Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van e-Learning.nl | 21-09-2016 | Article Rating | (1) reacties

Smartphone verbieden op de werkvloer, kan dat?

Smartphone verbieden op de werkvloer, kan dat?

De smartphone is de laatste jaren echt ingeburgerd in Nederland en het is de normaalste zaak van de wereld geworden om elke dag je Facebook te checken en met familie, vrienden en bekenden te appen. Daar is natuurlijk ook helemaal niets mis mee, maar onder werktijd komt het de productiviteit niet altijd ten goede. Je kunt je waarschijnlijk dan ook wel indenken dat werkgevers privégebruik van de smartphone op de werkvloer het liefst zoveel mogelijk tegengaan. Maar hoe ver mag een werkgever hier eigenlijk in gaan en is het wettelijk toegestaan om het gebruik van smartphones op de werkvloer te verbieden?

Het is een vraag die al door meerdere juristen is beantwoord en een vraag waarop het antwoord in de basis vrij eenvoudig is: een werkgever mag het gebruik van smartphones op de werkvloer verbieden. De werkgever heeft volgens de Nederlandse wet namelijk een instructiebevoegdheid, wat betekent dat de werkgever eenzijdig, en dus zonder inspraak van werknemers, mag bepalen hoe het werk moet worden uitgevoerd en welke gereedschappen bij het werk mogen worden gebruikt.

Wel is het zo dat de instructies van de werkgever redelijk moeten zijn en het bedrijfsbelang moeten dienen. En daardoor ontstaan er, zelfs wanneer smartphonegebruik wordt verboden, alsnog uitzonderingen. Zo kan het gebruik van de smartphone toch moeten worden toegestaan wanneer een werknemer een belangrijk privételefoontje verwacht, aangezien het niet toestaan van het telefoontje ten koste zou gaan van de productiviteit van de werknemer en dus het bedrijfsbelang. Soms moet een dergelijk telefoontje echter buiten de werkvloer worden beantwoord, bijvoorbeeld omdat er anders een gevaarlijke situatie ontstaat of omdat het andere werknemers stoort.

Vooralsnog lijken weinig werkgevers zich daadwerkelijk in te zetten voor een totaal verbod van smartphones op de werkvloer. Uit een enquête die vorig jaar door de Nationale Vacaturebank werd gehouden onder 1.000 Nederlandse werknemers blijkt dat smartphonegebruik voor slechts een op de tien werknemers is verboden, terwijl het voor verreweg de meeste medewerkers in Nederland gewoon is toegestaan. Of dit in sommige gevallen alleen betrekking heeft op zakelijke smartphones blijkt echter niet uit de cijfers van het onderzoek.

Een groot aantal bedrijven maakt gebruik van zakelijke smartphones. Dit wordt voornamelijk gedaan om beveiligingsrisico’s te minimaliseren, maar het kan ook helpen om privégebruik van de smartphone op de werkvloer tegen te gaan. Zo worden deze toestellen doorgaans met een in combinatie met een sim only abonnement van de zaak verstrekt aan werknemers, waardoor de kans op contact met mensen uit de privésfeer afneemt, en is het voor werkgevers mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op de apps die op de toestellen geïnstalleerd kunnen worden. Door medewerkers geen toestemming te verlenen voor het installeren van apps als Whatsapp en Facebook kan privégebruik dan ook vrij effectief worden tegengegaan.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Wim Verschoor (Satisvact Bedrijfsacademies)
Van Wim Verschoor (Satisvact Bedrijfsacademies) | 23-09-2016
Mijn verwachting is dat smartphones steeds vaker toegestaan worden door de werkgever, aangezien medewerkers ook in privé-tijd vaak nog even een zakelijke e-mail sturen of zakelijk telefonisch contact hebben. Daarnaast wordt de smartphone steeds vaker een middel om medewerkers te laten leren of beter gezegd te informeren op de werkplek (werkplekinformeren). Past helemaal goed in het 70-20-10 concept! Om snel en krachtig eigen essentiële kennis te delen met alle medewerkers is de smartphone een uitstekend middel.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.