Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 13-11-2003 | Article Rating | (0) reacties

Rechter verbiedt gratis internet scholen

KPN mag scholen geen gratis internet aanbieden via zijn dochter Xs4all. Voor tienduizend Nederlandse schooldirecteuren was het aanbod bijna te mooi om waar te zijn: drie jaar gratis snel internet voor twee miljoen leerlingen en leraren. Het zou KPN 75 miljoen euro kosten - een verlichting voor de krappe onderwijsbudgetten.

Het telecombedrijf wilde bijdragen aan de kenniseconomie. Dat KPN ook een eigenbelang heeft, verhulde het bedrijf niet. Op termijn verwacht het veel omzet uit breedbandinternet via adsl. KPN benadrukte echter vooral iets nuttigs te willen doen: je kunt beter scholen sponsoren dan voetbal.

De rechter veegde woensdag de vloer aan met de nobele intenties van KPN. In een kort geding dat door concurrenten was aangespannen, oordeelde de Haagse rechtbank dat de marktleider misbruik maakt van zijn machtspositie. Alleen al dat KPN de diensten drie jaar lang 'tegen de maximaal denkbare korting' - gratis - aanbiedt, levert volgens de rechter misbruik op. Hij verwijst naar Europese jurisprudentie.

Wat precies de intenties van KPN waren, doet er dan niet toe. Maar ten overvloede oordeelt de rechter dat het '(zeer) aannemelijk' is dat KPN andere aanbieders voor jaren wilde uitschakelen. De actie overstijgt sponsoring; niemand heeft de middelen om drie jaar te concurreren tegen een gratis product, waarna KPN het rijk alleen zou hebben. Rechter Punt spreekt van 'roofprijzen', 'vechtprijzen' en 'wurgprijzen'.

KPN moet daarom zijn aanbod intrekken, op straffe van een dwangsom van maximaal dertig miljoen euro. Een tegenslag, want in amper zeven weken toonden 3500 scholen interesse, en sloten al 1800 scholen een contract.

De scholen reageren boos. 'Wij zijn de grote verliezers', zegt Ton Duif van schoolleidersvereniging AVS, die 4300 leden telt. 'Het geld wordt ons door de neus geboord', reageert Pieter Hettema van VVO, een vereniging waarbij 95 procent van de middelbare scholen is aangesloten. 'We vinden onze huidige aanbieder nogal duur. Maakt een bedrijf eens een royaal gebaar, mag het opeens niet. We hoorden dat ook andere bedrijven scholen wilden helpen, maar zij zullen zich nu wel driemaal bedenken.'

De twee eisers in het kort geding zijn opgelucht. 'Eindelijk duidelijkheid', zegt een woordvoerder van Easynet. 'Nu kunnen we op een eerlijke manier concurreren', vult het bedrijf Nl.tree aan.

Tot nu toe werden scholen voorzien van internet door Nl.tree, een alliantie van kabelbedrijven als Casema, Essent en UPC-dochter Priority. Zij wonnen eind jaren negentig de aanbesteding van het ministerie van Onderwijs. Eind december loopt het contract af, en gaat de markt open.

KPN liet weten 'bijzonder teleurgesteld' te zijn, te meer omdat het bedrijf dacht zijn huiswerk goed te hebben gedaan. Zowel minister Brinkhorst van Economische Zaken, als mededingingsautoriteit NMa en toezichthouder Opta gaven van tevoren aan geen bezwaar te zien. KPN gaat in beroep, en biedt de scholen in de tussentijd 'een zeer aantrekkelijk aanbod' dat past in de uitspraak.



Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.