gratis, maar wel de moeite waard om te kennen!
App 3: Obsidian
Deze app zit een beetje tussen Notion en Roam in: ook in Obsisian kun je notities heel gemakkelijk aan elkaar koppelen. Het vraagt net iets meer handigheid in het gebruik van html in de teksten die je schrijft. Idee is dat je daarmee snel je notitie kunt opmaken maar voor sommigen zal dit even wennen zijn. Elke notitie die je schrijft is een bestandje op je laptop. Je kunt je notities organiseren in mappen, met tags dwarsverbanden leggen, in de ene notitie verwijzen naar een andere notitie. Leuke toevoeging: Obsidian heeft een ‘graph view’: een overzicht van je notities als een wereldbol met puntjes. Het geeft je een hoog-over beeld van je notities. Zo zie je in één oogopslag de relaties tussen notities en zie je ook welke gedachten nog los rondzweven.

App 4: Workflowy
Als vierde een app die werkt op basis van lijsten. Je maakt een lijst aan en daarbinnen kun je sublijstjes maken. Zo kun je wel 1000 lagen diepgaan. Op die manier orden je je ideeën. Het komt dus vooral aan op de ordering die je kiest en die voor jou werkt.