Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van UP learning | 26-08-2016 | Article Rating | (0) reacties

Hoe maak je een goede interactieve video?

Hoe maak je een goede interactieve video?

Interactieve video is enorm in opkomst. In de marketing wereld is de toevoeging van interactie al een bekend fenomeen. Denk maar eens aan de meeste webshops, waar via zogenaamde ‘shoppable’ video’s een customer journey wordt gecreëerd. Je kunt zo in de video aanklikken welke producten jij interessant vindt en met één druk op de knop belanden ze al in je winkelmandje...

Interactieve video is daarmee een waardevolle interessante toepassing om te zorgen voor meer conversie en betrokkenheid. De kijker belandt in een belevenis waar hij zelf keuzes kan maken.

Hoe gaaf is het om dit in te zetten voor andere doeleinden dan marketing, want mogelijkheden voor recruitment, onboarding en online training liggen binnen handbereik.

Maar hoe maak je nu een effectieve interactieve video? Zo ééntje die de kijker echt betrekt in de leerervaring, hem deelnemer maakt én waarmee het beoogde leereffect optreedt?!

Hieronder 10 tips met voorbeelden en technieken voor het bouwen van een effectieve interactieve video.

#1 Stel het doel vast

Bedenk allereerst welk doel de interactieve video krijgt. Moeten er nieuwe medewerkers gezocht of getraind worden en dient de video als kennismaking met de organisatie? Of gaat het om een beveiligingsprotocol waar praktijksituaties voor gesimuleerd moeten worden, zodat hier op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Het hoofddoel van de video vormt de basis van het ontwerp.

#2 Bepaal de gewenste interactie met paden

De term die hiervoor gehanteerd wordt is ‘branching’, omdat het ontwerp voor een interactieve video er vaak uitziet als een boom met allerlei vertakkingen. Belangrijk is hierbij dat je weet waar de takken of paden op uit moeten komen. Wil je dat de nieuwe medewerker door deze video kennismaakt met de 4 kernwaarden van de organisatie? Dan zijn dat de verschillende paden die afgelegd moeten worden.

#3 Pas (relevante) storytelling toe 

Door een verhaal neer te zetten creëer je een belevenis. Met een verhaal pak je de aandacht en houd je deze gedurende de video vast. Dat verhoogt niet alleen de conversie maar zorgt er ook voor dat de informatie beter blijft hangen. Het wordt pas een echte persoonlijke leerreis door keuzes voor te schotelen die bepalen hoe de video verloopt.

De content wordt pas relevant als de gesimuleerde situatie realistisch is neergezet. Laat de scenario’s zo dicht mogelijk aansluiten op de praktijk. Via video kan zo geoefend worden met bijvoorbeeld gevaarlijke situaties die in het echt lastig kunnen worden nagebootst, maar die wel nuttig zijn om iemand op voor te bereiden of in te trainen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om veiligheidsissues zoals het uitbreken van een brand of een bloeding tijdens een operatie.

#4 Houd de filmpjes kort (KISS)

Keep It Short & Simple! Deze richtlijn aanhouden voorkomt dat de kijker verveeld raakt. De lengte van de video is van bewezen invloed op de betrokkenheid. Wil je een onderwerp uitgebreider belichten, kies dan voor meerdere mini-video’s zodat de kijker niet te veel cognitief belast wordt en afhaakt. De vuistregel die we bij UP vaak hanteren is 30 – 60 seconden per scenario.

#5 Moedig nieuwe pogingen aan

Door de keuzes die de kijker maakt, belandt hij of zij in verschillende vervolgsituaties. Dat vervolg verschaft een vorm van feedback waardoor duidelijk wordt of de juiste keuze is gemaakt of niet. Het is belangrijk dat de kijker voldoende getriggerd wordt om opnieuw een poging te wagen. Enerzijds vanuit nieuwsgierigheid naar de andere vervolgsituaties en anderzijds omdat de feedback op een goede manier gebracht wordt. Dat kan door een vleugje humor toe te passen of door op wat extremere wijze duidelijk te maken wat een consequentie kan zijn van een bepaalde keuze.

#6 Voeg game-elementen toe

Game-elementen zorgen voor meer uitdaging om de video goed te doorlopen en te ‘completen’Karl Kapp’s vier game-elementen komen hier goed van pas:

Engagement 2

Het invoegen van een tijdsindicator, een beperkt aantal beschikbare levens, bonuselementen of badges (waarmee beloond wordt voor het juiste antwoord) versterken de beleving. Het maakt dat de video verrijkt wordt doordat de kijker op meerdere punten alert moet blijven. Ook de uitkomst, bepaald door de behaalde score, kan ervoor zorgen dat er competitie ontstaat en nog meer betrokkenheid en conversie wordt gegenereerd.

#7 Plan zorgvuldig

Planning is key! Voor alle stappen uit het ontwikkelproces zijn stakeholders nodig. Voor de inhoud per scenario heb je experts nodig die weten hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Voor de opnames en montage is professioneel camerawerk nodig. De kracht van de video zit niet alleen in de juiste content en een sterk script waarin voldoende aandacht is besteed aan de branching. De situaties moeten ook geloofwaardig op beeld komen. Bedenk of het nodig is om acteurs of figuranten in te schakelen naast een professionele cameraman en/of geluidsman. Dit geldt tevens voor de momenten van review.
Het kost even tijd maar een goede planning zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment worden aangehaakt.

#8 Ontdek en test

Er is inmiddels een heel arsenaal aan videotechnieken en ontwikkeltools beschikbaar voor het maken van (interactieve) video. Het is de moeite waard om uit te zoeken wat het beste werkt om jouw doelgroep te motiveren en de video te doorlopen. Bij UP houden we deze ontwikkelingen in de gaten en kunnen we je van de laatste inzichten voorzien en deze toepassen voor de gewenste interactie.

#9 Maak afspelen overal mogelijk

Onderzoek wijst uit dat de meeste video’s vanaf een mobiel device worden afgespeeld. Hoe vaak heb je zelf al een video bekeken op YouTube vanaf je mobiele telefoon? De interactieve video loopt een hoop kijkers mis wanneer deze niet op een mobiel device af te spelen is. Randvoorwaarde is daarom dat de video gepubliceerd kan worden in HTML5.

#10 Houd de voortgang in de gaten

Vaak rijst de vraag of je met video de voortgang van cursisten kunt volgen, zoals dat bij traditionele (scorm) cursussen het geval is. Goed nieuws! Ook bij video-based learning is het mogelijk om de cursist te volgen met video analytics. Het is zelfs mogelijk deze analytics automatisch in LMS rapportages op te nemen. Aan de analytics zie je terug of de navigatiestructuur goed wordt doorlopen en welke keuzes worden gemaakt. Dit geeft input om je content en navigatie te evalueren en aan te passen ofwel te verbeteren!

Zelf proberen?!

Interactieve video ontwikkeld door UP voor DMG
Voorbeeld storytelling video
Voorbeeld interactieve video 'Lifesaver' 

Meer weten over de mogelijkheden voor de inzet van interactieve video en de verschillen t.o.v. scorm? Stay tuned voor het volgende blog!

Met interactieve video laat je lerenden content op een nieuwe manier beleven. UP adviseert en helpt je graag om aan de hand van bovenstaande richtlijnen deze effectieve leeroplossing te ontwikkelen!

Maak een afspraak met UP learning.


 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.