Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 10-03-2008 | Article Rating | (0) reacties

Afvalsector timmert aan de weg met gezamenlijke veiligheidsinstructie

'Wat doe je, en wat laat je, om veilig te werken?'. Die zin staat centraal in de Veiligheids Instructie Afvalinzamelbedrijven (VIA), een interactief leerpakket dat op 4 oktober 2007 werd gepresenteerd door de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Energie- en Nutsbedrijven (O&O fonds ENb) aan een groot aantal Nederlandse afvalinzamelbedrijven. Het pakket, een initiatief van O&O fonds EN en tot stand gekomen dankzij het onderwijskundig bureau TinQwise, werd enthousiast onthaald. "De oefenstof is dusdanig verpakt dat velen niet eens in de gaten hadden dat het hier om een veiligheidsinstructie ging", zo zegt Adriaan Lefeber, KAM-coördinator bij AVR - Van Gansewinkel en een van de initiatiefnemers van de nieuwe instructie.

Door Frits de Jong

Eerst maar wat cijfers. De omzet van de afvalsector in Nederland bedraagt circa 5,5 miljard euro per jaar. Verder biedt de sector werk aan ruim 30.000 mensen, en produceren de Nederlandse huishoudens jaarlijks meer dan 9 miljoen ton afval. De cijfers zijn afkomstig uit het Jaarverslag 2006 van de Vereniging Afvalbedrijven, een organisatie die de belangen behartigt van meer dan 50 bedrijven uit de afval- en milieubranche. Een van die bedrijven is AVR - Van Gansewinkel, een in 2007 geïntegreerd afvalconcern dat meer dan 6500 medewerkers heeft en actief is in onder meer Nederland, Tsjechië, België, Polen, Frankrijk, Engeland en Portugal. Daarmee behoort het bedrijf tot de Europese top vijf als het gaat om afvalcombinaties.

Adriaan Lefeber is KAM-coördinator (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu) bij AVR - Van Gansewinkel, en in die hoedanigheid raakte hij circa anderhalf jaar geleden betrokken bij de opzet van een nieuwe veiligheidsinstructie voor de chauffeur/belader van afvalinzamelbedrijven binnen de Afval & Milieusector. "We hadden destijds een instructievideo, maar het nadeel daarvan was de passieve houding van de kijker en het gebrek aan individuele toetsingsmogelijkheden. Ook een afgeleide versie van deze video, die via internet beschikbaar was, voldeed niet en daarop is besloten om met een aantal partijen een nieuwe instructie te maken", aldus Lefeber. "In die nieuwe instructie moest ruim aandacht zijn voor veiligheidsaspecten, moest het leren voor de doelgroep aantrekkelijk gemaakt worden en moest er een mogelijkheid zijn voor individuele toetsingsmogelijkheden."

E-learning
Om de inhoud van de nieuwe instructie te bepalen, werd een projectgroep samengesteld van acht KAM-coördinatoren, onder wie Adriaan Lefeber. Het O&O fonds Energie en Nutsbedrijven, een opleidings- en ontwikkelingsfonds dat werkt voor bedrijven die zijn aangesloten bij de werkgeversorganisatie ENb (WENb), was nauw betrokken bij de financiering en opzet van de nieuwe instructie. Gezamenlijk kwamen de partijen al snel tot de conclusie dat een online e-learningpakket de meest ideale vorm was om de nieuwe instructie in te gieten. Lefeber: "In onze branche wordt veel gewerkt met uitzendkrachten, en dat heeft weer als gevolg dat er vaak geen tijd is om deze mensen uitgebreid te gaan instrueren. Zeker niet op de oude, klassikale manier. Dit pakket heeft als groot voordeel dat je het op ieder gewenst moment van de dag, in je eigen tempo en vanaf iedere locatie kunt bekijken en benaderen. Uitzendkrachten krijgen daardoor toch een goed beeld van de werkzaamheden en risico's die het afval inzamelen met zich meebrengt."

