Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Kahoot is waarschijnlijk het meest gebruikte student response systeem waarmee je kunt checken of lerenden instructies hebben begrepen. Kahoot staat ook bekend om het ‘speelse’ karakter. Maar leidt Kahoot ook daadwerkelijk tot betere leerresultaten? Onderzoek laat zien dat dit inderdaad het geval kan zijn.
Alf Inge Wang en Rabail Tahir hebben een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd, waarbij zij gekeken hebben naar de effecten van het gebruik van Kahoot. De gebruikte bronnen zijn overigens heel divers van aard.
Het valt op dat de auteurs vooral de relatie leggen met motivatie, interactie, engagement en concentratie. Zij leggen onder meer een relatie met Tom W. Malones theorieën rond intrinsieke motivatie, en de invloed van uitdagingen, fantasie en nieuwsgierigheid op deze vorm van motivatie. Maar in de bijdrage is ook aandacht voor het gebruik van student response systemen om leerstof actief te verwerken, gespreid te oefenen en om te achterhalen of lerenden instructies hebben begrepen.
De belangrijkste uitkomsten van de literatuurstudie zijn:
Al met al best een positief beeld. Dit positieve beeld zou ook weleens kunnen gelden voor student response systemen in het algemeen. Eén en ander hangt waarschijnlijk dus wel af van de wijze waarop deze systemen worden ingezet. Denk daarbij aan de aard van de vragen en antwoorden, voldoende maar ook niet te veel tijd om te antwoorden of de mate waarin je deze applicaties gebruikt (overdaad schaadt; afwisseling in leeractiviteiten is belangrijk).
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar