Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Courseware | 06-07-2020 | Article Rating | (0) reacties

Video als strategisch onderdeel van je leeroplossing

Video als strategisch onderdeel van je leeroplossing

Video is hot! Overal om ons heen wordt video toegepast: YouTube is de tweede zoekmachine (na Google) en streamt meer dan 1 miljard uur video per dag. TikTok heeft 800 miljoen actieve gebruikers. Je kunt niet meer om video heen in het dagelijks leven. Maar is dit dan ook zo binnen het leren? 

Is video effectief als leervorm?

Het antwoord is: Jazeker! Video kan een belangrijk onderdeel zijn van je leeroplossing. Hier zijn verschillende redenen voor:

  1. Video past bij de tijd. Het is een medium dat mensen kennen en graag gebruiken. Hierdoor is het aantrekkelijk, ook voor leertoepassingen.
  2. Video werkt op allerlei apparaten die mensen beschikbaar hebben. Je kunt het kijken op je computer of tablet, maar video werkt ook heel goed op een smartphone. Veel beter soms dan het lezen van teksten of kijken van plaatjes. Het is dus zeer toegankelijk.
  3. Video is snel en gemakkelijk te produceren. Iedereen heeft wel een camera op zak (in je smartphone) en er is veel software beschikbaar om video te bewerken. Het is, anders dan een aantal jaren geleden, makkelijk te produceren.
  4. Video is prettig om te delen met anderen. Hierdoor zullen lerenden eerder hun leermateriaal en leerervaring delen met anderen en wordt het leren van elkaar bevorderd. Ook zie je vaak dat het eenvoudig is om aan video discussies toe te voegen en te gebruiken, omdat je tijdens het video kijken hier reacties kunt plaatsen. Het is dus ook sociaal.

Last, maar zeker not least, het gebruik van video appelleert aan een aantal belangrijke principes die leren door ons brein bevorderen. Lees hierover meer in het artikel Maximaliseer het leerrendement. In de ‘Cognitive Load Theory’ gaan we ervan uit dat we een werkgeheugen hebben met beperkte capaciteit. Het werkgeheugen moet er voor zorgen dat we de informatie kunnen opslaan in ons langetermijngeheugen. Het is dus van belang om ons werkgeheugen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Video kan hierin helpen. In ons werkgeheugen is namelijk een onafhankelijk video/pictorieel kanaal en een verbaal/auditief kanaal. Door het gebruik van video (in combinatie met audio/tekst) kunnen we dus ons werkgeheugen optimaal gebruiken, we gebruiken dan beide beschikbare kanalen in ons werkgeheugen in plaats van slechts één. Het versterkt dus onze verwerkingscapaciteit en het past bij de 5 principes die verder een positief effect hebben op het rendement  van leren:

  • Microleren: volledig in lijn met de Cognitive Load Theory, bijvoorbeeld door kleine eenheden video met oefening
  • Spaced repetition: bijv. een initiële workshop met herhalende video’s achteraf
  • Gepersonaliseerd leren: bijv. door gebruik te maken van video’s die passen bij de voorkennis
  • Multisensorisch leren: door gebruik te maken van video, audio en tekst
  • Attractieve leervorm: hoe fijner voor het oog, hoe makkelijker onze hersenen de aandacht erbij kunnen houden.

Video is natuurlijk in te zetten op allerlei momenten, zodat het past in je 70:20:10 strategie of in de 5 moments of need

Lees het volledige artikel op de website van The Courseware Company en ontdek waar je op moet letten bij het maken van video.

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.