Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 27-08-2018 | Article Rating | (0) reacties

Welke blogposts heb ik tijdens de zomervakantie geschreven?

De zomervakantie is praktisch ten einde. De meeste volgers van mijn weblog zijn waarschijnlijk weer of nog steeds aan het werk. Voor degenen die de afgelopen weken mijn blog niet of nauwelijks hebben bezocht, presenteer ik bij dezen een bloemlezing van mijn blogposts vanaf 14 juli 2018. Dit vergemakkelijkt hopelijk het filteren.

De meest recente bijdrage staat bovenaan.

26 augustus 2018
Moeten organisaties en professionals op het gebied van leren, opleiden en onderwijs zich wel of niet verdiepen in de blockchain?
Zoals zo vaak bij nieuwe technologie heeft de aandacht voor de blockchain hype-achtige trekken. Tegelijkertijd -en ook dat zien we vaker- worden de sceptische geluiden luider. Het verleden laat zien dat je ervoor moet waken om deze technologie nu al af te schrijven.

25 augustus 2018:
Maakt het voor de prestaties uit waar studenten in een collegezaal zitten?
Hoorcolleges zijn niet de meest effectieve doceeractiviteiten. Uiteraard maakt het ook uit wat je tijdens een hoorcollege doet. Verder laat recent onderzoek zien dat het voor de effectiviteit ook nog uitmaakt waar studenten in een collegezaal zitten.

24 augustus 2018
Interessante bijdragen uit OEB Insights #OEB18
OEB Insights is de nieuwsbrief van de organisatie achter de Online Educa Berlijn. Deze conferentie met beurs vindt dit jaar van 5 t/m 7 december plaats. Het medium is bedoeld als marketinginstrument en om deelnemers al kennis te laten maken met thema’s en sprekers. De edities bevatten echter ook bijdragen die op zich de moeite van het lezen waard zijn.

23 augustus 2018
De ontwikkeling van massive open online courses in een notendop
De eerste massive open online course (MOOCs) stamt uit 2008. Deze toepassing op het gebied van technology enhanced learning heeft in 2011 zeer veel publiciteit gekregen (zelfs hype-achtige trekken). Waar staan we tien jaar nadat George Siemens en Stephen Downes de eerste MOOC over connectivisme zijn gestart?

22 augustus 2018
Analyse raamwerken/modellen learning design technology enhanced learning
Als docent of ontwikkelaar van technology enhanced learning kun je verschillende raamwerken of modellen gebruiken voor het ontwerpen van onderwijs en opleidingen waarin leertechnologie een prominente rol speelt. In de meest recente uitgave van het British Journal of Educational Technology hebben Matt Bower en Panos Vlachopoulos maar liefst 21 van deze modellen beschreven en de relevantie ervan in perspectief geplaatst.

21 augustus 2018
Artificiële intelligentie en hoger onderwijs
Het World Economic Forum is een invloedrijke organisatie waar de publieke sector en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan over een aantal mondiale thema’s zoals de vierde industriële revolutie, mondiale uitdagingen (zoals duurzaamheid) en mondiale veiligheid. De afgelopen dagen kwam ik een aantal bijdragen op de site van het WEF tegen die gaan over artificiële intelligentie en hoger onderwijs.

20 augustus 2018
Waarom bepaalde mensen beter om kunnen gaan met veranderingen dan andere mensen
Een nieuwe organisatiestructuur, andere taken, een nieuwe digitale leeromgeving. Deze en andere veranderingen roepen vaak heel verschillende reacties op. De veranderbereidheid van professionals is dan ook van veel factoren afhankelijk. Een deel van die factoren is te beïnvloeden.

18 augustus 2018
Is het publiceren van beoordelingen van docenten een goed idee?
In Nederland gebeurt het nog niet: het publiceren van evaluatiegegevens van docenten. In de VS doet men dat wel. Wat zijn daar gevolgen van?

17 augustus 2018
273 interactieve technieken die binnen onderwijs en opleiden kunnen worden in gezet
Interactie vormt een belangrijke bouwsteen binnen leerprocessen. Je kunt op verschillende manieren interactie inbouwen binnen onderwijs en opleiden. Bij toeval stuitte ik deze week op een paper (pdf) met maar liefst 273 interactieve technieken. Voor als je inspiratie zoekt om meer te variëren binnen je eigen praktijk.

16 augustus 2018
Leerstijlen en het belang van kritische zelfreflectie
In onderstaande TEDx Talk vertelt Tesla Marshik niet alleen dat leerstijlen een mythe zijn, maar ook hoe het komt dat leerstijlen een mythe zijn. En bovendien zo’n hardnekkige mythe.

15 augustus 2018
Tijdens een presentatie niet gestoord worden door je smartphone
KPN gebruikt op dit moment een reclamefilm van een vader die tijdens een presentatie voor een zaal in India gebeld wordt door zijn dochtertje. De reacties op deze commercial zijn verdeeld. Mijn reactie: “pappa heeft zich niet goed voorbereid”.

14 augustus 2018
De Plakfactor in onderwijs en opleiden
Het boek De Plakfactor van Chip en Dan Heath ken ik al verschillende jaren. Dit boek gaat over de elementen die bepalen of reclame ‘blijft hangen’, of niet. Volgens Pedro de Bruyckere en Marcel de Leeuwe zijn de geleerde lessen ook relevant voor opleiden en onderwijs.

13 augustus 2018
Wat iedereen zou moeten weten over artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie (AI) heeft veel invloed op ons dagelijks leven en werk. Die impact zal alleen maar toenemen. Daarom zou iedereen basiskennis moeten hebben van artificiële intelligentie.

