Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Artificiële intelligentie (AI) kan volgens Markus Bernhardt bijdragen aan een noodzakelijke verbetering op het gebied van leren en ontwikkelen (L&D). Tot nu toe is L&D er volgens hem maar beperkt in geslaagd om af te stappen van de ‘one-size-fits-all trainingen’ en daadwerkelijk werk te maken leren dat effectief is en daadwerkelijke impact heeft.
Volgens Bernhardt -zelf werkzaam bij een bedrijf dat zich bezighoudt met AI en leren- zijn echte personalisering en feedback de belangrijkste succesfactoren voor effectief leren. Binnen trainingen hebben we te maken met deelnemers die onderling zeer verschillen wat betreft voorkennis, opleidingsniveau, settings (zoals arbeidsorganisatie) en leerbehoeften. Toch benaderen we deze diverse doelgroep met dezelfde leerinhouden en manieren van leren. Docenten/trainers hebben bovendien weinig ruimte om echte persoonlijke feedback te geven.
AI-contextualisering
AI kan volgens de auteur helpen om echte personalisatie mogelijk te maken, in korte tijd en op grote schaal. AI-contextualisering speelt daarbij een centrale rol. Door contextualisering begrijpt AI elk stukje inhoud, de relatie ervan tot andere stukjes inhoud, en de complexiteit ervan in relatie tot de andere stukjes inhoud. Zogenaamde AI-contextualisering-engines zijn in staat om alle vormen van digitale content in kaart te brengen in verschillende concepten en deze af te stemmen op aspecten als leerdoelen, capaciteiten of vaardigheden. Deze ‘machines’ construeren ook automatisch de complexiteitsboom op van de behandelde onderwerpen en concepten, en of en hoe ze met elkaar in verband staan. Volgens Markus Bernhardt is dit een vorm van ‘scaffolding‘ (ondersteuning die geleidelijk afneemt zodat lerenden steeds zelfstandiger gaan leren).
De “persoonlijke tutor” automatiseren
Deze toepassing maakt het volgens Bernhardt mogelijk om lerenden persoonlijke begeleiding door een geautomatiseerde tutor te geven. Een tutor heeft volgens de auteur de volgende eigenschappen:
Op basis hiervan gaat een tutor dan met lerenden in sessies aan de slag. De tutor past daarbij idealiter de inhoud en het tempo van de sessies aan op de lerenden, waarbij de tutor ook didactische principes als gespreid oefenen toepast. Een mens is hier echter vaak niet toe in staat. AI kan dit wel doen op basis van een vaste set hulpbronnen, die al zijn ontworpen voor een specifiek leerprogramma. AI kan ook zeer snel de juiste inhoud halen uit elke kennis ‘hub’ of leermiddelenbibliotheek waartoe de engine toegang heeft. Door rekening te houden met de context en door gebruik te maken van de complexiteitsboom kan een persoonlijke leerroute gevolgd worden.
Daarmee ligt schaalbaar gepersonaliseerd leren ligt volgens Bernhardt binnen handbereik. De AI-engine kan de bestaande kennis van een lerende testen met oefenopgaven en testvragen, inzicht krijgen in competentie en vertrouwen, en het leertraject in real-time aanpassen aan de behoeften van de lerende.
Mijn opmerkingen
Naam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar
Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.