Praktijkvoorbeelden

Op de hoofdpagina treft u een overzicht van alle praktijkvoorbeelden die in de nieuwsbrief en op deze site hebben gestaan. Na doorklikken op een specifieke case, verschijnt de complete omschrijving.

Heeft u zelf een interessante case? Neem contact op met de redactie!


Van FLOWSPARKS | 01-06-2022 | Article Rating | (0) reacties

e-Learning: de juiste zorg op de juiste plaats

e-Learning: de juiste zorg op de juiste plaats

Voor Mediq is er alles aan gelegen om de juiste zorg op de juiste plaats te bieden, zowel voor de zorgprofessional, de medewerkers als de patiënten. e-Learning speelt daarbij een belangrijke rol. De oplossing van FLOWSPARKS ondersteunt de ambitie van Mediq. In deze klanten-case laten we zien hoe FLOWSPARKS en Mediq de afgelopen 8 jaar hebben samengewerkt.

Aanleiding

Het begon 8 jaar geleden met de vraag naar een LMS voor zowel patiënten als zorgprofessionals. De modules werden aanvankelijk ontwikkeld door de ontwikkelaars van FLOWSPARKS. Dankzij de uitbreiding van de auteurstool met Learning Formats en Smart Programs, kunnen de auteurs van Mediq nu ook zelf modules ontwikkelen en bestaande content onderhouden. Het aantal programma’s is de laatste jaren dan ook in een snel tempo toegenomen en sinds 4 jaar maken ook de eigen medewerkers veelvuldig gebruik van FLOWSPARKS (de Mediq Academie). Of het nu om wet-of regelgeving gaat, over een interessante GoodHabitz module, alles is te vinden op dit online platform.

Resultaat

Voor patiënten

Mediq zet de mogelijkheden van digitale middelen in voor onder andere zelfregulatie bij patiënten. Zelfregulatie zorgt voor minder zorgbezoeken, meer zelfstandigheid en meer kennis over een bepaald ziektebeeld.

Enkele voorbeelden:

  • Mediq DiaCare is een app die de diabetespatiënt ondersteunt waardoor ze meer controle krijgen over hun diabetes. Dit gebeurt met kennis over de ziekte, de rol van voeding, beweging en medicatiegebruik.
  • Sommige patiënten die gedialyseerd moeten worden, komen in aanmerking om dit zelf thuis te doen. Hier is een uitgebreid online scholingsprogramma voor ontwikkeld.
  • Met animaties en video over het gebruik van zorghulpmiddelen wordt kennis en informatie gedeeld met patiënten over stoma- en continentiehulpmiddelen.

De grote voordelen van e-Learning zijn dat de patiënten in hun eigen tempo kunnen leren en de informatie op elk moment digitaal kunnen raadplegen.

Voor zorgprofessionals

Met e-Learning content weet Mediq zorgprofessionals te trainen in domeinen als wondzorg, continentiezorg, stomazorg en diabeteszorg. Deze opleidingen zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook nog eens geaccrediteerd en beschikbaar voor verschillende niveaus. Met deze goedgekeurde opleidingen, worden zowel kennis als vaardigheden getraind en blijven de zorgprofessionals up-to-date.

Voor eigen medewerkers

e-Learning binnen Mediq wordt ingezet om informatie en kennis te delen met medewerkers, denk aan een programma over hybride werken. Daarnaast worden generieke modules van GoodHabitz ingezet als aanvulling op eigen ontwikkelde content.

Nieuwe medewerkers krijgen een warm welkom met een onboarding programma om de organisatie te leren kennen. Met onderwerpen als de Kernwaarden, Privacy & Informatiebeveiliging, Gezond & Veilig werken en Kwaliteit & Milieu worden ze klaargestoomd voor hun nieuwe baan.

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen

Marlène Wolf-Bergijk - International Education Manager bij Mediq – legt uit: FLOWSPARKS geeft ons de mogelijkheid om omvangrijke nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Ook kunnen we zelf e-Learning maken en up-to-date te houden. Zo kunnen we blijven opschalen en steeds meer kennis delen en kennis vermenigvuldigen in een steeds grotere community.

GoodHabitz koppeling met FLOWSPARKS

Met FLOWSPARKS is het mogelijk om off-the-shelf e-Learning van andere aanbieders in een programma te integreren. Zo ook de content van GoodHabitz. De integratie van FLOWSPARKS en GoodHabitz, zorgt ervoor dat Mediq eigen medewerkers toegang kan geven tot generieke modules over bijvoorbeeld communicatie, leiderschap en hybride werken. Deze integratie bespaart enerzijds tijd bij de ontwikkeling van nieuwe programma’s en zorgt er anderzijds voor dat het aanbod breder wordt. Medewerkers krijgen zo volop de mogelijkheid om te leren en ontwikkelen.

Gebruikte FLOWSPARKS features

  • THEMEPAGE: Bijna elk programma begint met een THEMEPAGE. Hier komen alle modules en activiteiten per onderwerp samen op een overzichtelijke pagina. De lerende kan zelf navigeren en modules starten.
  • STORYWISE: Dit format wordt gebruikt om de deelnemers in de context te laten leren door dilemma’s voor te schotelen. Zo kunnen ze kiezen uit goed, beter, best antwoorden.
  • ONTHESPOT: Met het Learning Format ONTHESPOT blijft de deelnemer alert. In een korte tijd moet ze beslissen of eten of drinken bijvoorbeeld meer of minder koolhydraten bevat dan het gegeven aantal.
  • FLASHCARDS: Met dit Learning Format beantwoordt de deelnemer verschillende meerkeuzevragen. Deze zijn gericht op het verbreden en onderhouden van de kennis. Door vragen juist te beantwoorden, worden kaarten weggespeeld. Er wordt meteen feedback gegeven om het leereffect te vergroten.
  • De handige meertaligheidsfuncties maken het mogelijk om content aan te bieden in 13 verschillende talen en dit aantal kan altijd uitgebreid worden.

Interessant?

Als deze case je nieuwsgierig heeft gemaakt naar de mogelijkheden van FLOWSPARKS voor jouw organisatie, neem dan contact op.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen cases

Columns

09-10

Retentie en AI

Let’s Learn!
16-12

e-Learning na de pandemie

de Redactie

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.