Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Het bericht Updates van Moodle 3.5.2, 3.4.5, 3.3.8 en 3.1.14 verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Het artikel Sitzfleisch: The German Concept to Get More Work Done illustreert het unieke van de Duitse taal. Daarin kan hetzelfde begrip voor een persoonlijke eigenschap verschillend geïnterpreteerd worden.
Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de Duitse taal redelijk goed beheers.
Door online les te geven kun je als docent een meer intensieve en persoonlijke relatie opbouwen met lerenden dan tijdens face-to-face onderwijs. Dat stelt docent Bill Bergman die afgelopen zomer een online cursus voor 50 lerenden heeft verzorgd.
Volgende week vrijdag mag ik een lezing verzorgen over de wijze waarop het hoger onderwijs is beïnvloed door internettechnologie. Daarbij blik ik ook terug op de opkomst van internet. In dat kader ben ik -weer- bronnen tegengekomen die ik jullie niet wil onthouden omdat de inhoud ervan anno 2018 ‘onvoorstelbaar’
Wil je een online community bouwen, een eigen online marktplaats ontwikkelen of een podcast maken? Dan moet je vast over technische kennis beschikken. Niet dus. Ook zonder technische expertise kun je in korte tijd ideeën omzetten in producten. Korte online cursussen van Product School willen daarbij helpen.
Het delen van informatie tussen collega’s is best wel een ding binnen veel organisaties. Een gebrek hieraan leidt vaak tot verspilling van tijd en energie, en tot gemiste kansen. De complexiteit van informatiedelen wordt nog groter als werknemers afkomstig zijn uit verschillende culturen.
Het bericht Aanbod najaar 2018 Avetica Academie | Schrijf je NU in! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Het is ruim een jaar geleden dat ik voor het laatst geblogd heb over “flipped learning“. Dat wil niet zeggen dat deze didactische aanpak achterhaald is of in het kabinet van hypes met betrekking tot technology enhanced learning terecht is gekomen.
Het bericht Rapportage status betalingen in CoursePayment verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Dylan Wiliam is deze dagen in Nederland. Hij verzorgt een driedaagse over formatief toetsen. Als ik de tweets mag geloven, is dit ‘event’ zeer de moeite waard. Maar via Twitter zag ik ook dat hij de voorkeur geeft aan stemmen met je handen,
Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Het bericht Beveiligd: De Learning Correspondent nr.16 verscheen eerst op nextlearning.nl.
We hebben te maken met toenemende flexibilisering van betaalde arbeid, met daarmee gepaard gaande onzekerheden voor werknemers. Deze zogenaamde ‘gig’ economie zou veroorzaakt worden door digitalisering. Dat is echter een misverstand. Digitalisering volgt sociale veranderingen die het resultaat zijn van beslissingen over hoe we onze wereld organiseren.
Zuyd Hogeschool neemt bij het begin van het nieuwe studiejaar een nieuwe digitale leeromgeving in gebruik (Moodle). Ik ben programmamanager van de implementatie. Als introductie voor studenten hebben we een video laten maken.
Engels ondertiteld
Maurice Copier van In Beeld (tevens docent bij Zuyd) heeft de video gemaakt.
Emeritus hoogleraar Dylan Wiliam is één van de internationale grootheden op het gebied van formatief toetsen. Enkele weken geleden publiceerde Greg Ashman een vraaggesprek met Wiliam over dit onderwerp en over professionalisering op dit gebied. In deze blogpost vat ik enkele interessante wetenswaardigheden uit dit interview samen.
Ik geef toe dat ik een jaar of tien geleden ook dacht dat leermanagement systemen op hun laatste benen liepen omdat ze te weinig richt waren op het faciliteren van het leren, en te veel op het managen. Nog steeds kom je diverse bijdragen tegen over de dood van het LMS.
Dankzij sterk verbeterde internettechnologie, zoals breedband internet, zijn we vandaag de dag in staat om op grote schaal online video te gebruiken. Dit leidt ook tot uitdagingen, bijvoorbeeld als het gaat om het snel kunnen zoeken van online video’s. Technologische ontwikkelingen die worden toegepast bij ‘geschreven’
MindShift heeft onlangs een interessant artikel gepubliceerd over de gevolgen van het gebruik van beeldschermen voor de manier waarop we lezen. In het artikel komen verschillende onderzoekers aan het woord zoals Daniel Willingham. Het resultaat is een genuanceerd artikel waarin vooral wordt benadrukt dat de relatie tussen beeldschermen en de ontwikkeling van leesvaardigheden complex is.
