Praktijkvoorbeelden

Op de hoofdpagina treft u een overzicht van alle praktijkvoorbeelden die in de nieuwsbrief en op deze site hebben gestaan. Na doorklikken op een specifieke case, verschijnt de complete omschrijving.

Heeft u zelf een interessante case? Neem contact op met de redactie!


Van Let’s Learn! | 09-01-2022 | Article Rating | (0) reacties

Microlearning voor een goede onboarding bij Sterker Werkt

Microlearning voor een goede onboarding bij Sterker Werkt

Sterker Werkt is ruim 20 jaar gespecialiseerd in personeelsontwikkeling en in het succesvol begeleiden, coachen en bemiddelen van personeel. Het heeft vestigingen in Brabant en Zuid-Holland. Het personeelsbestand bestaat uit ruim veertig medewerkers en groeit nog steeds. Om medewerkers sneller op weg te helpen in het werk dat ze moeten gaan doen, wilde Sterker Werkt microlearnings aan het nieuw geïmplementeerde leermanagementsysteem toevoegen.

Vraag

Via partner Satisvact kreeg Let’s Learn! de vraag of het microlearnings wilde maken. Eén van de pijlers om de groei te realiseren, is het professioneel inwerken en ontwikkelen van (nieuwe) medewerkers. Tot voor kort was het gebruikelijk dat een nieuwe medewerker meekijkt met collega’s. Door vragen te stellen moesten zij zelf een route vinden in het werk en de organisatie. Uiteraard volgden medewerkers ook trainingen en workshops als daar behoefte aan was.
Omdat medewerkers en vestigingscoördinatoren steeds weer dezelfde procedures moesten uitleggen, die op iedere vestiging gelijk zijn, ontstond het idee dat online ondersteuning handig zou zijn. Daarmee kan de medewerker in de eerste periode dat hij of zij in dienst is online opzoeken hoe bepaalde zaken werken, in plaats van collega’s te bevragen. Daardoor worden collega’s ontlast bij het inwerken van de nieuwe collega.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Samen met de opdrachtgever en de vestigingscoördinatoren heeft Let’s Learn! een ontwerpsessie georganiseerd. Daarbij zijn persona’s van de nieuwe medewerker gemaakt. Daardoor kreeg de organisatie een beter zicht op de nieuw binnenkomende medewerkers. Door te denken als nieuwe collega, kon worden bepaald over welke onderwerpen de meeste vragen zouden kunnen worden verwacht. Op basis daarvan zijn 12 onderwerpen benoemd die hoge prioriteit moeten hebben om als microlearning te worden uitgewerkt.

Om de onderwerpen goed te laten landen, werd ervoor gekozen om twee ervaren medewerkers te vragen om de onderwerpen voor de camera uit te leggen. De insteek daarbij was dat zij aan de hand van gerichte vragen op een korte en krachtige manier uitleg zouden geven.
We schreven scripts die hierbij passen en de medewerkers gingen zich aan de hand hiervan voorbereiden. De scripts werden afgestemd in een klein comité dat bestond uit ervaren medewerkers, de opdrachtgever, de interim HR-manager en microlearning experts van Let’s Learn!
Nadat de scripts waren goedgekeurd, maakten we video-opnames. Bij deze opnamedag waren ook de opdrachtgever, HR-manager en microlearning expert aanwezig. Hierdoor konden we tijdens de opnamedag nog beter de over te brengen inhoud vastleggen.

Wat is opgeleverd?

In totaal zijn er 8 video’s gemaakt, waarbij nieuwe medewerkers de ervaren medewerker in beeld zien. Daarnaast wordt het verhaal versterkt met icoontjes en animaties. Ook zijn er twee animaties gemaakt om onderwerpen zoals de transitiecurve uit te leggen.


Twee onderwerpen zijn als infosheet uitgewerkt in een overzichtelijke pdf.Sterker Werkt heeft de microlearnings in het nieuwe leermanagement systeem gezet, dat bij Satisvact is aangeschaft. Alle medewerkers kunnen in dit systeem de learnings vinden en volgen.

Evaluatie

Reactie Petra Bos, Re-integratie adviseur en één van de ervaren medewerkers die te zien zijn in de video’s: “Wat een mooi eindresultaat. Het klopt van begin tot het eind. Het is het resultaat van een leuke, gezellige en constructieve samenwerking.”
Erik van den Berg, eigenaar Sterker Werkt: “Het was een flink draagperiode maar nu de bevalling achter de rug is, zijn wij blij met het resultaat: een mooie nieuwe loot aan de stam van Sterker Werkt….”

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen cases

Columns

09-10

Retentie en AI

Let’s Learn!
16-12

e-Learning na de pandemie

de Redactie

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.