

Vacatures
Bij het verzenden van deze nieuwsbrief, kunnen vacatures inmiddels zijn ingevuld. Check voor de zekerheid eerst.
Agenda
Activiteiten voor de komende periode.
14-5-2025 - 28-5-2025 - Utrecht
Storyline: Articulate Certified Training
15-5-2025 - Antwerpen
Rise: Articulate Certified Training
16-5-2025 - 23-5-2025 - Antwerpen
Storyline: Articulate Certified Training
20-5-2025 - 8-7-2025 – Den Haag
Online Didactiek Opleiding
24-6-2025 - Utrecht
Rise: Articulate Certified Training
1-7-2025 - 15-7-2025 - Utrecht
Storyline: Articulate Certified Training
12-8-2025 - 26-8-2025 – Den Haag
Praktische Storyline Training
21-8-2025 - Utrecht
Rise: Articulate Certified Training
28-8-2025 - 11-11-2025 - Utrecht
Storyline: Articulate Certified Training
5-9-2025 - 5-12-2025 – Den Haag
E-learning Ontwikkelaar Opleiding
9-9-2025 - 25-9-2025 – Microsoft Teams
Praktische Online Storyline Training
18-9-2025 – Den Haag
Praktische Advanced Storyline Training
14-10-2025 - 28-10-2025 – Den Haag
Praktische Storyline Training
4-11-2025 - 20-11-2025 - Microsoft Teams
Praktische Online Storyline Training
11-11-2025 – Den Haag
Praktische Advanced Storyline Training
2-12-2025 - 16-12-2025 – Den Haag
Praktische Storyline Training
Wilt u ook iets delen met onze lezers, stuur dan uw activiteit naar redactie@e-Learning.nl.
Nieuwsbrieven
Eerdere nieuwsbrieven
- December 2024
- Oktober 2024
- Juli 2024
- April 2024
- December 2023
- Oktober 2023
- Juli 2023
- Mei 2023
- December 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Juni 2022
- Mei 2022
- Februari 2022
|

Drinken uit een brandslang, nieuws als bloesem blaadjes
Deze nieuwsbrief biedt weer een scala aan informatie. Onze columnist en redacteur Wilfred Rubens schrijft in zijn beschouwing:”AI heeft vermoedelijk op termijn een grotere impact op leren, opleiden en onderwijs dan het internet zelf heeft (gehad). Als professional op het gebied van leren, opleiden en onderwijs probeer je dan ook de ontwikkelingen op het gebied van AI te volgen. Maar heb je daarbij ook wel eens het gevoel dat je probeert te drinken uit een brandslang? Dagelijks dwalen de nieuwtjes, opinies en onderzoeken op je neer als bloesem blaadjes op een vroege lentedag.” In de nieuwsbrief van e-Learning.nl helpt Rubens de lezers die overvloed aan nieuws te duiden. Zelf zegt hij daar over: “In deze bijdrage blik ik terug op het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd. Ik probeer door mijn oogharen naar de belangrijkste zaken te kijken, zonder me te veel te verliezen in details.” Uiteraard in deze nieuwsbrief ook aandacht voor de stappen die de aangesloten marktspelers zetten en welke diensten zij bieden en voor de vaste rubrieken Vacatures, Agenda.

