Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 11-02-2013 | Article Rating | (0) reacties

Verbrand de diploma's

Verbrand de diploma's

Er was een tijd dat je onderwijs genoot en dat je daarna bij een baas ging werken en niet meer met je ontwikkeling bezig was. Althans niet buiten de paar trainingen en opleidingen door die je van je baas ontving gedurende je loopbaan.

Kennis en vaardigheid bederven snel

Nu zie we dat dit niet meer het geval is. De professional van nu (ongeacht het niveau van werk) heeft te maken met een snel veranderend vakgebied. De inhoud, regelgeving, organisatie, businessmodellen: niets blijft lang hetzelfde.

Prof. Dr. Andries de Grip (zie zijn publicaties) geeft aan dat de halfwaardetijd van kennis van een geschoolde medewerker was:

  • 1940: 12 jaar
  • 1970: 7 jaar
  • 2010: 3 jaar

Halfwaardetijd van diploma’s?

Met het behalen van een diploma van een onderwijsinstelling laat je niet alleen zien dat je kennis hebt opgedaan maar ook je vaardigheden en houding zijn ook opgewaardeerd. Maar toch….een diploma is onvoldoende om gedurende je loopbaan te laten zien wat je kunt.

Alternatieven

Jaren geleden waren er al initiatieven om je kennis en kunde inzichtelijk te maken. In de vorm van portfolio’s werd het eigenaarschap van ontwikkeling en inzicht erin bij de professional neergelegd. Binnen e-Learning zag je projecten ontstaan zoals e-Portfolio van Kennisnet.

Kennisnet definieert e-Portfolio:

“Een e-portfolio, of elektronisch portfolio, is een verzameling van doelgericht bij elkaar gebrachte elektronische gegevens en documenten (bestanden), die worden beheerd door het lerende/werkende individu.”

Systemen zoals het open source portfolio Mahara werden steeds vaker gebruikt. Zelfs een koppeling tussen leeromgevingen en e-Portfolio was vaak mogelijk. Zo kon een lerende een activiteit die binnen de leeromgeving was vastgelegd exporteren naar zijn/haar portfolio. Mahara kent bijvoorbeeld een goede integratie met open source leeromgeving Moodle: Mahoodle.

Implementaties van e-Portfolio vond en vind ik nog wel een pittige zaak. Je vraagt best veel van de professional. Die maakt steeds een afweging of hij iets wil opnemen in zijn portfolio. En hoe groot of hoe klein mag of moet dit zijn. Soms is dit moeilijk te beoordelen.

Open badges

__openbadge2_1Een hele nieuwe ontwikkeling vormen initiatieven zoals Open Badges. Een badge is een grafisch icoon zoals je die ook ziet bij games of social media sites. Het geeft aan dat je iets bereikt hebt.

Een Open Badges is echter iets meer dan dat. Een Open Badges heeft metadata die aangeeft waar, waarvoor, wanneer etc. de badges is uitgegeven. Mozilla heeft een project opgestart dat Open Badges heet, zie de Mozilla Open Badges website. Er zijn nog enkele initiatieven meer maar dit is de belangrijkste.

Wat kun je met Open Badges?

Een Open Badge kun je zien als een erkenning van verworven kennis of vaardigheden. Een organisatie kan de Open Badges uitgeven. Bijvoorbeeld MIT gebruikt Open Badges als studenten een cursus hebben afgerond. Op die manier kun je een verzameling badges zien als een reisverslag van formele leertrajecten. Dat kan ook een MOOC zijn of een lezing die je bijwoont. Of een coach in je organisatie die je een badge uitreikt voor een geslaagde proeve van bekwaamheid.

Bij Mozilla verzamel je de badges in een badge backpack en vervolgens kun je ze delen.

Hieronder staat een duidelijke grafische uitleg:

openbadges

Kansen en bedreigingen

Ik denk dat in een complexe en snel veranderende wereld het verdienen van Open Badges waardevol kan zijn om een indicatie te geven van wat je hebt bereikt. Het is een mooie aanvulling van je CV en andere uitingen van je professionele ontwikkeling zoals een blog of presentaties op SlideShare.

De grootste bedreiging is dat een organisatie een badge te vlug uitreikt. Hoewel de metadata laat zien wat het waard is zijn er nu al onderwijsinstellingen die een Open Badges uitreiken op een congres als iemand 10 tweets heeft verstuurd. Op die manier ondergraven we het concept.

Ook is het eenvoudiger om binnen formele leersituaties met Open Badges om te gaan. Het hele informele leren is moeilijker om inzichtelijk te maken op deze manier.

Maar Open Badges hebben veel potentie en kunnen geïntegreerd worden met websites, LinkedIn of Facebook profielen maar ook met leeromgevingen en e-Portfolio systemen. Het vraagt om een andere manier van denken.

Kunt u wat met Open Badges binnen uw organisatie?


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.