Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Het bericht Moodle activiteit pas x dagen na aanmelding zichtbaar verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
In het kader van opdracht kreeg ik gisteren toegang tot een ICT-biografie van een docente. Daarmee liet zij zien welke ontwikkeling zij heeft doorgemaakt, als het gaat om het gebruik van ICT. Deze blogpost bevat mijn ICT-biografie. Daaruit kun je onder meer opmaken dat ik een laatbloeier ben.
Mary Meeker is befaamd vanwege haar jaarlijkse overzicht met internet trends. Welke trends daarvan zijn relevant voor leren, opleiden en onderwijs?
Al meer dan twintig jaar presenteert Mary Meeker internet trends. Zo ook dit jaar.
In de loop der jaren is heel wat gepubliceerd over de adoptie van nieuwe technologie door docenten en opleiders. Verloopt dit proces vandaag de dag anders dan, zeg, vijftien jaar geleden?
Die vraag stelt Gordon Lewis zich in The changing face of technology adoption.
Het bericht Aan de slag met online leren. Hoe? Zie het als veranderproces. verscheen eerst op Ennuonline.
In een technologisch rijke omgeving communiceren we veel via toetsenborden en door middel van spraak. Toch zijn er redenen om lerenden nog steeds te leren met pen en papier te schrijven.
Ik zeg wel eens gekscherend dat mijn handschrift de reden voor Bill Gates was om tekstverwerker Word te gaan ontwikkelen.
Het opnemen van hoorcolleges heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Handig voor studenten die niet in staat zijn het hoorcollege bij te wonen. Nuttig om een hoorcollege (selectief) terug te kijken (bijvoorbeeld kort voor een tentamen), vooral voor studenten die om wat voor reden dan ook moeite hebben de taal van de docent te begrijpen.
De laatste jaren zie je steeds meer toepassingen van virtual reality voor onderwijs en opleiden. We weten echter nog weinig van de effecten van deze technologie op leren. Een recent gepubliceerd onderzoek komt tot een veelbelovende conclusie.
Het bericht H5P Interactieve video – IKNL voorbeeld verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
De editie 2018 van de Online Educa Berlijn vindt dit jaar van 5 tot en met 7 december plaats. Gisteren zijn de Pre-Conference Events aangekondigd.
De Online Educa Berlijn begint officieel op donderdagochtend 6 december.
Binnen het Agora-concept van Stichting Onderwijs Midden-Limburg werkt men niet met een leerstofjaarklassensysteem en een vakkenstructuur, maar met heterogeen samenstelde groepen en leren vanuit vijf leerwerelden. Elk kind heeft daarbij een eigen leerroute, zonder dat sprake is van individueel onderwijs.
Op 12 juni 2018 heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste exemplaar ontvangen van de van de derde Marktmonitor Private aanbieders van beroepsopleidingen. Ik ga deze marktmonitor niet samenvatten, maar wil er wel kort op reflecteren.
Jane Hart publiceert elk jaar de Top 200 Tools for Learning. Eind dit jaar verschijnt editie 12. Tot 21 september 2018 kun je jouw top 10 inzenden. Deze blogpost bevat mijn top 10. Verder blik ik terug op veranderingen in mijn top 10.
Half maart heb ik geschreven dat Nederlandse Federatie voor Universitaire medische centra (NFU) een Europees aanbestedingstraject is gestart waarin een ontwikkelaar voor een nieuwe versie van de zogenaamde eBROK-cursus wordt gezocht. Ik ben adviseur binnen dit traject. In deze bijdrage beschrijf ik hoe we inschrijvingen beoordelen.
Het bericht Be there | Workshop H5P 28 juni! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Er is vermoedelijk geen technologische ontwikkeling die zo’n tegenstrijdige gevoelens oproept als artificiële of kunstmatige intelligentie. Gaan deze technologische toepassingen op korte termijn breed toegepast worden, als het gaat om leren en ontwikkelen?
Donald Taylor heeft een interessante reflectie geschreven over AI en learning and development.
Bij cognitieve overbelasting wordt het werkgeheugen overbelast door te veel informatie, stress en complexiteit. Wat kun je als docent doen om cognitieve overbelasting te beperken?
