Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
De aflopen week verschenen publicaties naar aanleiding van onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht over informeel leren. Deze publicaties roepen bij mij een aantal vragen op.
De NRC besteedt in Zoek je heil niet alleen in cursussen aandacht aan dit onderzoek.
Begin november 2017 start bij Avans+ een nieuwe postbachelor opleiding e-learning. Ik ben hier weer gastdocent.
Op 7 november aanstaande start de elf maanden durende postbachelor opleiding e-learning. Dit is een brede opleiding over e-learning voor learning professionals uit tal van branches (docenten,
Tijdens workshops gebruik ik regelmatig een checklist om leertechnologieën te verkennen. Laatst ontdekte ik de applicatie Verso. Verso is een applicatie waarmee je lerenden opdrachten kunt laten maken, die zij ook van feedback kunnen voorzien.
Een week geleden heb ik aangegeven dat ik enkele ‘statische’ onderdelen van mijn website/weblog zou updaten. Deze klus is nu geklaard. Wat zijn de belangrijkste veranderingen van de afgelopen week?
Wanneer we bij TrainTool een opnamedag (of: 'draaidag') hebben om de videorollenspellen op te nemen voor een nieuw trainingsprogramma, speelt de projectmanager een belangrijke rol. Die stapt namelijk in de schoenen van de regisseur en zorgt ervoor dat het filmen een succes wordt. Waar let deze regisseur zoal op tijdens de opnames? Wanneer is een opname nu echt geslaagd? Neem een kijkje achter de schermen!
Ik was vanochtend op zoek naar een artikel over messaging voor leren, opleiden en onderwijs. Behalve meer commerciële artikelen over specifieke tools, kon ik in de gauwigheid niets vinden. Daarom heb ik zelf maar deze blogpost over messaging voor leren geschreven.
Vandaag behandelde ik een vraag van een klant die HTML5 output van Storyline direct wilde tonen op een cursuspagina van Moodle. Vergelijkbaar met hoe je een video kunt embedden. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Storyline content direct tonen op Moodle cursuspagina verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Bij het ontwerpen en ontwikkelen van technology enhanced learning (blended of volledig online) doorloop je een aantal stappen. In deze bijdrage werk ik deze stappen verder uit.
In 2015 heb ik geschreven over een stappenplan voor de ontwikkeling van blended learning.
Eerder spraken we hier al over enkele ontwikkelingen die door Martin Dougiamas werden toegelicht op de Moodlemoot in Duitsland. In dit artikel nog enkele punten die hij daar heeft toegelicht. Moodle sites Om gebruikers te ondersteunen kent Moodle momenteel verschillende […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Moodle ontwikkelingen verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Vandaag ontving ik twee keer onderstaand bericht,
Martin Dougiamas heeft de afgelopen periode een aantal bijeenkomsten bezocht in Europa. De presentatie die hij hield op de Moodlemoot in Duitsland is volledig online te bekijken. Een aantal interessante punten wil ik er hier uitlichten. In de video kun […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Moodle komt naar Europa verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik me ook wel eens heb afgevraagd of we behoefte hebben aan de aparte term ‘micro learning’, één van de huidige trends op het gebied van technology enhanced learning. Christian Glahn laat echter zien dat micro learning meer is dan het bestuderen van kleine hoeveelheden leerstof.
Reflecteren is een belangrijk voor verdiepend leren. Toch is reflecteren niet onomstreden en best complex. De reflectietoolbox kan hierbij helpen.
Op de website van het Ixperium wordt deze week aandacht besteed aan de reflectietoolbox die is ontwikkeld door het Designteam Niveau2plus van ROC De Leijgraaf.
Het klinkt zo plausibel. Als lerenden meer gemotiveerd zijn, werken ze harder en daardoor leren ze meer. Helaas is de werkelijkheid ingewikkelder.
Ik ben er ook lange tijd vanuit gegaan dat motivatie een belangrijke voorwaarde voor leren is,
Er is online veel informatie te vinden over aanpakken waarmee je blended learning kunt ontwerpen. In deze blogpost wil ik twee initiatieven van twee hogescholen beschrijven.
Gisteren heeft Judith van Hooijdonk de Design-Cyclus for Education (DC4E) van het Lectoraat Technologie-Ondersteund Leren (TOL) van Zuyd aangekondigd.
Kort voor de zomervakantie wil ik enkele ‘statische’ onderdelen van mijn website/weblog updaten. Wat is tot nu toe gebeurd? Wat ga ik nog onder handen nemen?
Ik heb tot nu toe:
Als teammanager heb je vaak wel een idee van de sterke soft skills en ontwikkelpunten van je medewerkers. Maar hoe objectief is dit? En hoe breng je het per team, afdeling of voor de hele organisatie in kaart? Weg met het nattevingerwerk, leg die vinger op de zere plek! Bepaal de soft skills van je medewerkers met een scan en maak het overzichtelijk door een soft skills dashboard te implementeren. Met deze 3 stappen ben je er zo.
