Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 28-10-2008 | Article Rating | (1) reacties

Learning 2008: Sneeuwvlokken in Florida

Door onze redacteur Marcel de Leeuwe

Arch Lustberg heeft een originele kijk op zaken. Deze personal coach op leeftijd analyseert de presidentskandidaten en kijkt naar basale zaken zoals lichaamstaal en de manier waarop kandidaten communiceren. Met humor maakt Lustberg duidelijk dat veel kandidaten acteren, de kijker prikt daar automatisch doorheen.

Hillary Clinton deed bijvoorbeeld net alsof ze commander in chief was, terwijl ze authentiek had moeten zijn. Vertrouwen van kiezers is belangrijk en daarom is het vaak wijzigen van standpunten slecht voor kandidaten. Dezelfde principes gaan ook op voor leiders binnen organisaties. Leid vanuit het hart en vanuit jezelf. Arch Lustberg legt niet expliciet de link naar e-Learning maar de roep om authentiek handelen vanuit het hart kan ook toegepast worden op e-Learning.

Social software
Een aantal jaren geleden begon de CIA met social learning en software zoals wiki's. Richard Culatta van de CIA geeft goede inzichten wat voor de CIA de waarde is van social learning en terloops geeft hij nieuwe inzichten op het gebied van open sopurce software.

Volgens Culatta zijn er drie soorten interactie binnen e-Learning, namelijk interactie tussen:

  • lerende en content;
  • lerende en expert;
  • lerenden.

Hij geeft aan dat lerenden de eerste twee saai vinden, het leren is veel rijker als er sociale interactie plaatsvindt. Deze sociale interactie is ook nodig voor de CIA om het primaire proces goed te laten verlopen anders kunnen ze nooit de benodigde informatie doeltreffend delen.

Het wordt interessant als een toehoorder een vraag stelt over de veiligheid van social software tools. Culatta vertelt dat de CIA-wiki intern draait en goed is afgeschermd. Hij vermeldt verder dat het feit dat Moodle en MediaWiki die ze gebruiken voor sociaal leren beiden open source producten zijn een absoluut voordeel zijn. De CIA kan zo compleet elke regel in de software bekijken. Dit is een voordeel van open source software dat ik nog niet had gehoord.

Ook nieuw voor mij was DimDim, een omgeving waarin je synchroon kunt communiceren en dingen kunt delen zoals files en desktops en waarmee je videogesprekken kunt voeren.

In een sessie 's middags interviewt Elliott Masie in een plenaire sessie de CLO van de CIA en Sue Gardner (Wikimedia Foundation) over het gebruik van wiki's. Gardner vertelt dat ze zelf ook verbaasd stond van het succes van Wikipedia en dat ze erg blij is dat wiki's nu ook binnen bedrijven grond onder de voeten krijgen.

Sneeuwvlokeffect
Wayne Hodgins is futurist voor het softwarebedrijf Autodesk. Hij duidt trends en leeft naar eigen zeggen altijd in de toekomst. Een belangrijke trend die Wayne ziet, omschrijft hij met het 'Snowflake effect'. Elke sneeuwvlok is uniek, zoals ook iedere persoon uniek is, ieder idee en ieder project. Zijn snowflake effect staat voor massale personificatie waarbij op persoonsniveau een uniek aanbod wordt gecreëerd. Deze trend is zichtbaar bij een paar muzieksites. Sites als Pandora of het in Nederland te gebruiken Last.fm gaan op basis van een door de gebruiker ingevoerde artiest, nummer of trefwoord zelf op zoek naar andere nummers. De luisteraar geeft per nummer aan of hij het nummer goed vindt of niet. Op die manier wordt de afstemming steeds beter. Onder de motorkap zijn heel veel variabelen die voor de afstemming zorgen. Iedereen luistert met deze technologie naar een radiostation op maat.

Pecha Kucha
Voor de liefhebbers onder ons is 's avonds nog een Pecha Kucha night. Een Pecha Kucha is een presentatie van 20 slides waarbij de spreker bij iedere slide 20 seconden de tijd heeft om zijn verhaal te vertellen. Gebruikelijk is om vooral foto's te gebruiken. Dit zorgt voor een heel dynamisch geheel waarbij de presentator wordt gedwongen om zijn boodschap kernachtig weer te geven.

Hans de Zwart en ik hebben allebei sopntaan een Pecha Kucha gedaan. Op de blog van Hans vindt u overigens nog meer berichten over Learning2008. Na een dag van ruim 14 uur zit het erop.

Veel verschillende werkvormen hebben mij en anderen scherp gehouden. Zelfs van de inhoudelijk slechte sessies (een waardeloze over m-learning) heeft me geprikkeld en uiteindelijk een leereffect opgeleverd.

 


Senior coach maat direct duidelijk waar het om draait!

 


Wayne Hodgings praat over zijn 'Snowflake effect'.

 

Video-impressie van sessie met Arch Lustberg 

Video-interview met Hans de Zwart


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Dweezil
Van Dweezil | 11-05-2011
Got it! Thnaks a lot again for helping me out!
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.