Over dit onderwerp gaat een interview dat Vicki Davis onlangs heeft gehouden met dr.
Vandaag heb ik voor relaties van IT-bedrijf Sogeti een presentatie gegeven over het onderwerp in de titel.
Ik ben eerst kort ingegaan op de relevantie van digitaal samenwerken. Mensen werken uiteraard al vele eeuwen met elkaar samen.
Het bericht Fontys Open Learning Labs – Leerplatform Moodle verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Discussies kunnen zinvolle leeractiviteiten zijn. Ze kunnen bijdragen tot meer begrip over een onderwerp. Tijdens bijeenkomsten zijn er echter altijd lerenden die het -om wat voor reden dan ook- lastig vinden om in discussies te participeren. Bovendien heb je tijdens face-to-face discussies vaak te maken met personen die het gesprek domineren.
Of het nu gaat om klimaatverandering, gezondheidszorg of om effectieve manieren van leren: in het huidige digitale tijdperk worden we overvoerd met informatie en opvattingen die deels als wetenschappelijke desinformatie kunnen worden bestempeld. Wat zijn hier verklaringen voor, en wat is hier aan te doen?
Vanavond heb ik in het kader van de Avans Plus Postbachelor opleiding e-Learning een gastcollege verzorgd over de implementatie van technology enhanced learning.
Ik had de studenten vooraf informatie gegeven over het model met de zes clusters van factoren,
Coachend leiderschap is een steeds populairdere vorm van leidinggeven. De term ‘coachend’ wekt misschien de indruk dat er veel sturing moet worden gegeven aan de werknemers. Echter, het tegenovergestelde is waar! Ontdek op welke manier coachend leiderschap een intrede kan maken in jouw organisatie.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.14 verscheen eerst op nextlearning.nl.
Binnen verschillende bedrijfstaken zorgen nieuwe technologieën en het analyseren en gebruiken van grote hoeveelheden data voor transformatie van de kerntaken. Doel van deze digitale transformatie is het beter tegemoet komen aan behoeften van klanten. Er wordt al een aantal jaren gesproken over digitale transformatie van het onderwijs.
Deze vraag krijg ik regelmatig voorgelegd. Daarom wil ik er een blogpost aan wijden.
Behalve dat vragen aanleiding kunnen zijn voor blogposts, doe ik op de volgende manieren inspiratie op.
Samenwerkend leren kan, mits zorgvuldig toegepast, een effectieve manier van leren zijn. Bovendien ontwikkel je er zeer relevante bekwaamheden mee. Het is echter ook een complexe aanpak. Online samenwerkend leren is nog extra ingewikkeld. Wat zijn belangrijke inzichten met betrekking tot online samenwerkend leren,
De afgelopen week kwam ik een bericht tegen over een school in China die ‘facial recognition technology’ gebruikt om gedrag van lerenden te analyseren en de resultaten te gebruiken om het onderwijs aan te passen. Ik vind daar wel wat van.
Vandaag heb ik tijdens de student docent dagen van het Erasmus Medisch Centrum) in Rotterdam twee keer een workshop verzorgd over didactiek en technologie-ondersteund leren.
In mijn introductie heb ik aangegeven dat we bij het gebruik van leertechnologie vaak onvoldoende kijken naar de relatie tussen wat effectief onderwijs is en hoe je leertechnologie daarbij kunt inzetten.
Vandaag heb ik een keynote over trends en ontwikkelingen op het gebied van technologie-ondersteund leren verzorgd tijdens de student docent dagen van het Erasmus Medisch Centrum) in Rotterdam.
Ik ben eerst ingegaan op het onderscheid tussen trends en hypes.
Sinds het van kracht zijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, afgelopen vrijdag, kun je meer intensief geconfronteerd worden met privacy vraagstukken. Een gratis app van van Verdonck, Klooster & Associates biedt hier hulp bij.
Je kunt deze app downloaden in de appstore van iOS en Android.
Het bericht Geplande Moodlemoot 30/5 gaat niet door verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Online leren heeft voordelen voor lerenden op het gebied van flexibiliteit. Je ziet helaas ook dat lerenden relatief vaak uitvallen bij online leren. Online leren vraagt namelijk meer van je als het gaat om motivatie, zelfdiscipline en betrokken blijven. Als lerende kun je daar ook zelf wat aan doen.
