Praktijkvoorbeelden

Op de hoofdpagina treft u een overzicht van alle praktijkvoorbeelden die in de nieuwsbrief en op deze site hebben gestaan. Na doorklikken op een specifieke case, verschijnt de complete omschrijving.

Heeft u zelf een interessante case? Neem contact op met de redactie!


Van Noordhoff Health | 15-10-2013 | Article Rating | (0) reacties

Ouderen in Veilige Handen

Ouderen in Veilige Handen

Opdrachtgever: Ministerie van VWS
Opdrachtnemer: Consortium Stichting Leerstation Zorg, HAN en Noordhoff Health
Klantvraag: Handvatten bieden voor Meldcode Oudermishandeling
Oplossing: E-learningmodules voor verzorgenden, verpleegkundigen en medici

Ouderen die afhankelijk zijn van de zorg van anderen, moeten zij zich veilig voelen én veilig zijn. Of zij nu door hun partner, een familielid, een vrijwilliger of een professional worden verzorgd. Nog vaak is dat niet zo. Volgens schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Het actieplan ‘Ouderen in Veilige Handen’ – van het ministerie van VWS – heeft als doel het geweld zo vroeg mogelijk te stoppen, het risico op geweld te verkleinen, de positie van het slachtoffer te versterken en de pleger aan te pakken.

Een van de speerpunten in de plannen van het ministerie, is het trainen en opleiden van betrokkenen in de zorg. Stichting Leerstation Zorg, het lectoraat Langdurige Zorg van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Noordhoff Health hebben in samenwerking met MOVISIE e-learningmodules ontwikkeld, gericht op drie doelgroepen: (student)verpleegkundigen, (student)verzorgenden en (student)medici. Professionals moeten getraind en opgeleid worden in het signaleren van ouderenmishandeling, anders missen zij signalen. Vervolgens moeten zij weten wat zij met deze signalen kunnen doen. Bijvoorbeeld het melden als zij denken dat er sprake is van mishandeling in huiselijke kring. Deze meldcode is een ander speerpunt uit het actieplan. Vanaf 2013 dienen instellingen kunnen aantonen te maken dat zij ouderenmishandeling binnen hun instelling op de kaart zetten en aantonen dat hun medewerkers signalen documenteren.

In onderstaande filmpje, een interview met Marian Adriaansen, lector Landurige Zorg aan de HAN.

De modules zijn online te volgen en worden voorafgegaan door en afgesloten met een toets. De modules spelen een belangrijke rol spelen bij de implementatie van de meldcode in instellingen en leiden tot een certificaat met accreditatiepunten erkend voor het kwaliteitsregister V&V en GAIA.

Direct aan de slag of meer weten?

De modules kunnen in groepsverband of op individuele basis worden gemaakt. Ga voor meer informatie naar de website van Leerstation Zorg.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen cases

Columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graal?

Wilfred Rubens (redactie)
13-03

Is 360 VR de heilige graal ?

Let’s Learn!
05-03

VU Canvas Café: gaat het werken?

Harm Weistra (hoofdredacteur)

Column

0 reacties
Van Wilfred Rubens (redactie) 09-06-2019

Gepersonaliseerd leren heilige graal?

Veel ronkende verhalen over gepersonaliseerd leren op. Lastige is een gebrek aan eenduidige definities. Wilfred Rubens beschrijft gepersonaliseerd leren als het gebruik maken van de karakteristieken van lerenden om hen specifieke, relevante en adaptieve leerervaringen te bieden.