Het IAF-model maakt jouw leercampagne écht effectief
Je maakt een leertraject dat inhoudelijk klopt en er goed uitziet, maar na afloop gebeurt er weinig. Collega’s klikken door het leertraject heen en daarna blijft het stil. In deze blog lees je hoe je dat patroon doorbreekt met een slimme aanpak uit de marketingwereld. Geen droge theorie, maar een praktisch, direct toepasbaar model dat helpt om jouw leertraject effectiever en aantrekkelijker te maken waarmee gedragsverandering of blijvende gedragsverandering het resultaat is.
Wilfred Rubens favoriete AI-links
In deze nieuwsbrief een korte samenvatting. Wil je het hele artikel lezen, klik dan op de link boven de samenvatting.
Didactische bias van AI-aangedreven educatieve tools
Bias is een (vaak onbewuste) voorkeur of vertekening die invloed heeft op hoe we denken, beslissen of iets waarnemen. Chen, Cheng, Wang en Leung (2025) laten zien dat educatieve AI-applicaties didactische bias bevatten. Zij doelen daarmee op AI-applicaties waarmee je lesplannen kunt ontwikkelen. Deze AI-aangedreven educatieve tools gaan volgens de onderzoekers echter uit van verouderde onderwijsbenaderingen. Volgens mij vraagt dit ook om aanscherping van ‘constructive alignment’.
Bespaart generatieve AI docenten werk of juist niet?
In zijn artikel “More work for teacher? The ironies of GenAI as a labour-saving technology” bespreekt Neil Selwyn de complexe relatie tussen generatieve AI en het werk van docenten. Hij betwijfelt of deze toepassingen docenten daadwerkelijk tijd besparen. Ik vraag me af of deze twijfels gerechtvaardigd zijn.
Technologie beïnvloedt menselijke kennis met generatieve AI als volgende stap
In haar recente artikel “Technology has shaped human knowledge for centuries. Generative AI is set to transform it yet again” analyseert Sarah Vivienne Bentley hoe technologische innovaties in de loop van de geschiedenis onze omgang met kennis hebben beïnvloedt. Hoe zal generatieve AI van invloed zijn op kennisverwerving en -verwerking?
Generatieve AI als ‘Erlebnis’ in plaats van ‘Erfahrung’?
Ik lees momenteel ‘Het Weimar-experiment’ van Frits Boterman. Daarin kwam ik een passage tegen die me deed denken aan de discussie over de vraag of generatieve AI kan wedijveren met kunst die door mensen is gecreëerd.
Kunnen AI avatars net zo effectief doceren als docenten via video?
Recent onderzoek van Mutlu Cukurova en Zoe Li (University College London) biedt interessante inzichten in de vergelijking tussen AI-gegenereerde kennisclips en traditionele video-opnames met menselijke docenten.
AI bij beoordelen en feedback: over mogelijkheden en de noodzaak tot veranderen
De discussie over de gevolgen van (generatieve) AI op de wijze waarop we lerenden beoordelen en feedback geven zet zich voort en is voorlopig nog niet ten einde. In deze blogpost besteed ik aandacht aan twee bijdragen over dit onderwerp.
Van AI-geletterdheid naar AI-vloeiendheid
AI-toepassingen worden steeds meer geïntegreerd in de werkomgeving. Volgens Markus Bernhardt brengt dit ook risico’s mee. Daarom zou je volgens hem als organisatie moeten investeren in de ‘AI-vloeiendheid’ van medewerkers (AI-fluency).
Gebrek aan begeleiding van lerenden is het probleem, niet generatieve AI
In de bijdrage “Gen AI Isn’t the Problem—The Lack of AI Guidance for Students Is” beargumenteert Tom Daccord dat recente rapporten die beweren dat AI-tools het leren belemmeren, een verkeerde conclusie trekken. Volgens hem ligt het probleem niet bij de AI-toepassingen zelf, maar bij het gebrek aan begeleiding voor lerenden.
Een antwoord krijgen is iets anders dan iets begrijpen (en daarom moet je uitkijken met generatieve AI-toepassingen voor het verkrijgen van antwoorden)
Wanneer ik tijdens presentaties en workshops vraag naar de taken waarvoor deelnemers generatieve AI-toepassingen inzetten, scoort ‘Het zoeken naar antwoorden’ doorgaans het hoogst. Tony Hirst beargumenteert echter dat je juist daar voorzichtig mee moet zijn.
Drie manieren om je opdrachten aan te passen in tijden van generatieve AI
Op zoek naar inspiratie om je opdrachten aan te passen, nu lerenden bepaalde opdrachten met generatieve AI-toepassingen kunnen uitvoeren? Dan is ‘Help Students Think Critically in the Age of AI’ van Michael Roberto wellicht wat voor jou. Roberto deelt drie strategieën om opdrachten zo in te richten dat lerenden AI-toepassingen kunnen gebruiken als hulpmiddel zonder er afhankelijk van te worden.
Voor wie liever zelf een selectie maakt, verwijzen wij graag naar de pagina op zijn weblog, waar al zijn bloemlezingen en bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie te vinden op zijn.