Uniformering
Wat betreft Bart van Eggelen, secretaris van het O&O fonds, heeft e-learning nog meerdere voordelen. "Wanneer een deel van de cursus niet meer actueel is, of anderszins niet bevalt, hoef je niet meer veel tijd, geld en energie te steken in een geheel nieuwe video. Het aanpassen of toevoegen van modules is in dat geval genoeg", aldus Van Eggelen, die het daarnaast belangrijk vindt dat de nieuwe manier van leren mogelijkheden geeft om te werken aan uniformering van de regelgeving van de deelnemende bedrijven. "Het belangrijkste vind ik het feit dat de content van deze nieuwe instructie afkomstig is van en uit de eigen bedrijfstak. Dat heeft geresulteerd in een voor de doelgroep zeer herkenbaar instructieprogramma, waarin onderwerpen aan bod komen als persoonlijke veiligheid, persoonlijke beschermingsmiddelen, de functie van de bedieningsknoppen, voertuigencontrole, tillen en regels in het verkeer", aldus Bart van Eggelen die daarbij benadrukt dat met name TinQwise uit Hilversum verantwoordelijk is voor die herkenbaarheid.

TinQwise
Dat het onderwijskundig bureau TinQwise gekozen werd om de vormgeving van de veiligheidsinstructie op zich te nemen, was niet helemaal vreemd. Het O&O fonds en het Hilversumse bedrijf hadden eerder zaken gedaan, en die samenwerking was beide partijen goed bevallen. Bart van Eggelen daarover: "Wij zijn erg tevreden over het bureau, en ook dit project hebben ze weer goed aangepakt. Zij snapten direct wat de afvalinzamelbedrijven wilden zeggen met de instructie, en hebben dat vertaald in een mooi beeldend product. Daarbij hebben ze vooral de nadruk gelegd op de tone of voice. Die is erg prettig, en nergens dwingend of belerend." Ook Adriaan Lefeber is erg tevreden over het resultaat. "De oefenstof is dusdanig verpakt dat velen niet eens in de gaten hadden dat het hier om een veiligheidsinstructie ging", zo zegt Lefeber. "Daarbij is gekozen voor een sterk visuele insteek. Bewust. De doelgroep bestaat voor een groot deel uit mensen die de Nederlandse taal niet of niet voldoende machtig zijn, en dan zou een instructie met veel tekst niet overkomen. Dit sluit veel beter aan bij de doelgroep, en daar hoort ook een flinke portie humor bij. Dat hoort bij het vak, en dat maakt de instructie prettig om naar te kijken."

Neveneffect
Het prettig ervaren van de instructie heeft een vooraf niet bedoeld neveneffect, zo hebben Bart van Eggelen en Adriaan Lefeber in de afgelopen weken gemerkt. Zo kan de instructie ingezet worden om buitenstaanders een kijkje te gunnen in de keuken van een afvalinzamelbedrijf, en daarmee heersende vooroordelen weg te nemen. Adriaan Lefeber over het onbedoelde neveneffect: "Als je het hebt over afvalverwerking, dan leeft toch vaak het beeld dat het smerig werk is op locaties waar voortdurend stank is, en dat bovendien ook nog slecht betaald. Deze instructie laat zien dat dát beeld niet klopt." Ondanks de goed ontvangen instructie, en een niet bedoeld neveneffect, wil dat nog niet zeggen dat afvalinzamelbedrijven ook direct staan te trappelen om over te gaan tot implementatie in hun eigen organisatie. "De reacties zijn positief, maar we merken wel dat bedrijven daarna een duwtje in de rug nodig hebben voor de implementatie. In telefoongesprekken wijzen wij hen onder meer op de mogelijkheid om een eigen schil te bouwen rondom de instructie, zodat het geheel meer iets eigens krijgt. Ook is er de mogelijkheid om het geheel in een eigen digitaal klaslokaal te plaatsen, een Learning Management Systeem (LMS). Maar uiteindelijk zullen de bedrijven zélf die keus moeten maken. Wij kunnen ze hooguit adviseren", aldus Bart van Eggelen.

Relevante links
Nederlandse Vereniging Reinigingsdiensten


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.