Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Future Learning | 29-04-2017 | Article Rating | (1) reacties

Videolearning: Trends en Toepassingen

Videolearning: Trends en Toepassingen

Online videotrends voor leren, trainen en opleiden

De toegankelijkheid van online video is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Meer mensen dan ooit maken gebruik van videoclips of screencasts om specifieke kennis met elkaar te delen. Daarnaast is het een bekend feit dat 65% van de mensen beter visueel leert dan tekstueel. 
Het gebruik van video zal dan ook steeds belangrijker worden. Welke trends en welke concrete toepassingen zien we momenteel bij het gebruik van video voor online leren, trainen en opleiden voor medewerkers van bedrijven en organisaties? Hieronder noem ik er enkele.

Virtual Reality
Denk hierbij aan video’s gemaakt met een 360-graden camera. VR-video is volledig interactief en wordt met behulp van een VR-bril bekeken. Doordat de cursist op deze manier volledig ‘ondergedompeld’ wordt in de VR-omgeving is de effectiviteit van kennisoverdracht via VR-video hoog. VR-video wordt steeds beter bereikbaar mede doordat de hardware zeer betaalbaar is en VR-video op de meeste devices (laptops, desktops, tablets) toepasbaar is.
VR-video wordt gebruikt door fabrieken of bedrijven die een proces willen laten zien.

Interactieve video
Onderzoek toont aan dat video’s met een lengte van 60 tot 120 seconden meer effect hebben dan video’s van 30 seconden. Voor educatieve video’s, zoals kennisclips, geldt dit in het bijzonder (micro-learning). Als de opbouw goed is en de inhoud is echt zinvol dan moet de video niet te kort zijn maar ook niet te lang. Met interactiemogelijkheden zoals vragen of hotspots, kunnen belangrijke zaken worden benadrukt en kan kennis worden getoetst.
Interactieve video wordt gebruikt voor compliancetrainingen, bijvoorbeeld het omgaan met vorkheftrucks. Maar ook voor producttrainingen, bijvoorbeeld voor nieuwe producten en nieuwe producteigenschappen.

Live streaming
Voor trainingsdoeleinden kunnen professionele activiteiten rechtstreeks worden gestreamd vanuit hun unieke context zoals een demonstratie van een expert. Een situatie of de werking van een machine live bekijken is zeer effectief. Zo’n situatie kan ook worden opgenomen waarna er interactiviteit kan worden toegevoegd.
Live streaming wordt gebruikt voor kennissessies die vervolgens worden opgenomen en hergebruikt en gedeeld. Een zeer efficiënte manier van kennisoverdracht en borging.

Als aanvulling op tekstuele kennis
Schriftelijke bijdragen worden (deels) vervangen door video’s, bijvoorbeeld door video via een link in e-mailberichten te versturen of daarin in te bedden (direct afspeelbaar). Videoberichten zijn korter, maar bevatten meer informatie. Dit werkt ook in de andere richting, d.w.z. de mogelijkheid om feedback te geven met behulp van video. De tekst kan nog steeds nuttig zijn om toegevoegd aan video extra content en interactiviteit te creëren.
Beeld i.p.v. of naast tekst wordt gebruikt voor interactieve handleidingen die gemakkelijk op een smartphone of tablet kunnen worden geraadpleegd.

Göran Kattenberg, Senior Learning Innovation Consultant, Future Learning BV, 20 april 2017

Tel: 0165-700511
Mail: info@futurelearning.nl
Web: www.futurelearning.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Anton de Boer
Van Anton de Boer | 18-05-2017
Een zeer leesbaar artikel wat kort en bondig de verschillende vormen van videolearning omschrijft. Met belangrijke tips en tricks bij het onderdeel interactieve video.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.