Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Harm Weistra attendeerde mij onlangs op twee bijdragen over Google’s project Starline. Google wil met dit initiatief een bekend knelpunt van videoconferencing en synchroon, live, online leren helpen oplossen.
Eén van de tekortkomingen van synchroon online leren en overleggen via applicaties als MS Teams, Zoom of BlueJeans is dat je de ander niet of slecht kunt zien. Je hebt niet echt het gevoel aanwezig te zijn. Je ervaart in feite een gebrek aan ‘social presence’. Dit leidt tot een gebrek aan betrokkenheid en verbondenheid. Daarnaast moet je veel harder werken om het gebrek aan non-verbale communicatie te compenseren.
Google is daarom enkele jaren geleden het project Starline gestart. In Project Starline: Feel like you’re there, together formuleert Google decentrale vraag van dit project:
could we use technology to create the feeling of being together with someone, just like they’re actually there?
Daarvoor hebben ze geïnvesteerd in hardware en software. De oplossing ziet er als volgt uit (aan het eind van deze blogpost vind je een video waarin je Google Starline kunt bekijken):
Op dit moment is de technologie nog alleen bij Google zelf in gebruik. Ze gebruiken deze oplossing om op afstand te overleggen.
Volgens Wired zou deze technologie weleens de toekomst van ‘telepresence’ kunnen zijn. De journalist stelt dat de technologie van deelnemers een hologram maakt. Als je echter de beelden bekijkt, dan komen personen veel natuurlijker over dan een hologram. De journalist heeft de toepassing aan den lijve ervaren en schrijft:
The result is hyper-real representations of your colleagues on video calls.
Zij schrijft een deel van de surrealiteit verdwijnt, telkens als je je stoel verschuift. Als je je een paar centimeter verplaatst, verandert het volume en kijk je naar een 2D-versie van je videochatpartner. Ook andere keren, bijvoorbeeld als je een website wilt demonstreren, wordt het levensechte karakter doorbroken. De journalist spreekt van een kloof tussen realisme en realiteit. De technologie is dus nogal gevoelig en voor verbetering vatbaar.
Mijn opmerkingen
Wil je voorbeelden zien?
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar
Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.