Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Noordhoff Health | 14-10-2014 | Article Rating | (0) reacties

E-learning succesvol introduceren

E-learning succesvol introduceren

De vijf cruciale onderdelen van een e-learning adoptieplan

Steeds meer ondernemingen maken gebruik van e-learning voor de (bij)scholing van hun medewerkers. Iedere nieuwe online tool, zo ook e-learning, wordt bij voorkeur geïntroduceerd op basis van een weldoordacht plan. Zo is de adoptie zo groot mogelijk en kunnen zoveel mogelijk medewerkers de voordelen van e-learning ervaren. De volgende vijf onderdelen mogen in het plan niet ontbreken:

1. Betrek belanghebbenden vroegtijdig

Niet alleen de individuele medewerker heeft belang bij een succesvol e-learning project, ook het management heeft er baat bij. Vergeet ook niet de OR, omdat e-learning een andere aanpak van persoonlijke ontwikkeling vraagt. Vanaf het begin van het project diverse groepen bij het plan betrekken, is cruciaal voor het creëren van een breed draagvlak.

2. Maak een projectplan

Stel een projectteam samen met mensen die goed bekend zijn binnen de organisatie; mensen die de interne cultuur kennen en weten welke valkuilen vermeden moeten worden. Laat dit team een goede projectplanning opstellen en de communicatielijnen inrichten. Ga na of er binnen de organisatie andere projecten spelen die het e-learning project kunnen ondersteunen, of juist ondermijnen.

3. Gebruik change management-inzichten

Alle verandering is moeilijk, adoptie zal niet voor iedereen even snel gaan. Begeleid medewerkers bij het dagelijks gebruik: in groepjes, individueel of via een buddy-systeem. Laat managers en voorstanders helpen bij de invoering en beschikbaar zijn voor vragen. Bied gelegenheid tot experimenteren met het systeem, bijvoorbeeld in een testomgeving. En bovenal: maak duidelijk hoe de werknemer profiteert: what’s in it for me?

4. Vier successen

Vooral de snel te realiseren successen tijdens het project zijn cruciaal. Vier ze met elkaar! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Schrijf een prijsvraag uit voor een naam voor het systeem
  • Identificeer super-users en beloon ze voor het delen van hun ervaringen
  • Communiceer behaalde project-milestones via interne middelen
  • Maak posters of banners van het project en hang ze op binnen het bedrijf
  • Kies een metafoor voor het leerplein en beeld deze uit als fysiek object

5. Houd eindgebruikers altijd in het oog

Alleen als de eindgebruiker het e-learning systeem ten volle benut, mag het project een succes genoemd worden. Enkele laatste middelen die hierbij helpen: probeer een single sign-on oplossing te gebruiken en faciliteer support voor de gebruiker. Bied ook ondersteuning voor mobiele devices. En als laatste: zorg voor een training-dashboard waarin gebruikers hun eigen voortgang kunnen zien.

Iris Venema, projectleider/adviseur bij PAT Learning Solutions: “Bij de introductie van een e-learning-oplossing komen diverse zaken om de hoek kijken. Kijk hierbij vooral ook naar wat maakt dat medewerkers het willen gebruiken, dat gaat dan zowel over de eindgebruiker als de manager. Bedenk daarbij dat het systeem gemakkelijk in gebruik moet zijn: intuïtief en snel, want dat zijn gebruikers inmiddels gewend van de internet-functionaliteit waar ze dagelijks mee werken."

Het volledige artikel is te vinden op http://www.pat.nl/nl/blog/de-5-cruciale-onderdelen-van-een-e-learning-adoptieplan


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.