Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Pieter de Vries (redactie) | 10-12-2018 | Article Rating | (0) reacties

LEARNTEC 2019: alarm over de Future of Learning

LEARNTEC 2019: alarm over de Future of Learning

LEARNTEC – van 29 tot 31 januari in het Duitse Karlsruhe - gaat over de toekomst, de technologie en de behoefte om technologie strategisch in te zetten om het onderwijs vooruit te helpen. Geen nieuw geluid, maar wel met het karakter van een alarmsignaal. Hoog op alle agenda’s staat de dreiging van kunstmatige intelligentie (AI) als job-killer. Een alarmsignaal over robots die banen overnemen en daarnaast vooral banen scheppen voor hoger opgeleiden; over de dreiging dat onderwijs straks volledig uit de logaritmen-pot komt en over de vraag of de docent vervangen wordt door een koele data-analyst.

LEARNTEC noemt zichzelf het grootste event in Europa voor digitaal onderwijs. Groot, omdat er gemiddeld 10.000 bezoekers zijn, die vooral de beursvloer belopen en waarvan een toenemend deel naar het congres gaat. Het is dus een vakbeurs waar heel veel te zien en te beleven is met een begeleidend congres. Het aardige van de formule in Karlsruhe is dat de beurs en het congres waar mogelijk naar elkaar verwijzen en aanvullen, zonder dat het storend wordt.

Thema van 2019 is Future learning: social, global, digitalNatuurlijk gaat het over actuele trends en toekomstige ontwikkelingen. Virtual en mixed reality krijgen veel aandacht, big data, kunstmatige intelligentie, adaptief leren, werkplek leren, leerstrategieën, sociale samenwerking, content ontwikkeling.

Een nieuwigheidje, Jane Hart is aangetrokken om het Engelstalige deel van de conferentie meer cachet te geven. Zij is bekend van haar top-200 van onderwijstools, haar boeken en vooral haar website over werkplekleren. Ze heeft haar kennissenkring aangesproken en komt met een aantal mooie onderwerpen en bekende namen:

-         Paul Jocelyn over de ‘human stuff’ in digitaal leren

-         Donald Clark over ‘chatbots’

-         Clark Quinn over ‘Learning Myths and Misconceptions’

-         Harold Jarche over ‘continuous learning’

En natuurlijk gaat het ook over de ‘New world of workplace learning’.

 LEARNTEC 2019, een goeie keus?

In vergelijk met de concurrentie, zoals Online Educa Berlin (OEB). is LEARNTEC wat minder met modernistische geluiden opgetuigd, maar de vakbeurs verslaat met gemak de dit jaar uitgebreide beurs van de OEB. Het wat meer internationale karakter van de OEB zal menigeen aanspreken, maar het wetenschappelijk gehalte is duidelijk minder in vergelijk met LEARNTEC. De OEB-slogan ‘Learning to love Learning’ is niet adembenemend. Gaat het over leuk, inspirerend, motiverend of zoals Aristoteles 2500 jaar geleden zei: “De wortel van leren is bitter, maar het fruit is zoet”.

Lezers van de Nieuwsbrief van e-Learning.nl betalen voor het driedaagse LEARNTEC-congres 260 euro, i.p.v. 700 euro; voor een ticket voor één dag betalen de lezers 170 euro i.p.v. 430 euro. Toegang tot de beurs is gratis. Inschrijven voor de nieuwsbrief van e-Learning.nl kan online.

Aanmelden voor de LEARNTEC kan via de online ticketshop
Meer info over de LEARNTEC op de speciale website.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.