Hoewel het stereotype van de aalgladde salesmedewerker die je zoete broodjes voert steeds minder opgaat, blijft goede communicatie een grote succesfactor in sales. Hierbij gaat het niet alleen om soft skills, maar afhankelijk van de organisatie, ook om meer technische communicatie vaardigheden. Ontdek in dit artikel hoe sales in jouw organisatie naar een nieuw niveau getild kan worden!
De zomervakantie is praktisch ten einde. De meeste volgers van mijn weblog zijn waarschijnlijk weer of nog steeds aan het werk. Voor degenen die de afgelopen weken mijn blog niet of nauwelijks hebben bezocht, presenteer ik bij dezen een bloemlezing van mijn blogposts vanaf 14 juli 2018.
Het bericht Jouw GPS locatie als voorwaarde om te leren verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Zoals zo vaak bij nieuwe technologie heeft de aandacht voor de blockchain hype-achtige trekken. Tegelijkertijd -en ook dat zien we vaker- worden de sceptische geluiden luider. Het verleden laat zien dat je ervoor moet waken om deze technologie nu al af te schrijven.
Hoorcolleges zijn niet de meest effectieve doceeractiviteiten. Uiteraard maakt het ook uit wat je tijdens een hoorcollege doet. Verder laat recent onderzoek zien dat het voor de effectiviteit ook nog uitmaakt waar studenten in een collegezaal zitten.
Onderzoekers van de Universiteit van Sheffield hebben gekeken wat redenen zijn voor studenten om ergens te gaan zitten,
OEB Insights is de nieuwsbrief van de organisatie achter de Online Educa Berlijn. Deze conferentie met beurs vindt dit jaar van 5 t/m 7 december plaats. Het medium is bedoeld als marketinginstrument en om deelnemers al kennis te laten maken met thema’s en sprekers.
De eerste massive open online course (MOOCs) stamt uit 2008. Deze toepassing op het gebied van technology enhanced learning heeft in 2011 zeer veel publiciteit gekregen (zelfs hype-achtige trekken). Waar staan we tien jaar nadat George Siemens en Stephen Downes de eerste MOOC over connectivisme zijn gestart?
Als docent of ontwikkelaar van technology enhanced learning kun je verschillende raamwerken of modellen gebruiken voor het ontwerpen van onderwijs en opleidingen waarin leertechnologie een prominente rol speelt. In de meest recente uitgave van het British Journal of Educational Technology hebben Matt Bower en Panos Vlachopoulos maar liefst 21 van deze modellen beschreven en de relevantie ervan in perspectief geplaatst.
Het World Economic Forum is een invloedrijke organisatie waar de publieke sector en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan over een aantal mondiale thema’s zoals de vierde industriële revolutie, mondiale uitdagingen (zoals duurzaamheid) en mondiale veiligheid. De afgelopen dagen kwam ik een aantal bijdragen op de site van het WEF tegen die gaan over artificiële intelligentie en hoger onderwijs.
Het bericht Verjaardag van Moodle #16jaar #Moodleparty verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Een nieuwe organisatiestructuur, andere taken, een nieuwe digitale leeromgeving. Deze en andere veranderingen roepen vaak heel verschillende reacties op. De veranderbereidheid van professionals is dan ook van veel factoren afhankelijk. Een deel van die factoren is te beïnvloeden.
Je kunt bij het realiseren van veranderingen verschillende invalshoeken kiezen.
In Nederland gebeurt het nog niet: het publiceren van evaluatiegegevens van docenten. In de VS doet men dat wel. Wat zijn daar gevolgen van?
Amelie Harper gaat in What happens when teacher performance data is made public?
Interactie vormt een belangrijke bouwsteen binnen leerprocessen. Je kunt op verschillende manieren interactie inbouwen binnen onderwijs en opleiden. Bij toeval stuitte ik deze week op een paper (pdf) met maar liefst 273 interactieve technieken. Voor als je inspiratie zoekt om meer te variëren binnen je eigen praktijk.
Uit onderzoek blijkt dat non-verbale communicatie vaak beter blijft hangen bij je gesprekspartner(s) dan verbale communicatie. Als je als manager je punt wil maken, is het dus van belang dat je non-verbale communicatie in orde is. Zet jij de verschillende aspecten van non-verbale communicatie bewust in?
