Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Pieter de Vries (redactie) | 01-12-2011 | Article Rating | (0) reacties

Online Educa Berlin 2011 van start

De 17de uitgave van een meer dan volwassen congres

Met 2085 deelnemers uit 93 landen, 90 exposanten en een hele serie sponsors is Online Educa Berlin het grootste e-learning congres in Europa. Intussen praat men over ‘technology supported learning & training’ om bij de tijd te blijven. Thema dit jaar ‘New Learning Cultures’.

Vanochtend de aftrap met Talal Abu-Ghazaleh. president van een business school in Jordanie. De tafel met key notes is verder gevuld met Nelie Kroes, Peter Nowak, John Bohannon en Jef Borden.

Talal wil met een paar statements het publiek wakker schudden. Dat lukt gedeeltelijk, want hij zegt dat onderwijs bij het oud vuil kan, het gaat om leren en niets anders. Mensen moeten leren om de weg te vinden als ondernemende burger in een samenleving, die elke minuut verandert. De Arabische lente is geen lente, maar een renaissance en de economische crisis is een Westerse crisis.

Nelie Kroes is het er niet mee eens dat het slechts om een Europese crisis gaat en daar begint ze haar praatje mee. Als verantwoordelijke voor de digitale agenda bij de EU heeft ze natuurlijk ook een mening over leren en innovatie. Innovatie en kennis is onze ‘life line’ en vereist een nieuwe mind set. Iedereen moet er aan geloven en we moeten opschieten, want anders missen we de boot. De rol van technologie is evident en de EU-agenda 2020 zit daarom vol met initiatieven op dit terrein. Een heldere boodschap en daarna is ze meteen weg.

Peter Nowak tapt uit een ander vaatje. Hij vertelt vooral over zijn boek ‘Seks, Bombs & Burgers, maar beperkt zich vooral tot de relatie technologie en voedingsindustrie. Zonder technologie geen ontwikkeling, want India zou geen miljoenen nieuwe inwoners kunnen verdragen met de traditionele landbouw. Hij heeft het helaas niet over seks of bommen, dus moet ik dat boek toch maar lezen.

John Bohannon heeft het over ‘Without Google and Wikipedia we are stupid’. Hij legt uit dat Google voor ons is gaan werken al een ‘transactive memory’, dus als een soort aanvulling op je geheugen. Iets weten te vinden is intussen belangrijker dan weten. Verklaarbaar dus en daarom ook wel aangeduid als het ‘Google effect’. Hij eindigt met een interessante analyse van naammeting in de Google-books verzameling, waarin aan de hand van een naam achterhaald kan worden welke rol een persoon of familie heeft gespeeld in het verleden. Goering scoort hoog in de WO2 periode, maar duikelt op de ranglijst na 45.

De laatste spreker is Jeff Borden, vertegenwoordiger van de Gold sponsor en net als vorig jaar is dat Pearson. Het is een kunstig verpakt verhaal over learning analytics …. , waarvoor je bij Pearson moet zijn.

Tot morgen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.