Word productmanager bij Bespeak!
Kun jij als productmanager je klanten inspireren met passende en vernieuwende leeroplossingen? Wil jij samen met het team kwalitatief hoogstaande opleidings- en examenproducten ontwikkelen? Dan ben je bij Bespeak aan het juiste adres! Wij zoeken een productmanager die innovatieve leeroplossingen kan ontwerpen en ontwikkelen.

Moodle LMS 5.0,AI, Slimme integraties & Inspiratie uit de praktijk
De LTNC Moodle LMS MeetUp is dé plek waar Moodle beheerders en content creators samenkomen om kennis, ervaringen en ideeën te delen.
We praten je bij over de nieuwste ontwikkelingen zoals Moodle 5.0, AI-functionaliteiten en slimme integraties. Maar vooral: ruimte voor jóuw vragen, inzichten en verhalen. In een informele setting, met max. 30 deelnemers, ontmoeten we elkaar op dinsdag 14 mei bij Vliegschool Hilversum.
Ontmoet vakgenoten, doe inspiratie op en vlieg samen verder met Moodle.
Aanmelden kan online.
Nieuws van Marktspelers
Précon Learning
Précon Learning Manifesto
FLOWSPARKS
FLOWSPARKS en delaware: efficiëntere e-Learning
LT&C
Automatisch sorteren van je Moodle cursussen
Moodle Educator Qualificatie Programma bij LTNC B.V.
Automatisch sorteren van je Moodle cursussen
Moodle LMS Veiligheid: Hoe helpt LTNC hierbij?
Moodle LMS 5.0 – Wat verandert er in jouw leeromgeving?
Moodle bijeenkomst in Nederland | LTNC kijkt terug
Moodle LMS toegankelijk en inclusie: Leren voor iedereen
Avetica
Video’s over nieuwe versie Moodle 5.0
Ontdek het Moodle Experience Lab – Jouw stem telt!
Bepaal zelf de links in het navigatiemenu van Moodle
MoodleMoot Global 2025: Save the Date!
Terugblik op mooie editie van MoodleMoot 2025
Maak je eigen catalogus binnen Moodle LMS
Zie ook de rubriek Nieuws van Marktspelers en de rubriek Bloggers.
|

Waarom blijft je e-learning niet hangen?
Je hebt de kennis. Je hebt de inhoud. Maar toch haken medewerkers af of klikken snel door je e-learning heen. Herkenbaar? Grote kans dat het niet aan de inhoud ligt, maar aan de manier waarop je deze overbrengt.
Leren is meer dan uitleggen. Het vraagt om herkenning, interactie en een heldere leervraag. In de rubriek Achtergrond legt eLearningTraining het belang uit van o.a. een goede doelgroepanalyse. Lees ook hoe eLearningTraining je nog verder kan helpen.

Digitoegankelijkheid: Samen Sterker!
Wie zich bezighoudt met digitale toegankelijkheid en de naderende WCAG-wetgeving, weet dat dit geen rustig landweggetje is, maar een route vol hobbels, kruispunten en rotondes. We zijn bij Bright Alley al bijna 2 jaar aan het voorsorteren op het feit dat met de komst van nieuwe Europese wetgeving per 28 juni a.s. het een wettelijke verplichting is voor alle organisaties om hun digitale producten toegankelijk beschikbaar te hebben voor alle eindgebruikers. Op onze website delen drie tips die ons enorm hebben geholpen.

Wie doet het beter, AI of e-learningexpert?
De beweringen over Artificial Intelligence (AI) in Learning & Development stapelen zich op. Kunstmatige intelligentie zou niets minder dan een revolutie beloven: trainingen die in een fractie van de tijd ontwikkeld worden, zonder writer’s block en met meer ruimte voor een doordacht ontwikkelingsproces. Zeker voor L&D-teams, die werken onder druk van krappe deadlines en hoge verwachtingen, klinkt dat als een gamechanger.
Maar tussen al die grote claims blijft het echte verhaal vaak vaag. Waarop zijn die cijfers gebaseerd? Wat zijn de kosten bij het gebruik van deze tools? En hoe zit het met de kwaliteit onderweg? FLOWSPARKS nam de proef op de som met een hands-on case study; een praktisch experiment waarin het AI-tools naast de handmatige aanpak van ervaren e-Learningexperten plaatste. Centrale vraag: wat levert AI nu écht op in het ontwikkelingsproces van e-Learning? In de rubriek Achtergrond houden wij u op de hoogte.

