Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van e-Learning.nl | 25-07-2016 | Article Rating | (0) reacties

Miljoenste inschrijving voor MOOCs TU Delft

Miljoenste inschrijving voor MOOCs TU Delft

De TU Delft heeft afgelopen maand de miljoenste cursist voor een MOOC ingeschreven. De universiteit biedt 36 van deze gratis online cursussen aan. In 2013 presenteerde de TU Delft de eerste online cursus. Solar Energy van Arno Smets werd sindsdien al drie keer herhaald en kreeg een Arabische vertaling op een Jordaans MOOC-platform. 130.000 mensen schreven zich alleen al voor deze cursus in.

Het aantal inschrijvingen zegt niet per definitie iets over het succes. Een groot deel van de deelnemers aan de MOOCs haalt de eindstreep niet. Hoeft op zich geen ramp te zijn. Een MOOC kan al succesvol zijn als een deelnemer er die kennis uithaalt die hij/zij op dat moment nodig heeft. Maar denk ook aan de waarde voor potentiële studenten, die op basis van een MOOC tot de ontdekking kunnen komen dat ze een studie wellicht toch minder interessant vinden dan ze aanvankelijk dachten.

MOOCs zijn begonnen als gratis cursussen. Door veel universiteiten gebruikt om zich te profileren richten potentiële studenten. Maar het open en gratis karakter wordt door grote platforms als Coursera meer en meer losgelaten. Een andere ontwikkeling is, dat grote organisaties MOOCs opnemen in het aanbod voor hun werknemers. Denk aan grote bedrijven als Royal HaskoningDHV en Capgemini, voor wie de Delftse cursussen een onderdeel zijn van de bedrijfsopleiding.

Recent lanceerde de TU Delft een MOOC die kinderen op de basisschool moet leren programmeren met Scratch. Het is de eerste cursus voor kinderen en de eerste Nederlandstalige MOOC op het Amerikaanse platform EdX, waar de TU al haar MOOCs aanbiedt. Meer dan 2.500 kinderen nemen deel aan de cursus die van start ging op 15 juni.

MOOCs zijn meestal gebaseerd op vakken uit het reguliere onderwijs van de TU Delft. De Delftse studenten profiteren van de ervaringen die hun docenten opdoen met online onderwijs. MOOCs worden ook ingezet om de studenten online de colleges te laten volgen, zodat er tijdens de bijeenkomst met de docent, aandacht kan worden besteed aan verdieping (blended learning; flipping the classroom).

Als volgende stap in de ontwikkeling van MOOCs, ziet de TU Delft de mogelijkheid voor studenten om studiepunten te krijgen voor MOOCs van de TU Delft, maar ook bij partneruniversiteiten. Daarmee krijgen zij toegang tot een rijk aanbod van cursussen van topdocenten wereldwijd. Daarvoor moeten wel eerst afspraken worden gemaakt welke vakken worden erkend en hoeveel studiepunten studenten kunnen krijgen.

Bron: ScienceGuide


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.