Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 22-02-2008 | Article Rating | (6) reacties

Ned-Moove 'zwaar teleurgesteld' over ELO-Koopwijzer

Kennisnet, de ondersteuningsorganisatie op het vlak van onderwijs en ICT, heeft vorige week de zesde editie (16 pagina's) van de Koopwijzer (PDF) uitgebracht. In deze editie worden acht elektronische leeromgevingen (ELO's) voor het basis- en voortgezet onderwijs besproken en vergeleken: Didactor, EduCoach, Fronter, it's learning, Microsoft Learning Gateway (Wortell), N@tschool, Studieweb, TeleTOP-elo.

Aan het onderzoek werkten 129 respondenten mee. Ongeveer 47 procent van hen werkt op een basisschool, 7 procent in het SO-veld en 23 procent op een VO-school. De ICT-coördinatoren (29 procent) zijn het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door leraar PO (26 procent) en leraar VO (14 procent). 60 procent van hen is (mede-) beslisser bij ICT-aankopen. De werkervaring is hoog: 41 procent van de respondenten werkt 25 jaar of langer in het onderwijs.

Tachtig procent van de respondenten zonder ELO volgt de ontwikkelingen nauwgezet en is van plan om binnenkort een elektronische leeromgeving aan te schaffen. De meest genoemde reden om nog geen ELO te hebben, is "we zijn er nog niet aan toe gekomen om een goede afweging voor het te gebruiken systeem te maken." Daarnaast worden financiële en technische beperkingen genoemd. Zo ontbreekt in veel gevallen een geschikt netwerk of voldoende krachtige pc's.

Ned-Moove, de Nederlandstalige Moodle Vereniging, laat bij monde van voorzitter Hans de Zwart weten 'zwaar teleurgesteld' te zijn over de invulling en uitkomst van de Koopwijzer. Moodle is naast Teletop en it's learning één van de drie meest gebruikte ELO's in het VO ('De drie meest gebruikte systemen die de respondenten noemen, zijn it's learning, TeleTOP en Moodle, een open source systeem. Samen verdelen die de helft van de respons'), maar wordt in het overzicht niet besproken en vergeleken. "Lezers zijn onvolledig geïnformeerd, terwijl ze volledigheid verwachten", aldus De Zwart.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Chris Dorna
Van Chris Dorna | 22-02-2008
... In de inleiding wordt wel gesproken over Moodle, maar de reden om niet verder in te gaan op Moodle wordt niet gegeven. Een ander open source systeem, Didactor, wordt wel genoemd...
Willem Karssenberg
Van Willem Karssenberg | 22-02-2008
Hieruit blijkt dat het MBO veld dus helemal niet is meegenomen. Vandaar dat ook Blackboard mist in het overzicht...
JoG
Van JoG | 23-02-2008
Ik mis een bredere beschrijving van de ELO / LMS markt in de koopwijzer. Het ontbreken van Moodle viel me ook meteen op. Ook andere open source oplossingen zoals Dokeos en Sakai ontbreken helaas. Een matrix en aanvullend marktonderzoek lijken me als aanvulling op deze koopwijzer zeer op z'n plaats! Bij voorkeur zeer spoedig toe te voegen aan de pdf ! Joost Geraets - OpenNieuws.nl w: http://www.OpenNieuws.nl/ P.S. Wat een klein venstertje om je reactie in te 'tikken' hier...
Harm Weistra
Van Harm Weistra | 25-02-2008
Hallo Joost, Je hoeft hier gelukkig niet in te loggen om een reactie te kunnen geven :-)
Göran Kattenberg
Van Göran Kattenberg | 26-02-2008
Moodle is niet echt te koop, misschien is dat de verklaring. En Moodle komt er zonder die Koopwijzer ook wel, ook in het bedrijfsleven..
JoG
Van JoG | 27-02-2008
Pierre Gorissen schrijft ook over de koopwijzer, zie http://www.gorissen.info/Pierre/item/2008/2/26/wat-koop-je-met-een-koopwijzer @Harm Als ik overgestapt ben van Nucleus naar Drupal zal het reageren weer helemaal open staan. Met een groot reactievenster ;-) @Göran Didactor (wel in de Koopwijzer) is net zoals Moodle, Dokeos en Sakai (ook) open source kun je ook kosteloos downloaden. En andersom bekeken, Moodle, Dokeos en Sakai zijn als asp of saas oplossing 'te koop'... @Willem inderdaad ook Blackboard zou er zeker in moeten staan. Een (internationaal) marktoverzicht zou ook helpen. Top 10 in Nederland, top x in y, etc. http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronische_leeromgeving http://en.wikipedia.org/wiki/Learning_management_system LMS Comparison Matrix? http://community.astd.org/eve/forums/a/tpc/f/6401041/m/41710393
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.