Het valt te verwachten dat artificiële intelligentie de komende decennia nog meer invloed zal krijgen op onze samenleving. Dit biedt kansen, maar herbergt ook verschillende risico’s. Aandacht voor ethiek, beleid en regelgeving kunnen helpen risico’s te beperken.
Het artikel How artificial intelligence is transforming the world van Darrell M.
Het is lang geleden dat ik een bijdrage heb gelezen over social bookmarking en leren. Jane Bozarth heeft onlangs weer eens een artikel over dit onderwerp geschreven.Bij social bookmarking voeg je websites, blogposts, afbeeldingen en andere online artefacten toe aan een lijst met favorieten.
Dankzij technologische ontwikkelingen is het eenvoudiger geworden om video’s te maken en online te delen. Daardoor kunnen docenten nu ook via video feedback geven aan lerenden. Dat heeft namelijk voordelen ten opzichte van geschreven feedback.
Die conclusie kun je trekken op basis van het artikel How Giving Students Feedback Through Video Instead of Text Can Foster Better Understanding.
Niet veel. Je gaat wel jezelf overschatten. Is het kijken naar instructievideo’s dan zinloos? Dat hangt ervan af.
De vriend van mijn nichtje heeft laatst zijn nieuwe huis verbouwd, onder meer door metselen en stukadoren via YouTube-video’s af te kijken en vervolgens toe te passen.
De carrière van vandaag de dag is moeilijk te vergelijken met die van een generatie eerder. In een eerdere blog over always-on learning beschreven we al hoe medewerkers steeds meer verwachten van de ontwikkelingsmogelijkheden binnen een organisatie. Daarnaast komt er meer technologie bij kijken en bovendien wisselen werknemers vaker van baan. Hierdoor beginnen carrières tegenwoordig steeds meer uit een opeenvolging van leerervaringen te bestaan. De baan zelf staat niet meer centraal, maar de ontwikkeling van het individu. Persoonlijke ontwikkeling binnen een organisatie wordt dus steeds belangrijker voor medewerkers. Hoe onderscheid je je hierin als organisatie?
Op 8 juni 2018 organiseert het Welten Instituut van de Open Universiteit bij het Stayokay Hotel in het centrum van Maastricht een tweetalige conferentie over ‘seamless learning’. ‘Seamless learning’ richt zich op het door middel van technologie draadloos en naadloos verbinden van (leer)ervaringen in verschillende contexten en het hierdoor ondersteunen,
Digitale leeromgevingen zullen in toenemende mate bestaan uit een samenhangend geheel aan applicaties en componenten die leren faciliteren en ondersteunen. Het IMS Global Learning Consortium heeft een nieuw initiatief gelanceerd waarmee dit ideaalplaatje kan worden gerealiseerd.
Tenminste,
Het bericht Nieuw overzicht Moodle functionaliteit per versie 3.5 verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Welke van de volgende argumenten om niet te investeren in blended trainen herken jij? Voor leren is veiligheid en intimiteit nodig en die bereik je alleen face-to-face Als ik voor de groep sta ben ik helemaal in mijn element Ik ben digibeet/ ik heb weinig met techniek (lees ook 5 redenen om niet online te […]
Het bericht Hoe word je een goede blended trainer of coach? (en waarom zou je dit willen?) verscheen eerst op Ennuonline.
Corporate universities zijn opleidingsinstituten die verbonden zijn aan een specifieke organisatie. Grote ondernemingen beschikken meestal over een corporate university en ook grote onderwijsinstellingen kennen vaak een eigen ‘academie’ die verantwoordelijk is voor de professionele ontwikkeling van de eigen medewerkers. De Chief Learning Officer biedt de voormalige president van de corporate university van Motorola,
Artificiële intelligentie rukt stilletjes aan op binnen tal van maatschappelijke sectoren. Wat zijn toepassingen die we binnen een aantal jaren in het onderwijs zullen zien?
Volgens Matthew Lynch zijn dat er zeven.