12 augustus 2018
In welke leertechnologieën investeren goed presterende scholen?
Ik vermoed dat onderwijsinstellingen de afgelopen decennia steeds meer geld zijn gaan uitgeven aan ICT, al blijven de kosten de laatste paar jaar absoluut gezien ongeveer gelijk (in ieder geval binnen het mbo; Kennisnet, 2017, pdf). Daarbij kunnen instellingen uit tal van leertechnologieën kiezen. Amerikaans onderzoek laat zien welke investeringen “higher-performing schools” doen.

11 augustus 2018
Waar zoeken docenten informatie over de effectiviteit van leertechnologieën?
Tijdens mijn zomervakantie verscheen een intrigerend kort artikel met de titel Where Do Educators Turn for Research into the Effectiveness of Technology Tools? Dit artikel doet verslag van een onderzoek onder 1100 Amerikaanse docenten (en andere professionals binnen het onderwijs). Welke bronnen gebruiken zij om de effectiviteit van leertechnologieën in te kunnen schatten?

10 augustus 2018
Over het gebruik van effectieve feedback
Feedback is belangrijk voor leren. Veel onderzoek onderstreept dit (o.a. de meta-studie van Hattie). Maar niet elke feedback is effectieve feedback. Feedback in twee fasen kan de effectiviteit van feedback versterken.

9 augustus 2018
Online formatieve toetsen dragen bij aan effectief leren maar vraagtypen doen er waarschijnlijk niet toe
Quizzes of formatieve toetsen zorgen ervoor dat lerenden kennis ook op langere termijn onthouden. De effectiviteit is mede afhankelijk van de kwaliteit van de feedback. Daarbij wordt vaak verondersteld dat invulvragen effectiever zijn dan meerkeuzevragen. Recent Australisch onderzoek laat echter zien dat er geen verschil is tussen deze vraagtypen.

8 augustus 2018
Vier domeinen voor leren en ontwikkelen
Je hebt verschillende indelingen als het gaat om wat professionals moeten leren en op welke manier. Graham Attwell schrijft over four domains of learning (of four development domains).

7 augustus 2018
Artificiële intelligentie gebruiken om de kwaliteit van het lesgeven te verbeteren
Artificiële intelligentie zal in toenemende mate gebruikt worden voor het beoordelen van lerenden. Er wordt echter ook geëxperimenteerd met een AI-toepassing om docenten feedback te geven op de wijze waarop zij lesgeven.

6 augustus 2018
Mooi overzicht van apps die de productiviteit bevorderen
The 25 Best Productivity Apps in 2018 is een overzicht met handige applicaties die kunnen helpen werk en studie op een meer effectieve en efficiënte manier uit te voeren.

4 augustus 2018
Zeilen rond en ontspannen op Lefkas
De afgelopen twee weken hebben we de koelte opgezocht en vakantie gevierd op Lefkas. De eerste week hebben we gezeild (voor de tiende keer alweer). De tweede week hadden we een studio gehuurd in Lygia.

20 juli 2018
Zelf content op de OculusGo zetten
Een tijd geleden heb ik over mijn eerste ervaringen met de OculusGo geschreven. Daarbij lag het accent op het gebruik van speciaal ontwikkelde apps voor deze VR-headset. Je kunt echter ook zelf content op deze bril plaatsen.

19 juli 2018
Hoe bereid je je voor, vlak voor een presentatie?
Je moet een presentatie verzorgen voor een zaal vol met mensen. De inhoud van je presentatie staat als een huis. Straks moet je ‘op’. Wat kun je dan doen om jezelf op te peppen of juist kalm te worden?

18 juli 2018
Welke bekwaamheden kunnen niet geautomatiseerd worden?
De computer heeft de afgelopen decennia diverse werkzaamheden geautomatiseerd. Artificiële intelligentie zal de komende jaren ook vormen van ‘kenniswerk’ gaan automatisering. Een aantal bekwaamheden zullen echter niet snel ingevuld worden door robots. Werkgelegenheid, waarbij deze bekwaamheden erg belangrijk zijn, zal daarom niet snel verdwijnen.

17 juli 2018
Veranderingen op de markt van leermanagement systemen in het hoger onderwijs
Het artikel ‘Canvas Catches, and Maybe Passes, Blackboard’ roept, ondanks dat het geschreven is door een vrouw, zeker in het begin de associatie op van een wedstrijdje ver plassen. Toch bevat de bijdrage interessante wetenswaardigheden over de markt van leermanagement systemen.

16 juli 2018
Collaborative E-Learning Design methode (CoED)
De laatste paar jaar lees je vaker over ontwerpmethodes. De Deense Collaborative E-learning Design Method is zo’n methode.

15 juli 2018
Ruime meerderheid docenten positief over ICT in onderwijs
Amerikaans onderzoek laat zien dat docenten over het algemeen positief zijn over het gebruik van ICT in het onderwijs. Zij stellen ook dat ICT in het onderwijs de laatste vijf jaar dramatisch is veranderd. Zorgen zijn er met name over de smartphone. Dit onderzoek laat parallellen zien met Nederlands onderzoek.

14 juli 2018
Deze online school presteert net zo goed als traditionele scholen
Voltijdstudenten van de Connections Academy behalen vergelijkbare studieresultaten als traditionele openbare Amerikaanse scholen en betere resultaten dan andere online scholen. Zij volgen hier online, ‘gepersonaliseerd’, onderwijs.

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: