Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 16-08-2023 | Article Rating | (0) reacties

AI & ChatGPT: je nieuwe collega’s bij het ontwerpen van blended leren

“Stel je voor, een digitale collega die je assisteert bij elke stap in het ontwerpproces van bleneded leren, altijd beschikbaar is, en precies weet wat je bedoelt. Welkom in de wereld van ChatGPT en AI!”

(Blog in samenwerking met ChatGPT en Bing images)

Wat is ChatGPT?

Hoe weet Google altijd precies wat jij zoekt? (OK niet altijd :). Of hoe begrijpt Spotify welke afspeellijst bij jou past? Het antwoord? Een vleugje ontwerp en een handvol kunstmatige intelligentie (AI). Lang was deze magie van AI onzichtbaar voor ons in L&D. Het zat behoorlijk onder de motorkap.

AI is niet nieuw, maar is opeens super zichtbaar door ChatGPT en overigens zijn er ook concurrenten zoals Bard van Google. ChatGPT is een chatbot waar je teksten mee kunt laten schrijven, en zo voor je kunt laten werken, als een soort collega die er altijd is. Sinds november is er een hele hype ontstaan rond ChatGPT. Vooral op scholen waar studenten natuurlijk snel hadden uitgevonden dat hun werkstuk ook in 30 seconden geschreven kon worden.

Ook binnen organisaties is ChatGPT snel omarmt. Volgens BusinessInsider gebruikt 43% van de werknemers in een onderzoek ChatGPT om het werk makkelijker te maken, en daarvan vertelt 68% dit niet aan de leidinggevende.

Maak kennis met Anna. Het is een heerlijke dag in Amsterdam. Anna zit op haar favoriete plekje naast het water, staart naar haar laptop en denkt na over de puzzel die voor haar ligt. “Ik ontwerp zo vaak dezelfde cursussen en trainingen. Hoe kan ik dat echt verbeteren?” vraagt ze zichzelf af. “Ik zou er zelf eerlijk gezegd vaak niet aan mee willen doen. Hoe maak ik mijn leerervaringen boeiender, zodat deelnemers er met meer plezier aan mee doen en precies dat leren wat ze nodig hebben?”

Dan ontdekt ze de wereld van AI. Niet alleen het modewoord, maar ook de echte, baanbrekende toepassingen voor L&D. Ze ontdekt ChatGPT, maar ook Stable Diffusion voor afbeeldingen. Tools als Synthesia voor video, Glasp om snel de essentie uit videos te halen. Met AI begint Anna uitgebreide persona’s te bouwen. Daardoor kan ze in ontwerp workshops beter in gesprek met inhoudsdeskundigen. In plaats van standaardprogramma’s maakt ze nu individuele trajecten voor verschillende deelnemers. Ze schrijft veel sneller en betere teksten en ze kan makkelijker doorgaan als de inhoudsdeskundige niet beschikbaar is, waardoor trajecten sneller vlotten. Scripts voor video’s rollen er makkelijk uit. Om werkvormen te bedenken hoeft ze niet meer in een flow te zijn want ChatGPT denkt wel even met haar mee.

Maar daar stopt het niet. Ze maakt nieuwe evaluaties om de effectiviteit van haar programma’s te meten. Ze kan nu beter lacunes identificeren en onderweg aanpassingen maken. De trainingsprogramma’s zien een stijging van 70% in betrokkenheid en een boost van 50% in kennisbehoud percentages. Anna werkt niet alleen sneller, maar ook de kwaliteit van haar trainingen gaat omhoog. 

Het briefje voor de melkboer op de computer

Piekeren, piekeren, piekeren. Kees van Kooten koopt voor het eerst van zijn leven een computer. Wat moet je er eigenlijk mee doen? Na lang piekeren heeft hij het bedacht: hij zet de computer voor het raam en schrijft er het briefje voor de melkboer op. 

Zo is het ook met de nieuwe ChatGPT en AI tools. Weten dat ze bestaan en een account hebben is niet genoeg. Je zult moeten piekeren wat je er binnen jouw eigen praktijk mee kunt en wat ook niet. Dat is een proces van afkijken, experimenteren en enthousiast worden. Het kan fijn zijn dit samen te doen. Vandaar dat wij een workshop hebben bedacht. 

Meer leren over werken met AI & ChatGPT?

Geïnspireerd door Anna’s reis? Ook jij kunt de kracht van AI en ChatGPT benutten bij ontwerpen en ontwikkelen van leren. We hebben een dag workshop maar ook een leergang. 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: