Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Door: Marcia Goddard, neurowetenschapper Ons brein is een fascinerend orgaan. Volgens sommige mensen zijn wij ons brein...
Het bericht Twee verraderlijk simpele technieken voor een optimaal lerend brein verscheen eerst op nextlearning.nl.
Ken je dat? Je gaat naar een event over leren en kijkt om je heen, de aanwezigen...
Het bericht Brillen ruilen om te kunnen leren verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Avetica Live Event – The day after verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Onze zoon Jurre van 12 jaar zit in de brugklas. Wat heeft hij er hard aan moeten...
Het bericht Leren leren, waar begint leren? Hoe krijg je iemand aan het leren? verscheen eerst op nextlearning.nl.
Beklim met mij de piramide van het meetmodel. Tijdens de klim koppelen we organisatiedoelen aan leerinterventies. Ik...
Het bericht Learning analytics (3): klim mee langs het meetmodel verscheen eerst op nextlearning.nl.
Als je je bezighoudt met ICT en leren, kun je vandaag de dag niet meer om fenomenen als adaptieve technologie en machine learning heen. In deze bijdrage beschrijf ik kort twee plekken waar je uitleg vindt over deze onderwerpen.
Adaptieve technologie
De mannen van e-Literate hebben een reeks van zes beknopte animaties gemaakt waarin zij ingaan op begrippen,
De hype rond massive open online courses (MOOCs) ligt gelukkig al weer een paar achter ons. Dat wil echter niet zeggen dat geen ontwikkelingen plaats vinden op het gebied van MOOCs. Gelukkig wel. In deze blogpost beschrijf ik er twee.
Ik ben op verrassingstrip geweest. Je boekt maar weet niet waar naartoe. Heel spannend dus! We moesten om 5 uur al op Schiphol zijn en hoewel wij nog slaperig waren: de taxichauffeur was dat niet. Hij praatte veel, waarschijnlijk om wakker te blijven… Aangezien wij niet veel over onze bestemming konden vertellen, vertelde hij over […]
Het bericht Meer met learning analytics doen? Dit kun je leren van een taxi chauffeur verscheen eerst op Ennuonline.
Het bericht Belangrijke minor release Moodle 3.3 en 3.4: AVG voorbereid verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
In deze blogpost zet ik mijn tien belangrijkste redenen op een rij.
Een goed learning dashboard begint bij doelstellingen. In de top van de organisatie. Bij KPI’s – Kritische...
Het bericht Learning analytics (2): begin bij de top – organisatiedoelstellingen verscheen eerst op nextlearning.nl.
Vrijdagmiddag vroeg Tommy Opgenhaffen (@LerenHoeZoe) aan onder andere mij wie een tool kent waarmee je 360 graden video’s interactief kunt maken. Op zo’n moment laat Twitter zich weer van zijn beste kant zien. Mede dankzij retweets leverde deze vraag diverse reacties op.
Sinds de jaarwisseling fungeer ik in opdracht van de Nederlandse Federatie voor Universitaire medische centra (NFU) als adviseur van een Europees aanbestedingstraject waarin we een ontwikkelaar zoeken voor een nieuwe versie van de zogenaamde eBROK-cursus.
Sinds 2006 zijn alle wetenschappelijk onderzoekers aan de universitaire medische centra die betrokken zijn bij de opzet en/of uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek verplicht de Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch onderzoekers (BROK®) te volgen.
Woensdag 21 maart 2018 mogen we niet alleen een nieuwe gemeenteraad samenstellen, maar kunnen we ons ook uitspreken over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Wat zijn mijn belangrijkste redenen om tegen deze wet te stemmen?
Hoe breng je learning analytics in de praktijk? In deze reeks laat ik je zien hoe je...
Het bericht Learning analytics (1): van Beter naar A verscheen eerst op nextlearning.nl.
Het bericht Moodle Privacy (10): Upgrade je Moodle site vanwege privacy by design verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Vandaag heb ik tijdens een Bloomville Event een inleiding verzorgd over bovengenoemd onderwerp. Ik heb een kritisch licht laten schijnen op een aantal issues rond technology enhanced learning in relatie tot van leren en ontwikkelen. Tegelijkertijd ben ik ook hoopvol gestemd.
Jouw carrière is waarschijnlijk aan veel meer verandering onderhevig dan die van je ouders. Hetzelfde geldt voor je vaardigheden. Tijden veranderen, en voor bedrijven betekent dit dat real time en always-on learning de standaard wordt. Als medewerkers niet doorlopend nieuwe, algemenere vaardigheden kunnen leren, waar en wanneer zij dat willen, lopen ze weg. Het is een van de belangrijkste trends in HR dit jaar, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Maar hoe faciliteer je always-on learning binnen jouw organisatie?
Het bericht Moodle Privacy (9): Voorbeeld waarom bewustwording zo belangrijk is verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Bij microlearning kunnen lerenden leerstof in korte tijd bestuderen, omdat het gaat om afgebakende eenheden die gericht zijn op de uitvoering van een specifieke taak of die betrekking hebben op een specifiek onderwerp. Microlearning wordt vooral in gezet op het gebied van leren en ontwikkelen in arbeidsorganisaties.
Via een SXSW-update van Fast Moving Targets heb ik het 2018 Tech Trend Report van Future Today Institute gedownload. Daarin worden maar liefst 225 technologie trends beschreven. Zes “workplace and learning technologies” maken daar deel van uit.