Boost je leerervaring met de Moovs Learning Arena
Wil je dat medewerkers écht betrokken zijn bij leren? De Moovs Learning Arena maakt van leren een belevenis. Een stimulerende competitie en praktijkgerichte opdrachten zorgen voor energie en betrokkenheid op de werkvloer. Medewerkers leren in de flow van hun werk, passen het direct toe én versterken elkaar in teamverband.
De Arena is breed inzetbaar. Gebruik het bijvoorbeeld bij onboarding, zodat nieuwe collega’s snel hun weg vinden. Of bij salestrainingen waarin klantgesprekken worden geoefend met realistische scenario’s. Ook voor veiligheid, leiderschap of gedragsverandering biedt de Arena een krachtige leeroplossing.
Wat de Arena uniek maakt, is de combinatie van spelelementen, dagelijkse leermomenten en teamcompetities die zorgen voor blijvende impact.
Benieuwd hoe het werkt of wil je even sparren over de mogelijkheden? Ga naar de site van Moovs.
Aanbod van SBO
Leertraject Opleidingskunde: meld je aan voor de gratis open avond
Overweeg je een opleiding tot Opleidingskundige, waarbij je heel praktijkgericht leert hoe het vak van leren en ontwikkelen van de start van een leertraject tot en met evalueren en borging wordt uitgevoerd? Meld je dan aan voor de gratis open avond, op woensdag 11 juni 2025 van 19:30-21:00, voor een kijkje in de keuken van dit populaire leertraject.
Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan.
Transformeer met AI: ontdek, ontwerp & ontwikkel de toekomst van leren
De opkomst van generatieve algoritmes en AI-tools bieden enorme mogelijkheden voor het leren en ontwikkelen van professionals én studenten. Hoe gebruik je AI om leren te versterken? Kom op 19 november naar het congres AI-deas for Learning + Education en ga met andere professionals praktisch aan de slag met AI en leren.
Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan.
Leer van dé experts: Karl Kapp & Matthew Richter over games in leren!
Karl Kapp & Matt Richter zijn internationaal gerenommeerde experts op het gebied van game-based learning en motivatie. Dit is jouw unieke kans om van hen te leren – en dat gewoon in Nederland! Tijdens deze exclusieve tweedaagse, in-person workshop ontdek je hoe je commerciële games effectief inzet om leerdoelen te behalen. Geen losse spelletjes, maar strategische inzet met impact!
Lees hier meer of meld je direct aan.

AI-Certified biedt een gratis online leerplatform
AI-Certified biedt een gratis online leerplatform om werkend Nederland klaar te stomen voor een toekomst met kunstmatige intelligentie (AI).
AI is niet langer iets van morgen – het is hier, het is nu, maar het voelt velen als onbekend terrein. Uit de AI-Monitor 2024 van het CBS blijkt dat 75% van de Nederlandse bedrijven – ongeacht grootte of sector – door een gebrek aan ervaring AI niet gebruikt. Veel organisaties worstelen met de vraag: hoe nemen we álle medewerkers mee in deze AI-transitie?Dit onderstreept de noodzaak van laagdrempelige en toegankelijke AI-trainingen voor alle werkenden. AI-Certified neemt die uitdaging aan met:
-
Gratis en toegankelijk AI-leerplatform
-
Interactieve modules met een persoonlijk leerpad
-
Officieel certificaat voor je cv
AI-Certified is er voor iedereen. Of je nu starter bent, ervaren professional of leidinggevende: met dit platform zet je een concrete stap richting een AI-proof carrière. Werkgevers profiteren van medewerkers die AI snappen en het verantwoord en effectief weten toe te passen. Ontdek hoe AI jouw werk verandert – start vandaag nog op http://www.aicertified.nl/.
Suggesties?
Beschikt u zelf over interessant nieuws op het gebied van e-learning? Neem dan contact met onze nieuwsredactie via redactie@e-Learning.nl zodat u in aanmerking kunt komen voor free publicity in de nieuwsrubriek.
|

