Maak van jouw Academie een succes!
Ruim 4000 provinciemedewerkers leren online in de A&O Provincie Academie
Als grootste online opleider van Nederland heeft SkillsTown al veel organisaties geholpen bij het opzetten van een eigen academie. Maar dat is slechts de eerste stap. Daarna komt de echte uitdaging: de medewerkers aan het leren krijgen. Het Arbeidsmarkt- en Ontwikkelingsfonds Provincies (A&O-fonds Provincies) startte in 2014 met een project voor online leren. Ondertussen hebben meer dan 4000 provinciemedewerkers zich aangemeld voor de A&O Provincie Academie. Peter Smits, directeur A&O-fonds Provincies, vertelt hoe dit succes behaald werd.
Het A&O-fonds Provincies is een redelijk jong fonds. Het werd in 2007 opgericht met als doel: zorgen voor een gezond arbeidsklimaat met weerbare en wendbare medewerkers die verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en hun loopbaan. Hiervoor was het belangrijk dat het fonds zichtbaar werd bij de individuele medewerker. Daarom werd, in samenwerking met SkillsTown, gestart met ProvinciE-learning: gratis online leren voor alle provinciemedewerkers.
De grootste uitdaging was om ProvinciE-learning bekend te maken bij de medewerkers. Peter Smits vertelt hoe het fonds dit aanpakte: “Nadat we het concept en het cursusaanbod in samenwerking met een brede provinciale begeleidingscommissie hadden bepaald en de academie klaar was voor gebruik, hebben we een groot congres georganiseerd waar alle provincies aanwezig waren. Tijdens dit congres hebben we de aftrap gedaan van het e-learning programma. We hadden een heel actieplan klaarliggen: de 50ste deelnemer zou een taart krijgen, de 75ste deelnemer een cadeaubon, enzovoort. Op weg naar huis werd ik door mijn secretaresse gebeld: er waren al 300 aanmeldingen!”
Bedenk originele acties
Na de lancering was het vooral een kwestie van aandacht behouden. Zo werd de 1000ste deelnemer extra in het zonnetje gezet. Een team van het A&O-fonds Provincies reisde af naar Limburg, waar de werkneemster in kwestie werkzaam was, om een presentje te overhandigen. Aan deze actie werd veel aandacht besteed in nieuwsbrieven en andere communicatie.
Maar ook de provincies zelf zorgen ervoor dat het e-learning programma in beeld blijft bij de medewerkers. Peter legt uit hoe het A&O-fonds en de provincies hierin samenwerken: “Ieder kwartaal proberen we aandacht te vragen voor de Academie met behulp van een speciaal lesprogramma. Dit doen we in de vorm van spring-, summer-, autumn- en winterschool. Deelnemers van het e-learning programma ontvangen een kwartaal lang toegang tot een aantal extra cursussen, naast het reguliere aanbod. Dit promoten we met een pakketje van digitale flyers en artikelen, dat de provincies kunnen delen op hun intranet. Zo worden de provinciemedewerkers steeds opnieuw geattendeerd op het aanbod. We zien ook dat er na zo’n actie steeds een grote opleving ontstaat in het aantal deelnemers. Ook maken we steeds meer gebruik van direct mailing: we benaderen de medewerkers rechtstreeks.”
Volgens Peter is het belangrijk om steeds op een originele manier de aandacht op te zoeken. Zijn lijfspreuk is dan ook: “niet kopiëren, maar innoveren”. De ene keer wordt er een artikel geschreven, dan weer een interview. Ook hield het fonds in 2017 voor de tweede keer een tevredenheidsonderzoek onder de deelnemers, waarvan de uitkomsten werden gecommuniceerd. Het onderzoek werd gedaan door Cedeo en leverde een certificaat op voor goede dienstverlening intermediair. Iets waar het fonds zeer trots op is.
Een andere manier om e-learning aantrekkelijk te maken voor de provinciemedewerkers, was hun hulp inschakelen bij het samenstellen van het aanbod. Peter vertelt: “We hebben de medewerkers met een online enquête de mogelijkheid gegeven om aan te geven waar zij zelf behoefte aan hadden. Hier hebben we veel reacties op gekregen. Daarnaast hebben we de hr-functionarissen van de provincies gevraagd wat zij belangrijk vonden. Al deze input hebben we meegenomen bij het samenstellen van het aanbod.”
Tip: de gouden driehoek
Als laatste wil Peter nog een tip meegeven aan organisaties die ook een online academie willen starten: “Het hele project is een gouden driehoek tussen de cursist, het A&O-fonds als intermediair en de aanbieder (SkillsTown). Deze driehoek moet een geoliede machine zijn. Als bij een van de partijen iets niet werkt, wordt het niets. Als de driehoek goed werkt, is dat de basis voor verder succes. Visie en ambitie zijn belangrijker dan anonieme businessplannen.”
Wil je meer informatie over ProvinciE-learning? Kijk dan op de website van A&O Provincies.
Wil je zelf gebruik maken van een online academie of meer informatie over andere mogelijkheden? Neem contact met ons op.