Het bericht Avetica Live Event op 20 maart: nog een paar plaatsen beschikbaar! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Binnen welke sectoren worden virtual en augmented reality al in het kader van e-learning ingezet? En met welke redenen?
Deze vraag wordt beantwoord door deze infografic die de twee vormen op een heldere manier onderscheidt.
Het bericht Keynotes Avetica Live Event 20 maart verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Wat elke ondernemer MOET weten. 300 blunders die je na het lezen van dit artikel niet meer maakt. Ook jij trapt er wel eens in. Je struikelt online namelijk over dit soort ‘clickbaits’: titels die een beroep doen op je nieuwsgierigheid. Die je aandacht willen trekken. Afgelopen januari hebben we ons als Ennuonline verdiept in […]
Het bericht Aandacht online: aan je lippen hangende deelnemers verscheen eerst op Ennuonline.
Docenten zijn terughoudend in het toepassen van nieuwe didactische aanpakken, zelfs als onderzoek laat zien dat deze nieuwe aanpakken beter werken. Wat zijn daar de redenen van?
Antropoloog Lauren Herckis heeft een etnografische studie uitgevoerd naar redenen die universitaire docenten hebben om bevindingen uit onderwijsonderzoek niet toe te passen.
De PO-Raad organiseerde de afgelopen week een studiereis naar de SXSW EDU, het educatieve onderdeel van de befaamde South by Southwest ® conferentie. De deelnemers hebben hierover gezamenlijk geblogd. Ik heb de blogposts van de vier dagen doorgenomen.
Door: SkillsTown Op 1 juni 2017 was het zover. De BrabantAcademie, de online leeromgeving van Provincie Noord-Brabant,...
Het bericht Zo laat je een online academie werken verscheen eerst op nextlearning.nl.
Twee dagen geleden pleitte hoogleraar Filip Dochy tijdens het CvI-congres ervoor om te stoppen met “eenrichtings lesgeven”. In deze blogpost wil ik duidelijk maken dat dit niet betekent dat je moet stoppen met “directe instructie”.
Dochy pleitte er onder meer voor dat “eenrichtings lesgeven” alleen werkt als we iets willen inleiden,
Vandaag heb ik deelgenomen aan drie sessierondes tijdens het CvI-congres over onderwijsvernieuwing en ICT. De onderwerpen waren: differentiëren door middel van blended learning, Digitale didactiek: No thanks, too busy! en Bruggen bouwen tussen onderwijs en ICT.
Differentiëren door middel van blended learning
Diversiteit onder studenten in het MBO is groot.
Foppe de Haan behoeft natuurlijk geen introductie. Hij mocht het CvI-congres afsluiten.
Hij noemde zichzelf een veredelde onderrwijzer. Hij probeert voetballers beter te laten worden. Als jonge trainer was hij zeer fanatiek en meer vermoeid dan de spelers.
Vanmiddag heb ik verschillende workshops tijdens het CvI-congres bezocht. In deze blogpost vat ik de belangrijkste wetenswaardigheden samen. De onderwerpen waren: high impact learning that lasts, datasturing en ‘eduscrum’.
Welkom bij Learning Community HILL Venray
Gilde Opleidingen in Venray innoveert haar Welzijnsopleiding middels High Impact Learning that Lasts (HILL) van prof.
Wat zijn ingrediënten voor opleidingen waarvan het leren beklijft? Die vraag stond centraal tijdens de opening van het CvI-congres. Keynotespreker Filip Dochy vergat daarbij helaas af en toe de nuances aan te brengen.
Ik bezoek elk jaar met genoegen de conferentie van het Consortium voor Innovatie.
Het Welten-instituut van de OU en de lerarenopleiding van Fontys Hogeschool Sittard hebben een app ontwikkeld waarmee leraren in opleiding of startende docenten ‘real time’ gecoacht kunnen worden. Maar waarom zouden we deze toepassing beperken tot het onderwijs?
Met de ‘EarCoachforTeachers’ app kunnen coaches en mentoren korte berichten sturen naar de leerkracht-in-opleiding of beginnende leerkracht die staat les te geven.
Het bericht Moodle Privacy (8): Stel Global Search en de rechten van de rollen goed in verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Terry Freedman heeft een blogpost geschreven over een herkenbaar onderwerp: docenten die terughoudend zijn in het gebruik van educatieve technologie. Hoe kun je deze groep motiveren educatieve technologie te gebruiken? Waar komt de terughoudendheid vandaan? Terry Freedman duikt daarvoor de geschiedenis in en komt uit op de volgende adviezen,
Het bericht Update 3.4.1 van Moodle Mobile: download alle cursussen voor offline gebruik verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
IBM heeft de wereld laten kennis maken met Watson, de computer die dankzij artificiële intelligentie mensen in kennis-quizzes kan verslaan. Watson wordt ook binnen de zorg gebruikt. Er is inmiddels ook een versie voor onderwijs en opleiden die probeert geavanceerder te zijn dan de bestaande adaptieve leerprogramma’s.
Gisteren schreef ik de bijdrage Mag je als docent nog digitale tools gebruiken als de AVG van toepassing wordt?. Deze bijdrage heeft tot veel reacties geleid. Op twee vragen/onderwerpen wil ik in onderstaande post antwoord geven cq nader ingaan.
Met ingang van 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) van toepassing. Vanochtend vroeg Amber Walraven (@amberwalraven) op twitter zich af of docenten nog verschillende digitale tools mogen gebruiken. In deze blogpost ga ik uitgebreider in op dit onderwerp.