Maak kennis met DemoStudent. Een speciaal account in Moodle om je cursus te testen. Nu gebruikte je vast al ‘Wijzig rol naar …’ maar DemoStudent gaat verder. Dit is een echt account waarmee je ook bijvoorbeeld voorwaardelijke toegang kan testen […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Test je Moodle cursus met DemoStudent verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Sociale media zijn laagdrempelige internettoepassingen die docenten in het onderwijs kunnen inzetten. Zijn de beperkingen van deze toepassingen -zoals het risico van afleiding- niet dusdanig dat je ze maar beter niet in het onderwijs in kunt zetten?
Myrthe Willems heeft onder begeleiding van Antoine van den Beemt en Marieke Thurlings (Eindhoven School of Education) een zeer uitvoerige literatuurstudie uitgevoerd naar het gebruik van van sociale media als leermiddel in het primair,
Vandaag heeft Zuyd de definitieve nota van inlichtingen gepubliceerd, in het kader van het aanbestedingstraject van het kern-LMS.
De begrippenlijst op Tendernet definieert de nota van inlichtingen als een aanvulling op de eerder gepubliceerde stukken.
Het duurt nog 4 maanden voordat Moodle 3.4 uitkomt, maar nu is bekend dat de nieuwe major release minimaal PHP 7 gaat vereisen. Dat betekent dat je webserver ook deze nieuwste versie moet draaien. Kaart dit tijdig aan bij je […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Moodle 3.4 gaat minimaal PHP 7 vereisen verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Het afgelopen weekend heb ik het boek ’Social technologies in business’ gelezen. Dit boek gaat over het delen van kennis binnen arbeidsorganisaties met behulp van ‘sociale technologieën’. Het niet-delen van kennis schaadt organisaties, menen de auteurs.
Onlangs ontving ik van eerste auteur Isabel De Clerq een verzoek of ik deze uitgave wilde recenseren.
Het is ronduit erg vervelend als de e-mails die je vanuit Moodle verstuurt niet aankomen bij de deelnemers. Notificaties van feedback bij de opdrachtenmodule, afschriften van forumdiscussies en mailtjes over geplande bijeenkomsten die niet aankomen geven irritaties bij jou als […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Help, mijn e-mails vanuit Moodle komen niet aan bij de deelnemers! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Volgens de releasekalender heeft Moodle HQ vanmorgen nieuwe releases uitgebracht en de volgende laatste versies zijn nu beschikbaar: Moodle 3.3.1 release notes Moodle 3.2.4 release notes Moodle 3.1.7 release notes (Long Term Support versie, alleen beveiligingsissues worden opgelost) Het is […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Moodle minor releases zijn beschikbaar; tijd voor updaten verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Voor degenen die Snapchat niet kennen. Dit is een applicatie waarmee je afbeeldingen en video’s kunt delen, die na een aantal seconden weer verdwijnen. Als docent kun je ook deze applicatie binnen het onderwijs gebruiken. Maar volgens mij zijn er betere alternatieven.
Artificiële intelligentie is waarschijnlijk de belangrijkste technologische ontwikkeling van dit moment. Een ontwikkeling waarvan we de gevolgen nog niet heel goed kunnen overzien. McKinsey heeft een aantal video’s gepubliceerd waarin experts hun licht laten schijnen op deze ontwikkeling. Wat valt op?
Van een klant van ons kreeg ik de volgende vragen: Is HTML5 de vervanger van SCORM? En hoe verhoudt het zich tot LTI? En moet ik van SCORM af? Het blijkt dat steeds meer klanten zulke vragen gaan stellen. En […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht HTML5, SCORM, LTI? Wat moet ik kiezen als aanbieder van e-learning? verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Het onderwijs zet fors in op ICT in het onderwijs. Het gebruik van leertechnologie wordt steeds meer als strategisch belangrijk beschouwd. De ondersteuning van medewerkers lijkt echter achter te blijven bij deze ambities. Ik wil een aantal tips geven hoe je leren en onderwijsontwikkeling op een efficiënte manier kunt vormgeven.
Van computer based training, CD-I, smartboard tot tablet. De laatste decennia heeft het onderwijs ervaring opgedaan met tal van technologieën. Dit ging vaak gepaard met hooggespannen verwachtingen over ander en beter onderwijs. Deze verwachtingen bleken meestal overspannen verwachtingen te zijn.
Niet iedereen start onmiddellijk na de aanvang van een programma met trainen. Dat is helemaal niet erg, want beginnen op een moment dat het je uitkomt is juist een van de sterke punten van online training. Maar wat als een deelnemer van jouw programma helemaal niet begint met trainen? We deden onderzoek naar dit probleem voor een van de grote organisaties waar we mee werken. Wat zijn de 3 meest genoemde redenen om niet te beginnen met trainen? We vertellen er meteen bij hoe je deze drempels wegneemt!
Ben je steeds meer blended leertrajecten en workshops aan het ontwerpen en geven maar heb je het idee dat dit beter kan? Of werk je nog vooral face-to-face en ben je benieuwd hoe het blended eruit zou zien? Laat je inspireren door de ervaringen van Proteion en/of doe dit najaar mee aan onze leergang ‘Ontwerpen […]
Het bericht Ontwerpen en faciliteren van blended leren: leer ontwerpen met de Juke-box verscheen eerst op Ennuonline.
