Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 08-11-2022 | Article Rating | (0) reacties

Het opnemen van een leervideo

Het opnemen van een leervideo

Voordat een leervideo zijn werk kan gaan doen, moet deze eerst vakkundig gemaakt worden. Als het script staat en de ‘acteurs’ en filmlocatie gevonden zijn, kan het daadwerkelijke opnemen van de leervideo beginnen. Een professionele videograaf is dan een must! Want even een filmpje opnemen kan iedereen, maar als het om videoleren gaat wil je dat alles klopt. Let’s Learn! Heeft daarom 2 echte vakmannen aan zich verbonden. Als het om video gaat, dan schakelen we ‘onze’ Mette of Freddy in. Echte vakidioten die tot het uiterste gaan om de juiste beelden vast te leggen. Ook als het om leervideo’s gaat. 

Het script van de leervideo is ook echt leidend

Leervideo’s kennen een strak script. In dat opzicht is het anders dan bij een wat lossere opdracht, waar je als videograaf wat meer creatieve vrijheid hebt. Als videograaf moet je er scherp op zijn dat de boodschap die in de leervideo gebracht moet worden ook echt staat. Anders ga je aan het leerdoel voorbij. Waar je anders bij het editen nog wel eens een wat minder goed beeld of een verspreking weg kunt laten, is het bij de leervideo juist essentieel dat alle informatie er ook echt in komt. “Merk ik dat iemand zich verspreekt of onduidelijk uit zijn woorden komt, dan moet de opname dus over. Anders heb ik bij het editen een probleem”, zo vertelt Freddy. De autocue kan een oplossing zijn om te zorgen dat het script exact gevolgd wordt. “Maar,”, zo zegt Mette, “Een autocue blijft een kunst. Sommigen lopen er enorm gemakkelijk doorheen en lijken natuurtalenten die zo om 19:00 uur een nieuwe talkshow kunnen beginnen. Waarbij anderen zich niet weten te concentreren en soms niet door lijken te hebben wat ze precies zeggen.” In het laatste geval kun je de spreker beter zijn eigen woorden laten gebruiken. Het is dan aan regisseur Helma of Fred om er scherp op te zijn of de inhoud klopt met het script. Ook bij de tweede of derde take.

Werken met onervaren ‘acteurs’ bij opnemen leervideo

Een ander aspect wat naar voren komt bij het opnemen van een leervideo is het feit dat er vaak gebruikt wordt gemaakt van eigen medewerkers om de boodschap over te brengen. Een goede zet, want het geeft direct een vertrouwd beeld aan de kijker en vergroot de betrokkenheid bij de leervideo. Voor de videograaf betekent dit dat de kans heel groot is, dat er iemand zonder camera-ervaring voor de lens wordt geplaatst. “Een leuke uitdaging” wat Freddy betreft. Want om zo iemand op een natuurlijke manier in beeld te krijgen is niet altijd makkelijk. De medewerker in kwestie moet zo ontspannen raken dat hij of zij geen angst meer voor de camera en alle toeters en bellen eromheen kent. Zijn tactiek? “Meestal zorg ik dat ik er op tijd ben. Even een kletspraatje voorafgaand aan het filmen doet al wonderen. Zo schep je een band en ontspannen de mensen zienderogen.” Videograaf Mette vult aan: “Wat humor helpt ook. Ik vraag voor de grap tijdens de audiocheck vaak of mensen even het weer willen presenteren, of hoe het verkeer die morgen was. Dan is de sfeer direct ontspannen.” Tijdens het filmen zelf is het vaak een kwestie van rustig blijven. Dat helpt enorm. 

Tips van onze professionals

Freddy kan de valkuilen bij onervaren acteurs zo opnoemen. “Meestal moet ik ze afremmen in hun snelheid van praten.” Dat ligt niet alleen aan de zenuwen die ze mogelijk voor de camera hebben. Geluid op video wordt namelijk anders opgepikt dan in een live gesprek. Het devies is dus om bij het opnemen van de leervideo het tempo van praten sowieso behoorlijk te verlagen. En duidelijk te spreken. Zodat de boodschap goed overkomt. Maar als dit lastig blijkt, is dit probleem dan te ondervangen met ondertiteling? Mette: “Ondertitelen kan natuurlijk, maar is een keuze waar je goed over na moet denken. Bij veel tekst vereist ondertiteling intensieve reading van de doelgroep. Dat moeten ze wel aankunnen.” Het belangrijkste is dat mensen altijd proberen om zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven als ze voor de camera staan. Zowel in hun doen en laten als met hun gebaren. Dan komt het al snel goed. “Maar”, aldus Freddy, “dan moet het wel aansluiten op het script natuurlijk”. “En daar gaat de regisseur dan weer over”, aldus Mette. Klopt heren! Want overall moet het verhaal uiteraard wel kloppen ;). 

Interview & tekst: Olga Helmer, Let's Learn!
Afbeelding: Matheus Bertelli

Leer meer! Dit artikel is opgenomen in de kennisbank van Let's Learn! Regelmatig worden hier nieuwe achtergrondartikelen, interessante interviews en mooie infographics geplaatst rondom Microlearning en het thema Leren in het algemeen. Een absolute aanrader!


Let's Learn is specialist op het gebied van gespreid leren en het maken en inzetten van microlearnings. Microlearnings zijn korte complete leeractiviteiten die direct te vinden zijn als je ze nodig hebt. Kleine brokjes kennis die vaak in de vorm van video en verspreid over de tijd worden aangeboden, maar er zijn ook vele andere vormen mogelijk. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en maken dat je snel dingen vindt op het moment dat je de kennis nodig hebt. Microlearning wordt ingezet als  performance support of bij 70:20:10.
Leer op onze site hoe het werkt want: microlearning is leuk en start hier
Check ook onze kennisbank met veel informatie, interessante interviews en achtergrondartikelen rondom het thema microlearning. Een bezoek meer dan waard!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.