Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van aNewSpring | 04-01-2012 | Article Rating | (0) reacties

Succesvol internationale elearning ontwikkelen

Succesvol internationale elearning ontwikkelen In het bedrijfsleven verandert er veel op dit moment als het gaat om globalisering. Er zijn steeds minder grenzen tussen verschillende landen en het wordt steeds gebruikelijker om wereldwijd vestigingen te hebben. Het is belangrijk dat het leren binnen het bedrijf hier goed bij aansluit. De technologie van elearning kan hier bij helpen: het maakt het verspreiden van elearning sneller en goedkoper. aNewSpring geeft je in dit blog tips waar je op moet letten bij het implementeren van internationale elearning aan de hand van een webinar van Don Taylor. Don Taylor is een spreker op het gebied van leren op de werkplek en leertechnologieën.

Elearning wereldwijd


Don Taylor heeft dit onderverdeeld in drie onderwerpen:

1. Levering
Het is belangrijk om van een goed model gebruik te maken om de cursus te verspreiden en de support te organiseren. Je kunt dit doen vanuit een centraal punt om het overzicht te bewaren. Het probleem hierbij is echter dat er rekening met de tijdzones en verschillende talen moet worden gehouden. Ook cultuurverschillen kunnen hierbij een probleem worden.
 

Je kunt ook gebruik maken van een gecentraliseerd model. Hierbij is er geen hoofdkantoor maar zijn er allemaal losse kantoren in de verschillende landen die in verbinding staan met elkaar. Het voordeel hiervan is dat er je geen last hebt van cultuurverschillen en taalbarrières. Het nadeel is echter dat er geen centraal punt is.


De oplossing hiervoor is een federaal model. Dit houdt in dat er 1 hoofdkantoor is met verschillende hoofdkantoren in andere landen. Zo ontstaat er een hiërarchisch model. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kan maken van lokale partijen maar je ook de voordelen van een centraal punt hebt.


Daarnaast gaf Donald aan dat een webbased systeem het makkelijkst is om te distribueren. Zo hoeft er geen software geïnstalleerd te worden en ook updates worden automatisch toegepast.

2. Content

Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de verschillende talen die er worden gesproken door de cursisten. De content moet vertaald worden naar die talen. Dit is geen eenmalige actie, maar een proces. Er blijft altijd content bijkomen en dit moet dus altijd weer vertaald worden. Dit kun je binnen het bedrijf oplossen of uitbesteden aan een externe partij. Een tip van Don was om niet te veel audio en video te gebruiken in een internationale cursus, omdat dit lastiger te vertalen is.

3. Mensen
Bij het ontwikkelen van elearning wereldwijd is het belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Als voorbeeld: in Japan wordt er in het openbaar vervoer verwacht dat de reizigers weten waar ze alles kunnen vinden (een kaartje kopen, de uitgang ect.). Dit wordt high-context communicatie genoemd. In het openbaar vervoer in Berlijn wordt alles wel heel uitgebreid uitgelegd. Dit wordt low-context communicatie genoemd. Zo zie je dat er een verschil is tussen de verschillende manieren van communiceren in verschillende landen. Een low-context cultuur is gebaseerd op regels. Een high-context cultuur is gebaseerd de relatie tussen mensen en veel is niet formeel uitgedrukt, er wordt dus van mensen verwacht dat ze iets gewoon weten. Zo zijn er een aantal cultuurverschillen weer rekening mee moet worden gehouden tijdens het ontwikkelen van een cursus.

‘Think centrally, deliver locally’


Volgens Don Taylor is het lastig om een internationale cursus te organiseren vanuit een centraal punt. Je hebt zo te maken met tijdverschillen, taalbarrières en cultuurverschillen. Het is beter om daarnaast ook gebruik te maken van lokale partijen, die verantwoordelijk zijn voor de implementatie en support op hun locatie. Zo behoudt je een centraal overzicht maar heb je ook de voordelen van het gebruik van lokale partijen. Want zoals Don vertelt, zit succes hem in het centraal denken maar lokaal leveren van elearning.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.