Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 07-09-2018 | Article Rating | (0) reacties

Geschiedenis van internet (hilarisch)

Volgende week vrijdag mag ik een lezing verzorgen over de wijze waarop het hoger onderwijs is beïnvloed door internettechnologie. Daarbij blik ik ook terug op de opkomst van internet. In dat kader ben ik -weer- bronnen tegengekomen die ik jullie niet wil onthouden omdat de inhoud ervan anno 2018 ‘onvoorstelbaar’ is.

De doelgroep van de inleiding van volgende week zijn studenten. Voor hen is internet een vanzelfsprekendheid. Dat was het natuurlijk niet in de tijd dat ik online ging (1 december 1995).

In onderstaande video legt Jeroen Teelen (de latere oprichter van Testvision) in een Teleac-cursus uit wat er allemaal komt kijken als je online wilt gaan. In de video wordt ook ingegaan op specificaties waar je computer aan moet voldoen. Let ook eens op de interfaces van de websites van toen.

In 1996 mag Joop van Zijl het jaaroverzicht presenteren. Daarin kondigt hij aan dat je het jaaroverzicht ook online terug kunt kijken. Vervolgens volgt een uitleg over hoe internet werkt. Daarin wordt o.a. aangegeven dat je nu geen uitgever meer nodig hebt om te publiceren. Je kunt eenvoudig zelf een ‘homepage’ maken en online zetten. In vergelijking met de huidige mogelijkheden was dat natuurlijk helemaal niet eenvoudig.

De verwachting van de makers van de video is ook dat de platenzaken het zwaar krijgen als gevolg van internet. Nee, streaming was nog niet aan de orde. We zouden CD’s in de VS gaan kopen. Alleen online betalen was nog een probleem. Verder aandacht voor porno. Tenslotte wordt aangegeven dat de groei van het gebruik dat jaar tot stilstand is gekomen. Omdat de meeste mensen zouden wachten op nieuwe toepassingen.

We blijken slechte inschatters te zijn van de mogelijkheden van nieuwe technologieën. We over- of onderschatten de impact. Dat blijkt bijvoorbeeld uit The best (and worst) technology predictions of all time. Let op: met name de oude citaten zijn niet altijd (letterlijk) gedaan.

A propos slechte voorspellers. Veel mensen -inclusief ik- hadden in 1998 geen flauw benul van de invloed van mobiele telefonie.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: