Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Future Learning | 03-01-2015 | Article Rating | (0) reacties

Ontwikkelen van e-learningmodules

 Ontwikkelen van e-learningmodules De afgelopen periode heb ik gemerkt dat veel bedrijven de hoeveelheid werk, kennis en kunde onderschatten die nodig is om professionele e-learningmodules te ontwikkelen.
Zij verwachten dat ze na één dag training duidelijke, didactisch goed opgebouwde en mooie e-learningmodules kunnen maken. Dit vergt echter specialistische kennis en vaardigheden. Uit ervaring weten we dat deze het beste in een geïntegreerd ontwikkelproces ingezet kunnen worden.

Om professionele SCORM-modules te ontwikkelen maken wij gebruik van de volgende specialisten:

  • Instructional designers bepalen de leerdoelen, zetten de cursusarchitectuur op (o.a. de menustructuur), schrijven de storyboards en scenario’s. Zij ontwikkelen vragenpools, toetsen en feedback.
  • E-learningontwikkelaars werken de inhoud technisch en creatief goed uit. Ze testen de werking van de module en bedenken creatieve oplossingen voor de wensen van de instructional designers.
  • Grafische designers ontwerpen de systeem- en cursusstijlen en maken animaties en slideshows.
  • Indien nodig maakt en monteert een filmstudio de video’s .
  • Indien nodig spreken voice-overs bij de video’s of animaties uitlegteksten duidelijk in.
Wat betreft de animaties: het is mogelijk om vanuit 3D CAD bronanimaties te maken. Zoals SolidWorks, Pro-E, etc. Ook is het mogelijk deze animaties en illustraties te updaten met het inlezen van een 3D model. Dit werkt kostenbesparend.
Animaties zijn onder te verdelen in lineaire animaties (als een you-tube filmpje), interactieve animaties in 2D, 2,5D en 3D en 3D-simulaties.

Aanleren van een nieuw computerprogramma
Wij ontwikkelen ook simulatie e-learningmodules. Het lijkt alsof er in een programma gewerkt word, maar je ontvangt direct opdrachten, tips en feedback in tekstballonnen binnen de e-learning modules. Steeds meer organisaties zien de vele voordelen in vergelijking met klassikale bijeenkomsten. Wij promoten daarbij om bij deze online modules ook extra klassikale korte sessies te verzorgen, waarin de docent of key-user vragen kan beantwoorden en tips kan geven. Dit is weer een vorm van een blended learning traject. Al jaren geleden heb ik op deze manier trainingen in CRM: Siebel en ERP: SAP systemen verzorgd.

Verschillende disciplines komen dus samen bij het maken van e-learningmodules. De specialisten stemmen hun werk onderling met elkaar af en weten van elkaar wat nodig is om een geïntegreerd totaalproduct te maken. De specialisten die aan e-learningprojecten meewerken, kennen niet allen hun vak maar ook de specifieke eisen van e-learning. Een gespecialiseerde designer bijvoorbeeld, weet precies waar een e-learningmodule aan moet voldoen. Helaas worden de disciplines vaak onafhankelijk van elkaar gezien en wordt er vanuit kostenoverwegingen nog wel eens een discipline geschrapt.

Trainingen
Maar wilt u toch zelf eenvoudige e-learningmodules ontwikkelen, dan kunnen wij u daarin trainen of een speciaal consultancytraject aanbieden.
We bieden hiervoor ook drie trainingen aan:
  • Didactiek binnen het ontwikkelen van e-learningmodules, 
  • E-learningontwikkeling in ILIAS 
  • ILIAS vragen en toetsen.
Ik denk dat een training vooral helpt bij het vormen van een realistisch beeld over wat er komt kijken bij de ontwikkeling van e-learningmodules. Hierdoor kunnen de verwachtingen beter in beeld komen en kan bijvoorbeeld de samenwerking met een e-learningteam gestroomlijnder gaan. Dat scheelt een hoop tijd, geld, frustratie en teleurstelling.
Kijk bij onze Future Learning Academy voor meer informatie hierover.

Voor meer informatie over de ontwikkel mogelijkheden van Future Learning BV kunt u hier contact opnemen of opbellen naar 0165-700511 
U kunt zich weer opgeven voor een gratis ILIAS introductiemiddag, de eerstvolgende zijn 15 jan. en 20 febr.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.