Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 24-11-2017 | Article Rating | (0) reacties

Help, een netwerkbijeenkomst

Help, een netwerkbijeenkomst Netwerkbijeenkomsten kunnen best spannend zijn, zeker als je er niemand kent. Wij helpen je graag op weg met een aantal tips!

De voorbereiding

1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk om van te voren research te doen: waar ga je precies naartoe? Is het een congres, een borrel of een cursus? Zorg dat je goed weet wat het thema is en dat je hier over mee kan praten.

2. Ook is het slim om van te voren uit te zoeken wie aanwezig zullen zijn. Bedenk hierbij ook alvast wie je zeker wil spreken en hoe je diegene gaat benaderen. Is er misschien iemand aanwezig die jij al kent en die je kan voorstellen aan deze persoon?

3. Zet voor jezelf op een rijtje wat je wilt bereiken op de bijeenkomst. Ben je op zoek naar een baan, dan is het zaak om in contact te komen met mensen uit jouw vakgebied. Wil je kennis opdoen over een bepaald onderwerp, zoek dan vooral naar experts op dat gebied.

4. Verdiep je ook in de dresscode. Het zou zonde zijn als jij aankomt in je spijkerbroek, terwijl alle andere aanwezigen een nette rok of mooi pak aan hebben. Als je hier van te voren over nadenkt, voorkom je ongemakkelijke momenten.

5. Zorg er ten slotte voor dat je een aantal visitekaartjes bij je hebt, zodat je deze direct kan aanbieden als iemand erom vraagt. Neem verder niet te veel spullen mee, zodat je een hand vrij hebt voor een drankje en de ander om handen te schudden.

De begroeting
Contact maken. Hoe doe je dat?

1. Neem een open houding aan. Ook als je even met niemand staat te praten, houd je je hoofd omhoog en sla je je armen niet over elkaar. Doe je dit wel, zullen minder mensen geneigd zijn om je aan te spreken. Kijk zeker niet uitgebreid op je telefoon! Dit komt erg ongeïnteresseerd over.

2. Schud de handen van mensen die je al kent en knoop een kort gesprekje aan. Blijf niet te lang kletsen, want je wilt juist nieuwe mensen leren kennen. Vraag wel of je kennissen je misschien aan interessante personen kunnen voorstellen.

3. Over handen schudden gesproken: een handdruk is erg belangrijk bij een eerste indruk. Zorg dat je een stevige hand geeft. Heb je vaak last van klamme handen? Zorg dan dat je een zakdoekje in je zak hebt zitten waar je even snel je handen aan kan afvegen.

4. Als je iemand wil spreken, zorg dan dat je zelf de eerste vraag stelt. Zo neem je meteen de leiding in het gesprek en is de kans groter dat je bereikt wat je wil bereiken. Stel zoveel mogelijk open vragen en antwoord zelf ook niet alleen met ja of nee. Zo wordt het contact een echt gesprek.

5. Luister naar de ander als je een vraag stelt en vraag door. Loop dus niet een rijtje standaardvragen af, maar haak altijd in op wat de ander vertelt. Zo kom je geïnteresseerd over.

6. Ga niet te diep in op gesprekken, maar maak een afspraak om verder te praten. Netwerkbijeenkomsten zijn vooral bedoeld om het eerste contact te leggen. Als blijkt dat je iets voor elkaar kunt betekenen, kun je dat beter één op één bespreken. Dat maakt de kans groter dat er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen.

De afsluiting
Je hebt contact gelegd en bent in gesprek geweest met een interessant persoon die je zeker in jouw netwerk wil hebben. Hoe rond je het gesprek af en zorg je dat het niet bij dit ene gesprek blijft?

 

1. Bied nooit als eerste jouw visitekaartje aan, maar vraag naar het visitekaartje van je gesprekspartner. Meestal zal je contact dan ook naar jouw visitekaartje vragen.

2. Vraag of je contact mag opnemen voor een afspraak. Zo weet je gesprekspartner dat je echt geïnteresseerd bent en dat hij een mail of telefoontje kan verwachten.

De opvolging
Als je weer thuis bent van de bijeenkomst, wil dat niet zeggen dat je klaar bent. Het is nu zaak om te zorgen dat het contact niet verwatert. 

1. Nodig de mensen die je hebt gesproken uit op LinkedIn met een persoonlijk bericht. Als je een lijst hebt waarin je jouw contacten bijhoudt, zorg dan dat je de gegevens van deze personen er ook bij zet. Zo heb je hun gegevens altijd bij de hand als je ze nodig hebt.

2. Heb je beloftes gemaakt tijdens de ontmoeting, houd je hier dan aan. Als je bijvoorbeeld hebt gezegd dat je zou bellen om een afspraak te maken, doe dit dan ook. Je doet dit het beste zo snel mogelijk na het event, zodat je allebei nog goed weet waarover jullie gesproken hebben.

3. Laat het contact niet verwateren. Reageer bijvoorbeeld af en toe op status updates op de LinkedIn-pagina van je nieuwe contact. Of stuur een keer een mailtje hoe het gaat met dat ene project waarover hij/zij vertelde.

Meer tips?
Hopelijk hebben we je kunnen helpen met deze tips en is jouw volgende netwerkevenement een stuk minder spannend. Wil je meer tips? In ons abonnement Skills2Perform vind je verschillende cursussen en webinars over netwerken!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.