Vandaag heb ik bij de Vakschool Schoonhoven twee workshops mogen verzorgen over blended learning en didactiek.
Deze vakschool -onderdeel van ROC Zadkine- verzorgt opleidingen en cursussen op het gebied van goudsmeden, juwelier, uurwerktechniek en zilversmeden.
Nu virtual reality en mixed reality toegankelijker worden voor gewone stervelingen, komen ook meer toepassingen voor het onderwijs beschikbaar. Dankzij deze toepassingen zouden lerenden in staat zijn het geleerde toe te passen en een meer verdiepend begrip te ontwikkelen. Of dat zo is,
Via een op zich al interessante blogpost van Phil Hill over de markt van leermanagement systemen in het hoger onderwijs in vier regio’s (met Moodle als marktleider) ben ik gestuit op een recent en meer gedetailleerd rapport over de LMS-markt in Europa van Hill (pdf).
Vanochtend ontving ik een mail van een docent die na de zomervakantie aan de slag wil met een virtual class. Hij heeft ooit geprobeerd Google Hangout hiervoor te gebruiken. Dat is niet goed bevallen. Of ik ervaring heb met andere tools.
In Michigan is onderzoek gedaan naar de effecten van projectonderwijs op leerprestaties van leerlingen met een lage sociaal-economische status. De resultaten zijn veelbelovend, al waarschuwen de onderzoekers er terecht voor om deze uitkomsten te generaliseren.
Nell K.
Bij een grote opleiding die je via Moodle aanbiedt, wordt regelmatig gekozen om per opleidingsmodule een aparte Moodle cursus in te richten. Nadeel is dan wel dat de docent en de deelnemers het overzicht kunnen verliezen. Daarnaast is de vraag […]
Moodlefacts is een initiatief van Avetica, dé Moodle expert van Nederland en België. Het bericht Een subcursus als activiteit? Dat biedt mogelijkheden! verscheen eerst op Moodlefacts.nl.
Terwijl de hersenen van studenten op universiteiten al decennia gevuld worden met kennis, is de focus op communicatieve academische vaardigheden pas sinds kort groeiende. Dat werd hoog tijd, want studenten merken zowel tijdens als na hun studie dat ze benodigde soft skills niet altijd in de vingers hebben. In dit artikel bekijken we 11 onmisbare interpersoonlijke vaardigheden voor studenten!
Op het gebied van technology enhanced learning worden met regelmaat nieuwe begrippen geïntroduceerd. Deze termen worden dikwijls al langere tijd gebruikt, maar nu met een andere betekenis. In deze bijdrage geef ik drie voorbeelden. Ken jij nog andere voorbeelden?
Sinds de lagere school ben ik zeer geboeid door geschiedenis.
iCulture geeft een overzicht van 10 dingen die de jarige iPhone de afgelopen tien jaar heeft vervangen. In mijn geval blijkt dat wel mee te vallen. Er is echter één maar….
Ik ben een redelijke early adopter als het gaat om de smartphone/iPhone.
Dankzij internet worden we dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden informatie. Slim cureren, daar gaat het om. Wat heb ik gisteren bijvoorbeeld gelezen?
Het schijnt dat 90% van de data in de wereld de laatste twee is gecreëerd (bron).
In het kader van ‘kennis delen’ met andere opleidingen heeft de projectgroep e-learning van Facility Management van Zuyd vandaag een sessie verzorgd over hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij de ontwikkeling van ‘blended learning’.
De afgelopen anderhalf jaar ben ik lid geweest van de projectgroep e-learning van Facility Management van Zuyd.
Hoorcolleges zijn ogenschijnlijk onuitroeibare maar niet zo heel effectieve vormen van onderwijs. Zelfs bevlogen sprekers kunnen lerenden niet meer boeien. Je kunt echter ook vraagtekens stellen bij alternatieven.
Larry Ferlazzo heeft een aantal artikelen verzameld die gaan over de ineffectiviteit van hoorcolleges als instructiestrategie.
Technologische ontwikkelingen voltrekken zich in zo’n rap tempo dat het onderwijs en Learning & Development-branche al snel achterop raken. In diverse publicaties wordt dan ook gemaand tempo te maken. Trage innovaties blijken echter ook voordelen te hebben.
Sam Ford en Federico Rodriguez Tarditi definiëren “slow innovation” als innovatie die zich geleidelijk voltrekt of op kleinere schaal plaatsvindt.
We beschikken dankzij kunstmatige intelligentie over technologieën waar we mondeling vragen aan kunnen stellen om vervolgens antwoorden en hulp te krijgen. Een recent experiment laat zien dat er sprake is van een groot verschil tussen de mate waarin zogenaamde ‘voice assistants’ in staat zijn deze antwoorden te geven en hulp te bieden.
Door sociale media te gebruiken, kan de relatie tussen docenten en lerenden veranderen. Volgens een Amerikaans artikel kan dat tot twee problemen leiden. De auteurs formuleren daarom zeven aanbevelingen, die ik graag becommentarieer.
Docenten die pikante foto’s per abuis via WhatsApp met een klas delen,