Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
De bijdrage The Difference Between Emergency Remote Teaching and Online Learning van Charles Hodges en collega’s maakt heel duidelijk wat het verschil is tussen online leren zoals dat eigenlijk hoort, en ‘emergency remote teaching’ zoals dat op dit moment in zeer korte tijd van de grond komt. Wat zijn belangrijke wetenswaardigheden uit deze prima bijdrage?
Een mooi onderdeel van deze bijdrage is het overzicht met variabelen oftewel ontwerpprincipes bij online leren. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen negen dimensies, waar je normaliter op een doordachte manier keuzes bij maakt.
Deze dimensies kennen de nodige overlap met de variabelen oftewel ontwerpprincipes, die ik gebruik:
Hodges cs illusteren dat je verschillende redenen kunt hebben om uiteenlopende keuzes te maken ten aanzien van die dimensies. De wijze waarop je feedback kunt geven of de mate waarin lerenden bepaalde oefeningen kunnen uitvoeren, hangen bijvoorbeeld nauw samen met de groepsgrootte. Daarnaast benadrukken zij het belang van verschillende vormen van interactie. Leren is immers een sociaal en cognitief proces, en niet een zaak van informatieoverdracht.
Verder stellen de auteurs dat effectief online onderwijs een investering vergt in een ‘ecosysteem van ondersteuning’ van de lerende. Dit vergt de nodige tijd om te realiseren. Het op een eenvoudige manier online verstrekken van content is weliswaar snel en goedkoop, maar mag niet worden verward met robuust online onderwijs.
Charles Hodges cs doen ongetwijfeld veel docenten onrecht die wel momenteel bezig zijn met het inbouwen van principes van effectieve didactiek binnen hun online onderwijs. We hebben echter geen goed algemeen beeld hoe online leren nu vorm krijgt. Gebruik deze bijdrage daarom om te reflecteren op je eigen online onderwijs.
Nota bene:
Gino Camp van de Open Universiteit geeft in onderstaande video tips met betrekking tot het voorkomen van online leren als pure informatieoverdracht.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar
Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.