Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 20-12-2011 | Article Rating | (1) reacties

'Virtuele werelden niet meer interessant voor onderwijs'

'Virtuele werelden niet meer interessant voor onderwijs'

Virtuele werelden worden steeds minder populair in het onderwijs, schrijft Sarah Smith-Robbins in eLearn Magazine.

 

Universiteiten die zich aanvankelijk enthousiast op Second Life stortten, zijn inmiddels veel terughoudender geworden.

 

Dat er minder interesse is in virtuele werelden zoals Second Life, heeft volgens de Amerikaanse verschillende oorzaken. In de eerste plaats hebben universiteiten te maken met bezuinigingen. Initiatieven die zichzelf nog niet bewezen hebben, zijn dan de eerste die verdwijnen.

 

Ten tweede gaat er relatief veel tijd zitten in het goed leren navigeren in een virtuele wereld. "Je moet er eerst van overtuigd zijn dat een virtuele wereld toegevoegde waarde heeft en dat het de moeite waard is dat leerproces in te gaan", schrijft Smith. Een derde obstakel is dat het installeren en updaten van virtuele werelden veel tijd kost en dat providers weinig energie steken in klantenservice. "Veel mensen die ik gesproken heb zeggen dat providers niet voldoende geïnteresseerd zijn in de onderwijsmarkt om goede service te bieden."

 

Bron/meer informatie: eLearn Magazine


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Johan Taal
Van Johan Taal | 14-01-2012
Sinds enige tijd is er, naar aanleiding van een pilotproject bij SURFnet en Kennisnet rond de teopassing van virtuele werelden in het onderwijs, een nieuw initiatief opgezet: EDUGRID NL.

Dit initiatief is druk bezig om het onderwijsinstellingen gemakkelijk te maken in te stappen in het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. Via de opzet van een uitgebreide wiki (http://eduwiki.opensim.nl ) worden scholen geholpen en gestimuleert aan te sluiten op het gratis EDUGRID NL.

EDUGRID NL is het knoopunt waar onderwijsinstellingen hun eigen viruele wereld aan kunnen koppelen. Via dit landelijk network wordt het mogelijk nieuwe leermethoden, via toepassing van virtuele werelden, samen met andere onderwijsinstellingen te ontwikkelen en toe te passen. De kenmerken van EDUGRID NL zijn openheid, samenwerking en hergebruik van reeds eerder ontwikkelde methoden. Voor de opzet van een virtuele wereld wordt gebruik gemaakt van open Source software. Het gebruik hiervan is gratis waardoor tegen enige inspanning en minimale kosten door een onderwijsinstelling als snel leuke resultaten worden bereikt.

Via een central koppeling is het mogelijk om contact te leggen met nationale en international initiatieven. Op veel universiteiten in Amerika worden virtuele werelden al op innovatieve wijze toegepast. Door de opzet van EDUGRID NL ontstaat de mogelijkheid om van elkaar te leren en daar waar interresant samen nieuwe innovatieve mogelijkheden te ontwikkelen in een wereld omspannend network.

Op de wat langere termijn wordt gezocht naar verbindingen met andere initiatieven. Vooral de toegankelijkheid en het gebruik van eerder ontwikkelde content speelt hierin een belangrijke rol. Zo heeft http://www.simvalley.nl een complete sim met huizen, kleding, meulbels, scripts en andere artikelen beschikbaar gesteld om gratis te kunnen gebruiken in EDUGRID NL. Hierdoor is het mogelijk geworden om als onderwijsinstituut een snelle start te maken met de opzet van een eigen virtuele wereld. Initiatieven die het onderwijs een warm hart toedragen maken het mogelijk om tijdens economisch moeilijke tijden toch innovatie toe te passen.

Voor geiniteresseerde onderwijsinstellingen is aan aansluiting op EDUGRID NL gratis. Voor meer informative kun teen mail sturen naar edugrid@opensim.nl of bekijk de wiki op http://eduwiki.opensim.nl

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.