In onderstaande TEDx Talk vertelt Tesla Marshik niet alleen dat leerstijlen een mythe zijn, maar ook hoe het komt dat leerstijlen een mythe zijn. En bovendien zo’n hardnekkige mythe.
Marshik is associate professor in de psychologie van de Universiteit van Wisconsin.
KPN gebruikt op dit moment een reclamefilm van een vader die tijdens een presentatie voor een zaal in India gebeld wordt door zijn dochtertje. De reacties op deze commercial zijn verdeeld. Mijn reactie: “pappa heeft zich niet goed voorbereid”.
Het boek De Plakfactor van Chip en Dan Heath ken ik al verschillende jaren. Dit boek gaat over de elementen die bepalen of reclame ‘blijft hangen’, of niet. Volgens Pedro de Bruyckere en Marcel de Leeuwe zijn de geleerde lessen ook relevant voor opleiden en onderwijs.
Het bericht Programmeertaal in Moodle invoegen met Generico filter verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Artificiële intelligentie (AI) heeft veel invloed op ons dagelijks leven en werk. Die impact zal alleen maar toenemen. Daarom zou iedereen basiskennis moeten hebben van artificiële intelligentie.
Emma Martinho-Truswell pleit in 3 Questions About AI That Nontechnical Employees Should Be Able to Answer ervoor om artificiële intelligentie “down to earth” te benaderen.
Ik vermoed dat onderwijsinstellingen de afgelopen decennia steeds meer geld zijn gaan uitgeven aan ICT, al blijven de kosten de laatste paar jaar absoluut gezien ongeveer gelijk (in ieder geval binnen het mbo; Kennisnet, 2017, pdf). Daarbij kunnen instellingen uit tal van leertechnologieën kiezen.
Tijdens mijn zomervakantie verscheen een intrigerend kort artikel met de titel Where Do Educators Turn for Research into the Effectiveness of Technology Tools? Dit artikel doet verslag van een onderzoek onder 1100 Amerikaanse docenten (en andere professionals binnen het onderwijs).
Feedback is belangrijk voor leren. Veel onderzoek onderstreept dit (o.a. de meta-studie van Hattie). Maar niet elke feedback is effectieve feedback. Feedback in twee fasen kan de effectiviteit van feedback versterken.
Volgens Carolina Kuepper-Tetzel is feedback effectief als deze kan en wordt gebruikt om toekomstige leeruitkomsten en prestaties te verbeteren.
Quizzes of formatieve toetsen zorgen ervoor dat lerenden kennis ook op langere termijn onthouden. De effectiviteit is mede afhankelijk van de kwaliteit van de feedback. Daarbij wordt vaak verondersteld dat invulvragen effectiever zijn dan meerkeuzevragen. Recent Australisch onderzoek laat echter zien dat er geen verschil is tussen deze vraagtypen,
Het bericht Nieuw inzicht voor Moodle verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Je hebt verschillende indelingen als het gaat om wat professionals moeten leren en op welke manier. Graham Attwell schrijft over four domains of learning (of four development domains).
Ik ben zelf bijvoorbeeld erg gecharmeerd van de benadering van integrale beroepsvorming (pdf) waarbinnen de samenhang tussen drie domeinen van beroepsvorming wordt benadrukt.
Artificiële intelligentie zal in toenemende mate gebruikt worden voor het beoordelen van lerenden. Er wordt echter ook geëxperimenteerd met een AI-toepassing om docenten feedback te geven op de wijze waarop zij lesgeven.
In How artificial intelligence could help teachers do a better job beschrijft Jill Barshay dat de wijze waarop de kwaliteit van instructie geëvalueerd wordt vaak tekortschiet (eenzijdig kijken naar cijfers) of arbeidsintensief en duur is (observaties).
Talent development is een begrip dat vaak terugkomt in HR. Bij het woord ‘talent’ denk je misschien snel aan een Lionel Messi, Serena Williams of een andere sporter of artiest met een onevenaarbare gave. Ondanks dat zij misschien van nature een voorsprong hebben op ons stervelingen, zouden zij lang zo ver niet zijn gekomen zonder al die trainingsuren. Talent valt te ontwikkelen, maar dan moet dit wel op de juiste manier gebeuren!