Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 29-11-2012 | Article Rating | (0) reacties

Gratis online onderwijs maakt "stormachtige groei" door

Gratis online onderwijs groeit stormachtig, maar Nederland dreigt de boot te missen. Dat zegt Robert Schuwer, universitair hoofddocent aan de Open Universiteit, deze week in een interview in het Financieele Dagblad.

Het artikel gaat in op de actuele ontwikkelingen die Open Course Ware in het onderwijsveld doormaakt. Internationaal gezien is er een stormachtige ontwikkeling in initiatieven en ontwikkelingen, en het einde is nog niet in zicht. Toch aarzelen veel Nederlandse onderwijsinstellingen nog met het zetten van stappen.

De oorsprong van Open Course Ware ligt in de Verenigde Staten, waar medewerkers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) tien jaar geleden begonnen met het online zetten van lesmateriaal. Bedoeld voor docenten van andere instellingen, maar studenten maakten ook al snel gebruik van het aanbod. Daarna ging het hard. MIT en universiteiten als Harvard en Stanford investeerden miljoenen in online onderwijs. De Amerikaanse regering ziet dit als middel om het kennisniveau van de bevolking te verhogen en steekt er veel geld in. Voor het hoger onderwijs is een Open Course Ware Consortium opgericht, waarbij honderden instellingen uit tientallen landen zijn aangesloten.

Aanloopfase

Nederland bevindt zich op dit moment in een aanloopfase. De Open Universiteit (OU) begon in 2006 met het online publiceren van lesmateriaal, een jaar later gevolgd door de TU Delft. Sinds twee jaar experimenteert ook Universiteit Leiden met digitale lesprogramma's. De instellingen hebben tientallen cursussen online staan. Delft hoopt dit jaar de honderd te halen.

Dat Open Course Ware in Nederland nog in de kinderschoenen staat, komt volgens Schuwer omdat de digitalisering in het Nederlandse hoger onderwijs internationaal gezien achterblijft. De klassieke collegezaal is nog altijd de norm. Het aanbieden van online lesmateriaal heeft grote voordelen, stelt hij. Je kunt veel meer studenten bereiken. Het leent zich goed voor bijspijkercursussen zoals statistiek. Het kan scholieren ook helpen bij het maken van een studiekeuze, doordat ze beter zicht krijgen op wat een opleiding inhoudt. En het vergroot de zichtbaarheid van de instelling.

Bron: Het Financieele Dagblad via Open Universiteit


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.