Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 30-05-2013 | Article Rating | (0) reacties

Hoe organiseer je een Socratisch webinar?

Hoe organiseer je een Socratisch webinar?

Hans de Zwart gebruikt in webinars niet een heleboel slides maar kiest voor een Socratisch gesprek om deelnemers echt aan het denken te zetten.

Hans de Zwart legt in een blogpost uit hoe je zelf een Socratisch webinar kunt organiseren.

Niet passend bij alles

Hans geeft zelf al aan dat dit niet voor alles een geschikte vorm is. Alleen als je de deelnemers echt wil laten nadenken is dit een passende methode. Maar daar kun je niet tegen zijn.

Socratisch gesprek

Een Socratisch gesprek (zie Wikipedia) start met een vraag die door deelnemers is gesteld. De facilitator ondersteunt het proces en hoeft over het onderwerp niet veel te weten. Bij een webinar zal dit anders zijn en is de facilitator ook inhoudsdeskundige.

Hans geeft aan dat elke vraag ongeveer 15 minuten tijd nodig heeft om goed doorgesproken te kunnen worden. Ideaal zijn vragen die beginnen met “Wat is…”, “Waarom….” etc.

Tussen 5-30 mensen kunnen deelnemen, tot 15 mensen is ideaal.

Prikkelende vorm

Ik heb Hans in een fysieke bijeenkomst een aantal keren een Socratisch gesprek zien doen en ik ben elke keer weer verrast door het effect. Mensen luisteren echt naar elkaar en deelnemers geven ook altijd aan dat het veel heeft opgeleverd en een intensievere ervaring biedt dan 80 dia’s achter elkaar.

Meer lezen over het organiseren van zo'n Socratisch webinar doe je in de Engelstalige blogpost van Hans de Zwart.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.