Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
In No, Running Online Classes Isn’t Cheaper beantwoordt Matt Reed deze vraag ontkennend. Zijn bijdrage biedt inzicht in de verschillende kostenposten. Of online onderwijs goedkoper is of wordt, hangt m.i. van vier zaken af.
Reed schrijft dat ‘arbeid’ de grootste kostenpost voor onderwijsinstellingen is. En dat klopt als een zwerende vinger. Ik geloof dat onderwijsinstellingen zo’n 80% van hun budget besteden aan loonkosten.
Online onderwijs wordt ontwikkeld door professionals. Dat is een arbeidsintensief proces. Verder kijken docenten opdrachten na, zij geven feedback en begeleiding. Juist die interactie met lerenden is van groot belang voor de kwaliteit, meent Reed. Als er geen sprake is van interactie tussen docenten en lerenden, dan is de kans op uitval groot.
Verder heb je als onderwijsinstelling nog steeds faciliteiten en services nodig, zoals een bibliotheek, IT en studie-advies. Bij volledig online onderwijs heb je waarschijnlijk zelfs grotere investeringen in IT nodig dan bij face-to-face en ‘blended’ onderwijs.
Ook kun je niet zo maar af van je gebouwen.
Volgens mij bepalen vier zaken of online onderwijs goedkoper kan worden dan face-to-face onderwijs:
Nota bene: ik vind ‘kostenbesparing’ op zich geen doel op zich voor online onderwijs. Het kunnen bereiken van nieuwe doelgroepen, het vergroten van kwaliteit en flexibiliteit en het reduceren van CO2-uitstoot vind ik veel belangrijker. Toch moet je ook nadenken hoe je belastinggelden zo doelmatig mogelijk kunt besteden, en hoe je kunt voorkomen dat lerenden zich onnodig in schulden steken om te kunnen leren.
The post Is online onderwijs goedkoper dan face-to-face onderwijs? first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar