Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 26-04-2022 | Article Rating | (0) reacties

Gespreid Leren en Microlearning - Infographic

Gespreid Leren en Microlearning - Infographic

Gespreid leren of Spaced Learning heeft alles te maken met de kracht van microlearning. Immers: je neemt de leerstof in kleine stukjes, verspreid over de tijd tot je. Met tussenpauzes waarin je het geleerde even helemaal loslaat en je bezig gaat met iets anders. Je boodschappen, een telefoongesprek. Je slaapt er een nachtje over en… je pakt het leerproces weer op. Je neemt de nieuwe stof nog een keer door en breidt deze uit met een extra brokje nieuwe leerstof, waardoor je kennis weer wat toeneemt. Waarna je weer afstand neemt. Dat mailtje doet of met je gezin de natuur in gaat. 

Afstand en herhalen

Juist dat afstand nemen in combinatie met de herhaling maakt dat het geleerde ook echt blijft hangen. Je geeft de nieuwe kennis daarmee de gelegenheid om zich te nestelen in je hoofd. Je laat het als het waren even ‘sudderen’ waarna je door herhaling de net opgeslagen kennis weer aanspreekt. Elke keer dat je het met gezette tussenposen weer herhaalt, iets uitbreidt en vervolgens laat nestelen, sla je de gewenste kennis beter op. En is het ook eenvoudiger om deze kennis weer op te halen en toe te passen. Ook op de langere termijn! Dat is wat spaced learning doet.

Actieve onthoud-strategieën

Wil je dat doel behalen, dan is het belangrijk dat je zorgt dat het bij de leermomenten echt om korte stukjes leerstof gaat met één leerdoel. Niet te veel tegelijk, zodat het goed op te nemen is. Daarbij helpt het als de leerstof tot hersenactiviteit aanzet. Gebruik daarom actieve onthoud-strategieën: betrek lerenden door ze dingen te laten doen. Dat kan met scenario-leren, het invoegen van simulaties en door het inzetten van tussentijdse testen in de vorm van een quiz. Want ook het in afwisselende vorm laten terugkomen van de inhoud versterkt het leereffect. Zeker als de juiste tussenpozen in acht worden genomen. 

 

 

Vergeetcurve Ebbinghaus

De vergeetcurve van Ebbinghaus laat zien wat de tussenpozen doen voor het onthouden van kennis. Door gespreid leren in te zetten, met de vergeetcurve van Ebbinghaus in je achterhoofd, leer je gemakkelijker en effectiever. De korte leermomenten en de gerichte tussenpozen maken het leren minder belastend voor de hersenen. Hersenen die in de tussenpozen onbewust voor je aan het werk zijn om het geleerde te verwerken. Op deze manier sla je nieuwe leerstof effectief op voor de lange termijn, waardoor er met gespreid leren efficiënt en zonder tijdverlies geleerd wordt.

Infographic Gespreid Leren

Let's Learn! zou Let's Learn! niet zijn als ze niet een mooie microlearning voor je heeft over 'Gespreid Leren'. We maakten er een fraaie Infographic over: hierin tref je bovenstaande uitleg van Gespreid Leren kort & krachtig op een overzichtelijke manier in beeld. Dat is de kracht van Microlearning. De Infographic vind je hier. En als je slim bent, bestudeer je deze morgen pas: ben je direct bezig met Gespreid Leren!

Wil je Gespreid Leren direct effectief inzetten? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Let's Learn is specialist op het gebied van het maken en inzetten van microlearnings. Microlearnings zijn korte, complete leeractiviteiten die direct te vinden zijn als je ze nodig hebt. En perfect passen binnen het principe van Gespreid Leren en als e-learnings. Kleine brokjes kennis die in verschillende vorm worden aangeboden: video, scenarioleren, kwis etc. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en beschikbaar op het moment dat je de kennis nodig hebt. Microlearning wordt ingezet als performance support of bij 70:20:10.
Leer op onze site hoe het werkt want: microlearning is leuk en start hier
Check ook onze kennisbank met veel informatie, interessante interviews en achtergrondartikelen rondom het thema microlearning. Een bron van inspiratie!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.