Praktijkvoorbeelden

Op de hoofdpagina treft u een overzicht van alle praktijkvoorbeelden die in de nieuwsbrief en op deze site hebben gestaan. Na doorklikken op een specifieke case, verschijnt de complete omschrijving.

Heeft u zelf een interessante case? Neem contact op met de redactie!


Van aNewSpring | 13-01-2015 | Article Rating | (0) reacties

Brand en theorie onder controle

Brand en theorie onder controle

Opdrachtgever: Fire-learning

Opdrachtnemer: aNewSpring

Klantvraag: Brandweer goed voorbereiden op zijn taak

Oplossing: Online, adaptief leren

 

Werken bij de brandweer betekent dat je een flinke dosis lef nodig hebt. Brandweermannen en -vrouwen begeven zich in situaties die andere mensen liever mijden. Daarom is het belangrijk hen te voorzien van materialen en hen te ondersteunen bij het verwerven van de vaardigheden die nodig zijn om hun taak zo goed mogelijk uit te oefenen. Fire-learning vond dat er op het gebied van het verwerven van vaardigheden het nodige te verbeteren viel. Het besloot daarom om online cursussen te (laten) ontwikkelen. Een gesprek met Anne Boreel, contentontwikkelaar bij Fire-learning. Maar eerst een video die een goed beeld geeft waar de oplossing voor is bedoeld.


Een heterogene groep
“De grote groep brandweerlieden in Nederland is erg heterogeen,” vertelt Boreel. “Zij hebben allemaal een verschillend kennisniveau. Daarnaast houden ze van aanpakken, van doen. Leren uit boeken, dat is meestal niks voor hen. Om brandweerlieden vaardigheden te trainen, moeten zij eerst de theorie kennen. Om deze daarna in de praktijk toe te passen tijdens een oefendag. Wij merkten dat zij tijdens deze praktijkdagen vaak onvoorbereid bij ons kwamen. Wat ervoor zorgde dat we op een kostbare praktijkdag veel tijd kwijt waren aan het uitleggen van de theorie. Terwijl het ontzettend belangrijk om de vaardigheden van brandweerlieden up to date te krijgen én te houden!”

 

Belangrijke informatie wordt niet vergeten

Fire-learning is nauw betrokken bij de brandweer en begreep daarom heel goed waarom brandweerlieden de lesstof niet hadden behandeld: de lesstof wordt vaak op de verkeerde manier aangeboden. Daarom zocht Fire-learning naar een modern, online product waarmee brandweerlieden makkelijk en efficiënt de theorie onder de knie zouden kunnen krijgen.

 

“Fire-learning vindt het erg belangrijk dat de stof herhaald kon worden,” vertelt Boreel. “Daarom gaf de MemoTrainer van aNewSpring de doorslag. Daarmee kunnen wij er voor zorgen dat brandweerlieden de belangrijke leerstof niet zomaar weer vergeten. Daarnaast is het fijn dat aNewSpring ons een centrale en gebruiksvriendelijke omgeving biedt om de cursussen in te ontwikkelen.” Onderstaande video geeft een goed beeld van de oplossing van aNewSpring.


  

Scores snel inzichtelijk
“Je kunt je voorstellen dat er bij het uitoefenen van de taak, de brandweer wel eens iets niet goed gaat,” vervolgt Boreel. “Wanneer er een fout wordt gemaakt, bestaat de kans dat zij zich moeten verantwoorden voor de rechter. Daarom wilden we er voor zorgen dat in zulke situaties de brandweer kan aantonen welke kennis zij op dat moment beheersten. Dat kan met aNewSpring heel makkelijk. Wij kunnen niet alleen goed zien hoe een bepaald persoon, maar ook hoe een heel corps, regio of post op de training heeft gescoord. Daarop kunnen wij vervolgacties ondernemen.”

 

Bekijk de demo, om een indruk te krijgen van opleiding.


 

Theorie herkennen en toepassen
Deelnemers aan de opleiding zijn erg positief. Zij prijzen de besparing in kosten en tijd en ze zijn erg tevreden met de gebruiksvriendelijkheid. “Vooral tijdens de praktijkdagen merken we een groot verschil. Waar we eerst lang bezig waren om de theorie uit te leggen, kunnen de brandweerlieden nu meteen aan de slag. Daarbij herkennen zij de situaties uit de video’s die ze online hebben bekeken. Zo loopt alles veel soepeler. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het platform gemakkelijk is om mee te werken. En als ik eens iets niet snap, dan zijn de lijntjes naar het supportteam zo kort dat ik snel antwoord op mijn vragen heb,” aldus Boreel.

 

Als enige in het land
Fire-learning is de enige in Nederland die opleidingen voor brandweerlieden op deze manier online mogen aanbieden. Op dit moment maken 5.000 brandweerlieden gebruik van hun cursussen. Het streven is om de 100.000 te halen, door een landelijke en wellicht Europese uitrol van het product. Daarnaast wil Fire-learning het trainingsaanbod uitbreiden. “We denken bijvoorbeeld aan meer specifieke cursussen, zoals het blussen van natuurbranden of het gebruik van geavanceerde apparatuur. Er worden altijd weer nieuwe dingen uitgevonden die het werk van de brandweer beïnvloeden, dus onze cursussen zullen ook blijven veranderen.”W: www.fire-learning.nl

M: info@firelearning.nl

T: 0345 76 4114

W: www.anewspring.nl

M: info@anewspring.nl

T: 010 244 7460


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen cases

Columns

09-10

Retentie en AI

Let’s Learn!
16-12

e-Learning na de pandemie

de Redactie

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.