Colofon
Deze nieuwsbrief is een initiatief van e-Learning.nl, een onafhankelijke portal met als doel het informeren van alle betrokkenen en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.
Contact:
Keizersgracht 80
1015 CT
Amsterdam
T. 06 53 64 03 78
F. 084 87 56 967
E. info@e-Learning.nl
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier.
|
Verwondering over generatieve AI: balans tussen innovatie en nuchterheid
Door Wilfred Rubens
AI heeft vermoedelijk op termijn een grotere impact op leren, opleiden en onderwijs dan het internet zelf heeft (gehad). Als professional op het gebied van leren, opleiden en onderwijs probeer je dan ook de ontwikkelingen op het gebied van AI te volgen. Maar heb je daarbij ook wel eens het gevoel dat je probeert te drinken uit een brandslang? Dagelijks dwalen de nieuwtjes, opinies en onderzoeken op je neer als bloesem blaadjes op een vroege lentedag.
In deze bijdrage blik ik daarom terug op het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd. Ik probeer door mijn oogharen naar de belangrijkste zaken te kijken, zonder me te veel te verliezen in details. Disclaimer: er zit best wat tijd tussen het schrijven van deze column en het publiceren ervan. Check daarom mijn weblog voor de laatste nieuwtjes.
Wat opvalt is dat AI-toepassingen niet alleen krachtiger worden, maar ook een steeds groter terreinen bestrijken. Google Gemini maakt indrukwekkende voortgang met een verbeterde Deep Research-functie. ChatGPT 4.5 doorstaat de Turing-test overtuigend door in menselijke conversaties vaker als mens te worden aangezien dan echte mensen. Dit roept vragen op over hoe wij menselijke interactie kunnen blijven herkennen.
De toepassingsgebieden verbreden zich ook buiten de traditionele kaders. De inzet van AI-chatbots als therapeut bij psychische klachten toont veelbelovende resultaten. Verder blijkt uit onderzoek door Marc Zao-Sanders dat generatieve AI steeds meer wordt ingezet voor persoonlijke ondersteuning en zelfontplooiing.
Voor L&D-professionals zijn de nieuwe mogelijkheden van Google Notebook LM bijzonder interessant. Deze tool kan evaluatieverslagen analyseren, samenvattingen maken en zelfs video's verwerken. Voor docenten relevant: er is nu zelfs Claude for Education, specifiek ontworpen om kritisch denken te stimuleren via de "Learning Mode" die vragen stelt in plaats van pasklare antwoorden te geven.
De ontwikkelingen roepen ook ethische vragen op. ChatGPT's nieuwe functie om automatisch informatie uit alle gesprekken te onthouden en gebruiken voor personalisatie klinkt handig, maar gaat ver wat betreft privacy. Niet toevallig is deze functie niet beschikbaar in regio's met strenge privacywetgeving zoals de EU.
Voor professionals op het gebied van leren, opleiden en onderwijs blijft het van belang om deze ontwikkelingen kritisch te volgen. We moeten niet alleen kijken naar wat technologisch mogelijk is, maar ook naar de didactische meerwaarde en naar ethische aspecten. Net als bij eerdere technologische vernieuwingen dreigt het gevaar van een te sterke focus op het middel in plaats van het doel.
Tegelijkertijd kunnen we niet wegkijken van de realiteit: deze technologieën zullen onze leercontexten blijven binnendringen. Bovendien helpen ze echt bij werken en leren. De vraag is niet óf we ze gaan gebruiken, maar hoe we ze verstandig inzetten. Dat vereist zowel experimenteren als reflecteren, enthousiasme én nuchterheid.
De verwondering over wat AI kan, blijft terecht. Maar laten we die verwondering kanaliseren in doordachte toepassingen die het leren daadwerkelijk versterken.
En dat gevoel overweldigd te worden door als deze ontwikkelingen? Dat zal nog wel even blijven. Daarom tenslotte enkele tips:
- Kies één of twee betrouwbare nieuwsbronnen en volg deze wekelijks in plaats van alles te willen lezen.
- Plan een vast moment per week om AI-nieuws te scannen, bijvoorbeeld 30 minuten op vrijdagochtend.
- Gebruik AI-tools als ChatGPT of RSS-feedreaders zoals Inoreader om relevante updates te filteren op basis van jouw leer- en werkcontext.
|